• 瀏覽: 11,785
  • 回覆: 58
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 07:30 AM 發表

無錯呀!
「勤學」就係「頑疾」,是要根治的!
勤勞也是頑疾,也要根治!
大家一同多躺下休息,看看天空,享受生活!以天為蓋,以地為蓆,多幸福!
勤學同管制濫收費用補習社有關系嗎?
那些義務為山區留守兒童補習嘅老師有邊個被人告?
如果習近平禁止兒童上學咁就真係好有問題喇。
估新聞不如認真去睇新聞。
就如中國管制比特幣一樣,你可以講,咁都要管?
但有眼見噃,前一陣子比特幣快升到歷史新高將接近六萬7千美元。

比特幣本周飆漲逼近67000美元,再度創下新天價,在虛擬貨幣交易熱絡之際,周四(21日)竟發生比特幣報價閃崩慘案,從原本65000美元狂瀉87%殺至8000美元,背後兇手竟是美國加密貨幣交易所幣安(Binance)某客戶演算法出包,但這種說法,部分投資人並不買單,指稱是一場騙局。

咁亞樓主又應唔應該管制比特幣呢?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 10:20 AM 發表

呢啲你自己up! 我覺得不知幾好,唔讀書更加好!
唔讀書咪似你囉!
一味靠估。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 02:48 PM 發表

習爺爺説了算!其他人算老幾?
咁習爺爺點說?
我淨係睇到你說噃!
網友已提供教育部發言文章。
你唔識字定係唔識睇?

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-24 07:30 AM 發表

無錯呀!
「勤學」就係「頑疾」,是要根治的!
勤勞也是頑疾,也要根治!
大家一同多躺下休息,看看天空,享受生活!以天為蓋,以地為蓆,多幸福!
日本人躺平文化已有三十年歷史了, 背後的真相, 是因為日本人父母不想再看見年青人因學業壓力太大, 令自殺率高企不下而成, 日本政府沒有能力及時察覺惡性競帶來的後遺症。
我們國家領導人有先見之明, 不讓無謂補習的消費害慘低下層家庭。
有能的的政府才不會讓壞事滾大下去。
沒能力的政府, 像香港政府為例, 讓暴動文化在港摧殘香港足足一年之久。
https://www.youtube.com/watch?v=Jkiu0FsbKZI&ab_channel=MAKO老师

引用:
原帖由 mart1212 於 2021-10-22 12:21 PM 發表

應該係知啲唔知啲。

教育部覺得有問題可以講成習爺爺唔俾人補習。
正常補習班在國內仍然有生存間, 樓豬唔會提

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-25 10:22 AM 發表

正常補習班在國內仍然有生存間, 樓豬唔會提
我淨係想睇習爺爺有冇講過唔俾國民補習啫!

你唔使叉開話題講第二樣嘢呀!
而家問緊你習爺爺點唔俾人補習呀。
共同富裕你開第二帖時我再答你。

引用:
原帖由 歐洲的青魚 於 2021-10-25 03:00 PM 發表

你講深圳可以繼續補呀?

深圳有錢,有權有勢,有軍備,軍人食得飽!山高皇帝遠!
乜有人敢郁深圳咩?
而家係問緊係習近平點講。
別東拉西扯。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]