• 瀏覽: 12,215
  • 回覆: 39
+2
引用:
原帖由 Max_lee 於 2021-10-11 11:27 AM 發表
韓國文化所謂能沖出國際,或多或少係因為所謂韓國文化就係資本主義文化,就算係該筆者所講佢揭露的問題,都係資本主義時下既問題,基本上資本主義下的國家都大同小異,如果反問呢位筆者,到底輸出左咩「韓國」文化,似乎係得糖餅。。

筆者先讚到魷魚天上有地下無,但呢種評論,唔係對魷魚有感足,文中沒有一字提到筆者對該劇既「感受」,只有演員好,劇本正之類多謝曬既所謂評論,只係為左突出佢既好、文化輸出、強大,就係為左 ...
完全同意

韓國係影視劇反映完社會問題後就係完了,觀眾睇完就完了,問題依舊。相反,中國唔少反映社會問題的影視劇,播放後就官方跟進,社會跟進解決問題。

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-10-8 17:00 發表

韓國是三星企業界控制既國家,三星是美國控制既企業

美國佬點解要封殺《魷魚遊戲》呢?
其實就算拍套諷刺南韓財團o既劇又點?呢幾年韓國拍呢類劇仲少咩?關鍵系,根本無解決問題。
反而可以反映財團更囂張:拍我又點,你地耐我咩何?
四大財團掌握韓國經濟命脈,韓國政府夠膽反對財團?美國隨便公布D黑料,邊個夠膽反對就邊個落台。

引用:
原帖由 全職炒手 於 2021-10-12 02:42 AM 發表
韓國係影視劇反映完社會問題後就係完了,觀眾睇完就完了,問題依舊。相反,中國唔少反映社會問題的影視劇,播放後就官方跟進,社會跟進解決問題。
西式民主制度就是毒品,只是給你一個幻覺以為自己是主人,事實上就
在這個制度下,人民只可以發洩,最後什麼都解決不了

如果人類可以長生不死,所謂西式民主制度還可以消費下
但我們可以生存多久? 起條馬路要10年,增建房屋2,3十年
我死咗都見唔到問題解決啦

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2021-10-12 12:24 PM 發表

西式民主制度就是毒品,只是給你一個幻覺以為自己是主人,事實上就
在這個制度下,人民只可以發洩,最後什麼都解決不了

如果人類可以長生不死,所謂西式民主制度還可以消費下
但我們可以生存多久? 起條馬路要10年,增建房屋2,3十年
我死咗都見唔到問題解決啦
如果未來幾年,美國真係大搞基建,到時你講咩呢?

未來五年,或者10年,估都係大政府時代!

問題只不過係,羅斯福,定係希特拉姐,定係史太林,套路。
上一次,美國跑出,得到二戰後大部份國際利益。

今次呢,到底係
資本家為首嘅統治集團得到最後勝利,
定係強人領導的權威政權得到最後勝利。

勝負難料!!
因為強權征服其他地方 ,並不稀奇,正如秦始皇係以武力征服統一。人民成為生產力,戰鬥力,成為秦始皇嘅奴隸。
經濟實力強大的宋朝,一樣鬥唔過金,鬥唔過遼,鬥唔過蒙古。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-12 01:24 PM 發表

講咩? 無野講,我死咗果日,美國大基建都未開始

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-10-12 01:24 PM 發表

中國每年出產的工程師是美國的10倍。土木工程師應該是20倍,美國很多大學沒有土木工程系。一個連貨車司機和碼頭工人也缺的國家要搞大基建?黃人總以爲出一個議案,出一個proposal,出一條法例就是成功做完。唔洗工人,唔洗工程師,乜都唔洗,出個議案就搞掂。真係癲癲地。

引用:
原帖由 starr 於 2021-10-8 11:39 AM 發表

《魷魚遊戲》的成功,背後是全球無產者對資本主義的反抗心理
中國沒有南韓或美西腐爛的土壤,中國人沒有外國無產者的同樣遭遇,只能對他們投以同情目光,自然拍不出魷魚

至於社會問題的影視作品,早幾年《人民的正義》、《我不是藥神》,但隨著政府改革都過時了
現今中國人民最關心的是來自美帝的打壓、是來自台毒的挑釁,今年屌打美帝的長津湖大熱係意料中事
估計如果有片商敢拍屌打台毒的作品,未來一兩年也 ...
真係要拍武統台灣既電影

引用:

掟萬億美元一定會有成效,但唔會係大規模,因為主要係利益輸送

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]