• 瀏覽: 26,854
  • 回覆: 146
+3
引用:
原帖由 一個中國人! 於 2021-10-19 09:14 PM 發表

4萬/50年=800蚊尾金,/365=2.7蚊尾金,仲要建立係官員非常清廉,真係多
印度人真係以為自己俾左好多架!

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-17 08:31 AM 發表

果D係有爭議既領土,有心做,以老解來講點會做吾到,打韓戰又得,守住自己國土先係真正係保家衛國,主動放棄,阿差國連一句多謝都冇!
六幾年嘅中國點補給物資?
一埸杖保幾十年邊境和平比國家發展經濟有咩唔好?

引用:
原帖由 沒自信的人 於 2021-10-17 06:49 AM 發表
印度只係人口多,但財力,軍力,實力都係不堪入目
強姦大國崛起

印度阿三得提防著

引用:
原帖由 batboy27 於 2021-10-21 08:41 AM 發表

六幾年嘅中國點補給物資?
一埸杖保幾十年邊境和平比國家發展經濟有咩唔好?
補給老解點會做吾做?韓戰零下30 度咪又係咁打,起幾十個軍事據點,共產黨話既:人定勝天!
自己土地,一寸不能少,擺返又自己放棄,阿差國一句多謝都冇
其實你霸住個位,氣勢壓住阿差,更可保百年無憂!  你放棄左,而家要攞番,已冇乜可能! 一個字,
蠢!

引用:
原帖由 4ichicken 於 2021-10-21 09:08 AM 發表

補給老解點會做吾做?韓戰零下30 度咪又係咁打,起幾十個軍事據點,共產黨話既:人定勝天!
自己土地,一寸不能少,擺返又自己放棄,阿差國一句多謝都冇
其實你霸住個位,氣勢壓住阿差,更可保百年無憂!  你放棄左,而家要攞番,已冇乜可能! 一個字,
蠢!
零下30度咪死哂一個師囉,
唔留軍都相安無事幾十年,值得咩?
印度又佔到個山頭咩!?
依家無放棄一寸土地,唔搵人守係度咁解!
阿差就算佔到一時冬天都要徹,何況阿差佔撚到條毛

引用:
原帖由 batboy27 於 2021-10-21 09:14 AM 發表

零下30度咪死哂一個師囉,
唔留軍都相安無事幾十年,值得咩?
印度又佔到個山頭咩!?
依家無放棄一寸土地,唔搵人守係度咁解!
阿差就算佔到一時冬天都要徹,何況阿差佔撚到條毛
吾駐兵咪而家果度都係爭議性既土地囉,唉...

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-17 02:15 AM 發表
之前鄰國錫金就係印度既「保護國」,點知三哥保下保下,將人地成個國家吞併埋。

印度因此成為二戰後,新增(吞併)領土最多既國家。如果唔係有顧忌,不丹可能已經亡國。
新疆,西藏一樣亡國,根本跟邊個都係一樣。

注兵五十年就無爭議?

引用:
原帖由 深藍001 於 2021-10-21 09:31 AM 發表

新疆,西藏一樣亡國,根本跟邊個都係一樣。
近幾百年來新疆都不是一個國家,沒有亡國的說法,西藏曾經有統一的獨立政權,勉強都可以叫做亡國,但那已經是幾百年前的事,歸附中原政權後已經不是一個主權國,
如果這個就法說得過去,中國就是幾百個小國幾百年幾千年前亡國之後組成的一個國家,這樣說,你會感覺良好一點嗎?

引用:
原帖由 batboy27 於 2021-10-21 09:38 AM 發表
注兵五十年就無爭議?
駐左兵,你就有主動權同話事權,咁簡單都問
你睇戈蘭高地
遲早劃歸以色列

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2021-10-17 02:07 AM 發表
10月14日,中國政府代表、外交部部長助理吳江浩同不丹政府代表、外交大臣丹迪·多吉( Tandi Dorji )簽署了《關於加快中不邊界談判「三步走」路線

https://cdn.hk01.com/di/media/images/cis/5d9d484db54a442b19beb752.jpg/ReAPjHnDZwtMAY1BwhWDzE3o7VegKCqLD_w8cQ_8PHE?v=w1280r16_9
中不建交極可能意味著中國放棄向不丹取回被佔據的領土。
中不建交,有甚麼值得高興?
中不建交,只是面子工程。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]