• 瀏覽: 2,469
  • 回覆: 13
  • 追帖: 1
+2
當年細個,第一眼已奇怪,一條紀念中國六四事件的 "國殤之柱",點解上面的人樣冇個系中國人的樣?當時只知作者系個西人,之後亦冇多想了。

最近,條柱要搬,於是上左西媒新聞。有唔少外國網友又問類似的問題。我答因為條柱唔系中國人整的,同時又諗到另一個深層意義:作者本來就系用西人的眼光來睇六四,佢對六四的睇法,就同其他西人的睇法一樣,所以本來就不足以代表中國人對六四的睇法!

對現在很多中國人來講,六四系中國成功阻止了美國在中國推動的顏色革命惡化落去。而中國之後突飛猛進的發展亦肯定當年止暴制亂系正確的做法!

高志活的國殤之柱
是 mass production
目前共有5碌
有人以為專為紀念64
是自作多情

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-10-17 10:07 AM 發表
當年細個,第一眼已奇怪,一條紀念中國六四事件的 "國殤之柱",點解上面的人樣冇個系中國人的樣?當時只知作者系個西人,之後亦冇多想了。

最近,條柱要搬,於是上左西媒新聞。有唔少外國網友又問類似的問題。我答因為條柱唔系中國人整的,同時又諗到另一個深層意義:作者本來就系用西人的眼光來睇六四,佢對六四的睇法,就同其他西人的睇法一樣,所以本來就不足以代表中國人對六四的睇法!:smil ...
係噃 唔使搬
喺旁邊放個牌:"被壟斷資本壓迫的民主喪屍"

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-10-17 10:25 AM 發表
高志活的國殤之柱
是 mass production
目前共有5碌
有人以為專為紀念64
是自作多情
哈哈,原來系咁嗎?行貨一件,咁更加冇必要留低。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-10-17 10:40 AM 發表

哈哈,原來系咁嗎?行貨一件,咁更加冇必要留低。
同你去美心
買生日蛋糕無分別
因應顧客要求
吱上不同祝賀字句

引用:
原帖由 vvoy 於 2021-10-17 10:46 發表

同你去美心
買生日蛋糕無分別
因應顧客要求
吱上不同祝賀字句
好奇一問,另外四碌在哪?

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-10-17 01:06 PM 發表

前幾日報紙有講 不過我都忘記咗

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-10-17 10:07 發表

最近,條柱要搬,於是上左西媒新聞。有唔少外國網友又問類似的問題。我答因為條柱唔系中國人整的,同時又諗到另一個深層意義:作者本來就系用西人的眼光來睇六四,佢對六四的睇法,就同其他西人的睇法一樣,所以本來就不足以代表中國人對六四的睇法!:smil ...
恐空臆造嘅嘢,潛意識清楚表明;

根本上系西人自己的亊。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2021-10-17 11:06 AM 發表

羅馬丶巴西丶柏林丶丹麥。
應該送腥港嗰碌去尾國,等黑命貴記念被警察射殺/跪殺嘅黑人,好過擺 George Floyd 頭像。

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-10-17 10:07 發表

圈住話記念死於美國肺炎嘅人,
死嘅大都係西人。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-10-18 09:35 AM 發表

這像大猩猩
條友因為販毒三次入獄,其實佢冇對社會做過咩貢獻,甚至對黑人民權運動亦毫無貢獻,只因政治需要就被黑命貴捧成圖騰。

佔中已經平反六四啦

引用:
原帖由 香港殺牠死 於 17-10-2021 10:26 發表

係噃 唔使搬
喺旁邊放個牌:"被壟斷資本壓迫的民主喪屍"
高志活根據西方人樣貌特徵創造這個藝術品,當然沒有一個中國人的外貌特徵。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]