• 瀏覽: 1,677,763
  • 回覆: 6,911
  • 追帖: 247
+1210
香港就是天氣熱d, 但歐洲那些地方是冬天負廿幾度, 夏天四十幾度。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-3 10:51 發表
安倍國葬,蛙島孝子賢孫派藍皮綠骨王金平、蘇嘉全和蛙島之妖謝長廷組成哭喪團去刷存在感, 不過小日笨唔敢惹大陸發火,得罪蛙島係微不足道小事,得罪大陸就後果難料,所以小日笨當蛙島哭喪團係乞兒咁 : 過主啦,不單止唔可以出席國葬,連「迎賓館」都唔可以入去。

日媒報導,安倍遇刺身亡後,台灣副總統賴清德應家屬邀請低調赴日。日本政府屢屢告知台灣政府,國葬時不可由總統蔡英文或副總統賴清德出席,現任官員都能免 ...
好彩佢哋話自己唔係中國人,賤種!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-3 11:32 發表

腥港唔算慘, 福建有啲地方今日 40度, 浙江今日 41度, 但過幾日又驟降到 18度,真係冰火兩重天。
去陰國嘅窮廢柴黃畜, 天熱開冷氣要電, 天冷開暖氣又要電, 隨時電費貴過租金,索性練金鐘罩,寒暑不侵。

福州好鬼熱㗎,有年11月去都身水身汗,
去冷嘅地方生活,生活成本好高間屋唔開暖氣人頂得順,所有來去水管頂唔順。

引用:
原帖由 horse2014 於 2022-10-3 12:36 發表
今年二月,腐國金毛話:我們將通過制裁破壞普京的經濟。
剛剛的腐國女人說:普京摧毀了我們的經濟!
到宜個位,白皮贏了還是輸了呢?
精神錯亂就真。

引用:
原帖由 ho618 於 2022-10-3 12:32 發表
唔知香港會唔會上長空之王呢 , 好似係以J20做藍本
J20已經定義4代機變成5代機
咁係咪即係代表6代機已經進行中
長空之王內地也沒上,

引用:
原帖由 boco2002 於 2022-10-2 22:59 發表
如果北溪是老美做,點解可對盟友咁狠心下手,莫非老美要打殘歐盟?
由俄烏戰爭開始和老美加息,歐盟結局就是走向衰敗,打不到中國的一路一帶,就嚟打終點站?歐盟也是中國第二大貿易夥伴,而歐元在世界貨幣也是第二,人民幣國際化勢頭基本上不可擋,也因一路一帶開始成形,用本幣交易就會大增,到時自然會吃掉美元在世界的份額,現在人民幣只是單位數,追上美元也不是朝夕之事,但歐元不同,只要增加份額再加上人仔和骨牌效應, ...
二戰前小日笨提出嘅美夢係大東亞共榮圈,終於食咗兩隻原子蛋後收皮。
戰後小日笨經濟佔冷戰之利發展到亞洲之冠,於是提出雁行模式 - 日笨佔據高端生產做雁頭,緊隨其後係亞洲四小龍,再後面係東南亞四小虎,中國係提供廉價勞動力嘅低端製造業基地,亞洲成為大生產基地兼巨大消費市場。小日笨以經濟及高端生產力優勢做亞洲霸主再續大東亞共榮圈美夢,咁尾國爹算係乜? 功高蓋主,下場必然悲劇,尾國爹一腳踩到小日笨變屎,失去的 10年丶20年,繼續失去 30年40年。。。

德國製造力超強,整合法國北部及意大利北部日耳曼區高端生產力,第二階梯嘅奧地利丶匈牙利及捷克等,第三階梯嘅波蘭及波羅的海三醜提供廉價勞動力 (相對西歐而言),本身形成上下游完整供應鏈,及內部巨大市場。俄毛提供廉價又充足嘅能源及原材料, 中國提供廉價輕工業日用品及龐大消費市場,於是形成中-俄-歐三角關係,歐亞大陸成為自給自足世界島,尾國跟歐亞大陸地理上冇關連,美洲只係一個巨型海島, 尾國豈不是最終好似陰國咁被邊緣化? 你話尾國會唔會容忍依種情況 ( 中-俄-歐 ) 存在?

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2022-10-3 18:26 發表

二戰前小日笨提出嘅美夢係大東亞共榮圈,終於食咗兩隻原子蛋後收皮。
戰後小日笨經濟佔冷戰之利發展到亞洲之冠,於是提出雁行模式 - 日笨佔據高端生產做雁頭,緊隨其後係亞洲四小龍,再後面係東南亞四小虎,中國係提供廉價勞動力嘅低端製造業基地,亞洲成為大生產基地兼巨大消費市場。小日笨以經濟及高端生產力優勢做亞洲霸主再續大東亞共榮圈美夢,咁尾國爹算係乜? 功高蓋主,下場必然悲劇,尾國爹一腳踩到小日笨變屎 ...
所以覺得今次老美就是想吃掉歐洲,大毛落搭開啟俄烏戰爭,最想一路打落去就是老美,也是最大得益者。

引用:
原帖由 nikonlee 於 2022-10-2 19:27 發表
...
我也要買呀

引用:
原帖由 hanE 於 2022-10-3 14:22 發表

好彩佢哋話自己唔係中國人,賤種!
我幾時都話佢地就係支那曱甴, 中國皮又無人逼害佢啲乜又要自己貼個屎忽比老尾西diu, 唔係比日本恥笑嘅支那曱甴係乜?

很少在此講公事,因為做果行厭果行,不過今日收到一個消息值得拎出黎討論一下

是日收到一間有相當規模瓷磚供應商的公告,表示預期內地廠房約由十一月初提早收爐過年,直到明年三月初才開市,請各客戶盡早訂貨云云,通告直言受內地房地產市場影響所致,要一間廠打算停產近半年是很不尋常的事,因為窰要一直維持運作才能符合成本效益,冷卻後再點火非常大功夫。當飾面材料開始面臨減產,也意味著內地新盤開工量將會大幅下降(內地交樓不一定有精裝修,因此瓷磚主要用在外牆及公眾地方)——可見香港市場對廠家來說不算得很大份額。
@horse2014
@nikonlee

成事機會照計就唔高嘅, 因為保守黨議員實反對, 而佢地係議會夠晒票, 不過唔知會唔會學黑暴咁闖入下議院佔領國會逼佢地解散呢?

附件

unnamed (5).png(287.62 KB)

unnamed (5).png

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]