• 瀏覽: 800,663
  • 回覆: 3,296
  • 追帖: 200
+824
引用:
原帖由 hkc9 於 2022-10-3 17:42 發表

其實中國人的地方,在官方場合講中文無問題,唔需要遷就低劣的記者。
聽唔明中文係記者素質低,不會聽中文就不應派駐中國的地方,應回老家好好反醒。
我都贊成,去到人地地方不學人家語言仲高高在上,但愚港大班假鬼子也叭叭走

引用:
原帖由 hkc9 於 2022-10-3 17:42 發表

其實中國人的地方,在官方場合講中文無問題,唔需要遷就低劣的記者。
聽唔明中文係記者素質低,不會聽中文就不應派駐中國的地方,應回老家好好反醒。
應該常設翻譯,之後政府一律用中文作答,妓者聽唔明就關人隱士!

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-10-3 16:38 發表

理大暴動這次,個肥野笑到嚇死人超100kg
師兄都有睇到,真係笑咗出嚟。
有啲嘢唔係亂作就有人信,都要用吓腦!

引用:
原帖由 goodfriend01 於 2022-10-3 18:29 發表

師兄都有睇到,真係笑咗出嚟。
有啲嘢唔係亂作就有人信,都要用吓腦!
仲有 話去警署報警 跟住係警署被強姦成孕 之後係政府醫院做人工流產....有人信

啲資本就係冇底線,廣電都已經退讓俾佢參加歐洲電影節同上影,但係啲資本想賺到盡,求仁得仁,被下架⋯⋯

因為張網紅依家唔敢亂講野,所以要搵志同道合嘅港大磚家???

引用:
原帖由 MS.TAM 於 2022-10-3 18:56 發表

仲有 話去警署報警 跟住係警署被強姦成孕 之後係政府醫院做人工流產....有人信
咪就係,太子死咗六件,全部無父無母,無同事,無同學,無朋友,無老公老婆……
真係噏得出就噏😓

引用:
原帖由 054D 於 2022-10-3 16:51 發表
政府中高層唔係需要叻人, 而係需要語文能力高同時面對反應快的人, 即係班友質詢問埋無謂野時, 都可以不失立場無自相矛盾下回應, 答唔到唔好強答

即係咁講, 專業上叻加上中或英文叻的人其實唔少
但中文及英文, 同時可以非常靈活地運用兩種語言, 其實真係有限

所以香港公務員成日比人覺得做唔到野並非無法解釋的, 亦唔係話升就可以升得到人, 因為如果要制訂政策面對公眾, 可能有人明知佢英文稍 ...
師兄一針見血

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2022-10-3 18:02 發表

我都贊成,去到人地地方不學人家語言仲高高在上,但愚港大班假鬼子也叭叭走
香港的官員就係唔夠自信,怕人話自己唔識講外語。
想當年周恩來總理博學多才,英文不知幾流利,但身為中國的官員領導,外訪全程都係講自己國家的語言中文。
這些就是氣場,就係自信,香港官員真係望塵莫及。

引用:
原帖由 hkc9 於 2022-10-3 22:01 發表

想當年周恩來總理博學多才,英文不知幾流利,但身為中國的官員領導,外訪全程都係講自己國家的語言中文。
班人唔好 on9 啦,而家上太空都識中文啦!

賣鴉片國,out 啦!

引用:
原帖由 hkc9 於 2022-10-3 22:01 發表

令我想起蔡瀾話以前代表電影公司去日本傾生意,佢帶一個翻譯,而全程祗講中文,安排中途個翻譯話要去廁所,日本佬以為佢唔識日文,所以放心咁用日文傾各項策略。

如果官員祇用中文,有乜叫翻譯去講,咁即係爭取咗時間自己思考,又可以隔阻一啲扮唔識中文而不斷重復發問嘅記者

引用:
原帖由 big3624 於 2022-10-3 23:21 發表

令我想起蔡瀾話以前代表電影公司去日本傾生意,佢帶一個翻譯,而全程祗講中文,安排中途個翻譯話要去廁所,日本佬以為佢唔識日文,所以放心咁用日文傾各項策略。

如果官員祇用中文,有乜叫翻譯去講,咁即係爭取咗時間自己思考,又可以隔阻一啲扮唔識中文而不斷重復發問嘅記者
仲有就係個勢,人哋用母語,得心應手,你係第二語言,思想上慢咗已經蝕抵比人。
仲有感覺上,好似就住個老細講嘢咁;用翻譯就可以營造個氣氛,我係老細,你同個翻譯講先。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]