• 瀏覽: 7,109
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 忙着發財 於 2021-10-16 22:19 發表
六四後香港人畀人洗咗幾代人腦,如何走出困局😭
信不信由你,我感覺到中央已經放棄香港呢三代人(八十後,九十後,零零後)由一零後重新開始。

呢D人自己話愛祖國,而家至講啲咁嘅野,慢咗幾多拍,與中國脫節咗好多年,愛國愛得太遲!

引用:
原帖由 kk2964 於 2021-10-18 09:41 AM 發表
呢D人自己話愛祖國,而家至講啲咁嘅野,慢咗幾多拍,與中國脫節咗好多年,愛國愛得太遲!
求其一個外國人用中文鬧下美國一定大受歡迎過華記
就知胡冇講錯

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-16 09:53 PM 發表
胡恩威指出,香港目前的文化困局有幾個特點:首先,2019年的社會動亂暴露大部份香港年輕人對中國不理解、不認識,對西方也不理解、不認識,存在着非常嚴重的洋奴思想與非理性的仇中情緒。這正正是文化體育局需要處理的最重要問題。其次,無論是設計軟實力、建築軟實力、影視軟實力,還是藝術軟實力,香港都大幅下降。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211014/525354441302347776548371.jpeg/9HQF9vC0Ffl7SYMQapJXE4kZwE_hUGNmQgncJkIJ3CY?v=w1920r16_9
大部份1980至2000年代出生的年輕人,都是生活在仇中謊話中

簡單一句就是無料到不過就自以為是

記得開個宣佈故宮博物館在香港開,也有人抗議,仲走去香港站廣告下搞事

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2021-10-16 09:53 PM 發表
胡恩威指出,香港目前的文化困局有幾個特點:首先,2019年的社會動亂暴露大部份香港年輕人對中國不理解、不認識,對西方也不理解、不認識,存在着非常嚴重的洋奴思想與非理性的仇中情緒。這正正是文化體育局需要處理的最重要問題。其次,無論是設計軟實力、建築軟實力、影視軟實力,還是藝術軟實力,香港都大幅下降。

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20211014/525354441302347776548371.jpeg/9HQF9vC0Ffl7SYMQapJXE4kZwE_hUGNmQgncJkIJ3CY?v=w1920r16_9
同皇上同級別嘅共產黨聖人馬克斯、恩格斯、列寧同史太林係中國乜籍貫呢?

困局已經很難走出

上兩代人,70 歲或以上,佢地仲會和內地親戚聯繫,反觀移民兩三代已經和內地親戚很少來往,容易受外國或台省傳媒影響,醜化內地

建議香港所有新一代要到內地修學最少一年才可以中學畢業  

或者吸納更多內地尖子移居香港 唔想留港嘅就放佢去英國做狗

引用:
原帖由 阿聞 於 2021-10-17 09:13 AM 發表
英雄所見略同。好多黃人成日都有一種洋奴心態:鬼佬鬧中國一定鬧得啱,中國反駁一定系中國講大話。

已被洗腦的,唔期望救得返幾多。只希望以後的細路唔會再被洗腦。
佢地一直以為美國呢啲西方國家好開明,但係佢地最鐘意用專制手段去統治全球。
美國支持過好多獨裁友,但係某啲人選擇性失明。

洋奴?好似話緊香港果條濕九才子

身為一個中國人,見自己國家日漸強大,不會再受別國欺凌,唔幫手但仲要搞破壞,真係唔知乜嘢心理

引用:
原帖由 123people 於 2021-10-17 11:36 AM 發表

有沒有包裝不是最重要,最重要是如何致敵方於死地,例如,伊拉克有大殺傷力武器,新疆種族滅絕
呢啲埋包裝lor
開見證會,比錢請演員;
叫相熟傳媒寫幾個posts;
請推手係網絡推;
再揾同盟落水一齊唱。

推新股,搭棚等一L標。

引用:
原帖由 Money7 於 2021-10-20 05:01 AM 發表
身為一個中國人,見自己國家日漸強大,不會再授別國欺凌,唔幫手但仲要搞破壞,真係唔知乜嘢心理
1. 除咗自幼被人洗腦,2. 又冇好奇心去求證,3. 更甚就係見國人享受到進步而自己無份又步步被超越,唔扺得下就濫炒。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]