• 瀏覽: 24,967
  • 回覆: 101
+6
引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-5 18:36 發表

事實就係因為警察放棄職務,欠了羅伯一條人命

正所謂殺人填命,警察點都要給羅伯一個交代
警察奉令行亊。上頭對策可能是「兩個國家角力」的亊。大環境中,無人可保完美。

若一定要追究;
1, 背後美國人發動的顏色革命。
2, 我們之中多蠢材,受顧或自願配合美國行動。
3, 大格局搏奕;小處無可能照顧周全。國民只能接受和配合。

4, 你能向美國追責嗎?若可以;歐洲就唔使因為難民而被弄得焦頭爛額了!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-12-6 09:49 發表

警察奉令行亊。上頭對策可能是「兩個國家角力」的亊。大環境中,無人可保完美。

若一定要追究;
1, 背後美國人發動的顏色革命。
2, 我們之中多蠢材,受顧或自願配合美國行動。
3, 大格局搏奕;小處無可能照顧周全。國民只能接受和配合。

4, 你能向美國追責嗎?若可以;歐洲就唔使因為難民而被弄得焦頭爛額了!
但係連保護市民生命財產安全的基本職責都放棄,就點都講不通

真的戰略的話,就無需武警南下,準備對付警察,而且,任何戰略中央不會拎國家主權開玩笑,任由中聯辦國徽被塗污,擺明就係警察棄守中聯辦導致

如果中央真係咁做,難怪無人睇得起,人必自侮然後人侮之

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-12-6 13:55 發表

但係連保護市民生命財產安全的基本職責都放棄,就點都講不通

真的戰略的話,就無需武警南下,準備對付警察,而且,任何戰略中央不會拎國家主權開玩笑,任由中聯辦國徽被塗污,擺明就係警察棄守中聯辦導致

如果中央真係咁做,難怪無人睇得起,人必自侮然後人侮之
點做都唔可以滿足所有人。亦毋須理會所有人,尤其是對于的唔化嘅。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-11-22 04:45 PM 發表
五四學運的前因是;北洋政府無德;段其瑞收受日本賄賂,白紙黑字出賣山東主權。
北洋政府無能,雖說弱國無外交,但身為國家代表;表現出喪權辱國的姿態,人人得而誅之。
當時學生並無蓄意學運,他們的偉舉全是北洋正苦一手催生。其犠牲精神值贏全中國人民敬仰和學習。因而永垂青史。

反觀香港學暴,他們發動顏色革命,盲目地追求普選,他們的行動完全配合美國的指揮棒,立心破壞香港社會安寧,殆害中國。
他們 ...
我睇法不同.
五四運動是知識分子醒覺行為.

香港顏色革命.
之前.John Bolton美國安全顧問 ,
策劃委內瑞拉的政變之後.
係香港策劃另一次行動.

中國政府也早知.
委內瑞拉半天收場.
而香港, 順理成章實施國安法.
一次解決香港間諜活動.

引用:
原帖由 breadstick 於 2021-12-6 18:40 發表

我睇法不同.
五四運動是知識分子醒覺行為.

香港顏色革命.
之前.John Bolton美國安全顧問 ,
策劃委內瑞拉的政變之後.
係香港策劃另一次行動.

中國政府也早知.
委內瑞拉半天收場.
而香港, 順理成章實施國安法.
一次解決香港間諜活動.
咁大件事,有唔同睇法好正常。

引用:
原帖由 Astro_0 於 2021-12-10 06:46 AM 發表

五四運動和19年反修例驚人地相似, 五四催生了今日的中國共產黨, 若果黑暴事件是香港以至中國歷史上另一拐點, 之後30年會發生什麼呢? 這是一個很有趣的題目!
五四時是中國文化份子.
黑暴是美狗文宣.

怎麼相似.

冇可比性

引用:
原帖由 Astro_0 於 2021-12-10 06:46 發表

五四運動和19年反修例驚人地相似, 五四催生了今日的中國共產黨, 若果黑暴事件是香港以至中國歷史上另一拐點, 之後30年會發生什麼呢? 這是一個很有趣的題目!
性質根本上不同;
五四運動系「內除國賊,外抗強權」。
香港黑暴系「自為國賊,外連強梁」。

五四運動全國響應,罷課、罷工、罷市。
香港黑暴無人響應,全國喊打。

引用:
原帖由 Astro_0 於 2021-12-10 06:46 AM 發表

你唔好搞笑,有趣嘅係你先真。19年暴動只係班低能仔連做每一樣野都只係識抄五四運動全無新意。

就以三罷為例,當年全國人民一呼百應自願罷工罷市罷課,而19年班低能仔只係唔想返學,就阻人返工阻人開鋪自high當人哋支持佢。

就以民族尊嚴為例,當年係因為國民黨最初怕事而想將山東割讓比日本,全國人民反對分裂,捍衛國家尊嚴而發起五四運動。而19年班低能仔比人昆都仲霎下霎下咁
要求分裂國家,畀班鬼佬掩住半邊嘴笑之餘,今時今日14億中國人民將佢哋世世代代視作過街老鼠。

以中國歷史上另一個拐點為例,當年發起五四運動,團結國民振興中國嘅核心者,之後成立共產黨。建造新中國,使14億人民站起來,唔使俾外國人欺負。而而19年班低能仔而家全部做曬避孕套,坐監嘅坐監著草嘅著草仲有好大部分晚晚等國安上門,衰過做過街老鼠個個累全家。有啲死唔眼閉嘅就好似早兩日噉又俾人拉幾個。

所以曱甴暴動唔好同五四運動比較,佢哋連挽鞋都未有資格。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]