• 瀏覽: 5,204
  • 回覆: 41
引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-7-2 19:55 發表
有種人,只喜歡讀書,或善於考試,但唔受得氣、工作能力弱、人際關係差,
出來社會做事處處受壓力、排擠,

不用對人的封閉性工作較適合
廁所工一個人做比較適合,做酒店隨時仲有估唔到嘅打賞貼屎

引用:
原帖由 laws168168 於 2022-7-2 19:10 發表
港大畢業,本身很已高質素。
理論上係,冇咁上下好難入得到KongU

懶根未除,好難改變。

引用:
原帖由 kinfr6827 於 2022-7-2 19:52 發表

咁懶又消極點教書
講嚟講都係性格問題
好惡搞
那就做保安吧,寫寫事件薄,巡巡樓,坐座頭就守個門口就行了,我讀保安課程時,那老師說近年保安這行有年輕化的趨勢哦~~她可以考慮一下。

大學一畢業就唔搵工做。。。
連CV同公司推薦信都冇
點搵工呀?🧐

引用:
原帖由 剎華 於 2022-7-2 20:04 發表

那就做保安吧,寫寫事件薄,巡巡樓,坐座頭就守個門口就行了,我讀保安課程時,那老師說近年保安這行有年輕化的趨勢哦~~她可以考慮一下。
12碼,好辛苦,公主嚟喎,仲有比d客話兩句佢鬧返d客咪影響管理公司再次投標

廿年前,己經好多人討論多生仔女來啃老綜、住公屋的父母,其子女多會有樣學樣,唔做野

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-7-2 20:19 發表
廿年前,己經好多人討論多生仔女來啃老綜、住公屋的父母,其子女多會有樣學樣,唔做野
身教重於言教

引用:
原帖由 慾致號2 於 2022-7-2 20:19 發表

12碼,好辛苦,公主嚟喎,仲有比d客話兩句佢鬧返d客咪影響管理公司再次投標
甘咪8碼囉

引用:
原帖由 mancheonghoho 於 2022-7-2 20:19 發表
我都想住公屋。唉

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 龜仙人 於 2022-7-2 16:53 發表
樓主在親子王國討論區發文,稱親戚港大畢業的女兒不工作,「就快30,食屋企住屋企,無畀過一分家用」,他們是公屋基層,兩老做辛苦工,不明白女兒有什麼條件靠屋企,「咩心態?」。她透露親戚女兒現時已28歲、港大文科畢業,最長工作只做過2個月,在寫字樓當公關,但「話返工唔開心,比上司恰,之後就無再搵工」,現在「每日對住部電腦,落樓行街,唔煮飯唔做家務」。
她說當年親戚很自豪女兒考上港大,親戚兩母女很夾,經常 ...
樓主絕世靚抽!

仲話當年?

而家係2022!

KPI成效年代!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]