• 瀏覽: 18,797
  • 回覆: 56
得民心者得天下,是古代文官的胡說八道,文官總以為民請命自居。

真正的民間智慧是,得臥龍鳳雛其一者得天下,古代人都知道打天下需要奇才。

劉備相信了奇才論,三顧茅廬得到了孔明的扶佐得其三分天下之一。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-30 14:20 發表

你說的不對。

美國是資本剩餘最大的國家,美國就產生了一個風險投資階層,他們不斷給創新想法投資,而失敗的投資有95%。

有人算過美國風險投資損失了5萬多億,但是也生產了十幾項世界頂級創新技術。

香港大陸是後發資本主義,本身剩餘資本不多,資本界多採取仿抄戰略,對純風險投資興趣不大。

阿里巴巴、騰訊、京東都是外國資本投資的,華為是自我積累的。

現在香港和大陸有了一些剩餘 ...
⋯⋯⋯⋯

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-30 14:29 發表
得民心者得天下,是古代文官的胡說八道,文官總以為民請命自居。

真正的民間智慧是,得臥龍鳳雛其一者得天下,古代人都知道打天下需要奇才。

劉備相信了奇才論,三顧茅廬得到了孔明的扶佐得其三分天下之一。
古徳里安?!
你是這樣級數的天才嗎?

其實仲要睇吓你喺邊度出世,其實坦克喺戰場上的作用,係戴高樂發明嘅,可惜啊,佢係法國人!!

正如,你而家喺香港,其實你冇乜嘢可以做到嘅,你都係快快去學一門技術,養妻活兒!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-30 14:29 發表

我估,你冇咩機會!

曾幾何時,我都想加入建制派,先了解實際情況,睇吓政府不公開數據,諗吓可唔可以有少少貢獻!!

唔知,係咪唔好彩,撞到嗰班人,全部熟讀厚黑學,同埋一本唐朝不能說的奇書!!

叫班人請食飯,睇電影,參加文藝節目真係一啲難度都冇,
幫攞特快公屋,冇難度!!
想同呢班人討論下正經嘢?算吧啦!!
建制派是會采納真正的好方案的,你提不出好方案,所以人地興趣不大。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-30 14:35 發表

建制派是會采納真正的好方案的,你提不出好方案,所以人地興趣不大。
我唔係天才,我唔覺得建制派班人,係傻仔,佢哋唔作出和我同樣嘅決定,佢哋必然面對緊,一啲冇辦法解決嘅問題。

你連人哋面對緊啲咩問題都唔知,你真係可以解決問題?

你可能覺得你係天材,我從來冇覺得我喺天才!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-30 14:35 發表

古徳里安?!
你是這樣級數的天才嗎?

其實仲要睇吓你喺邊度出世,其實返現實,係戴高樂發明嘅,可惜啊,佢係法國人!!

正如,你而家喺香港,其實你冇乜嘢可以做到嘅,你都係快快去學一門技術,養妻活兒!!
我應該是喬布斯同類人才,信不信隨你便。

引用:
原帖由 真面目 於 2022-6-30 14:40 發表

我應該是喬布斯同類人才,信不信隨你便。
服撚咗你!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-30 14:39 發表

我唔係天才,我唔覺得建制派班人,係傻仔,佢哋唔作出和我同樣嘅決定,佢哋必然面對緊,一啲冇辦法解決嘅問題。

你連人哋面對緊啲咩問題都唔知,你真係可以解決問題?

你可能覺得你係天材,我從來冇覺得我喺天才!!
我認為有真天才與假天才之分,假天才的構想是不會實現的,真天才的構想是能實現的,假天才等於吹牛大王。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2022-6-30 14:41 發表

服撚咗你!!
比如給我三億港元資本(後期融資另計),我可以建全球最大的無人駕駛電動汽車企業,你是不會相信的。

真天才的特點是邏輯超強,他往往提出了一個很大的目標,但是實現它的每一個細節都深思熟慮了。

比如孔明提出三天交出十萬隻箭,周瑜算過從材料到工匠都不可能打造出來,但是周瑜想不到草船借箭這條計謀,孔明如期交出了箭,那是他深思熟慮的結果。

詐一看天才是吹牛大王,但是將權力給他,他就可以創造奇跡。

引用:
原帖由 分享者 於 2022-6-30 12:13 發表

我夠係創新家,你唔要我
你估我無想過咩!?

到時,果啲甚麼官推個仔入來,明知人地個係臭非都要收

一陣來個,某議員吖人放口罩去精果啲呢

咁你又要比面

之後就算來個真係好人?!佢無背景,又係無用

之後一大堆花邊新聞,邊個同邊個上床,邊個又同邊個不和

政府又養多班垃圾

鍵盤翻頁
左右