• 瀏覽: 7,412
  • 回覆: 20
引用:
原帖由 貓男 於 2021-10-11 11:45 AM 發表

其實由放棄金本位開始,美元就走上絕路。
叫人信美國國債嘅根本就係龐氏騙局。
最終龐氏都是沒有好下場, 曾經在加拿大下獄, 及後被遣返意大利, 他死時身無分文。

現今最危險的投資就是虛擬貨幣, 我有朋友投資比特幣賺了大錢, 但從來沒能在國內或香港可用來消費。
在美國或台灣每筆交易都會被抽稅,PayPal要拓展密碼貨幣得先過政府這一關, 它的單筆手續費高,消費者用它來買東西不划算。。

比特幣只是數字遊戲。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-11 12:08 發表

最終龐氏都是沒有好下場, 曾經在加拿大下獄, 及後被遣返意大利, 他死時身無分文。

現今最危險的投資就是虛擬貨幣, 我有朋友投資比特幣賺了大錢, 但從來沒能在國內或香港可用來消費。
在美國或台灣每筆交易都會被抽稅,PayPal要拓展密碼貨幣得先過政府這一關, 它的單筆手續費高,消費者用它來買東西不划算。。

比特幣只是數字遊戲。
睇下幾時噬臍莫及啦!

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-11 01:09 PM 發表

睇下幾時噬臍莫及啦!
投資比特幣表面看似穩賺不蝕, 但放貨時, 拿著比特幣不能兌換實體貨幣, 又不能隨意在市場使用, 等於得物無所用。

引用:
原帖由 劉婕 於 2021-10-12 09:47 發表

投資比特幣表面看似穩賺不蝕, 但放貨時, 拿著比特幣不能兌換實體貨幣, 又不能隨意在市場使用, 等於得物無所用。
最大風險系;都唔知邊個負責。

美元點貶值都好,响美國一定買到嘢(唔保證買到乜嘢)。
虛擬貨幣有乜風吹草動,必然互相踐踏,難聽的講系「死無全尸」。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-10-12 01:13 PM 發表

最大風險系;都唔知邊個負責。
美國政府一定唔會負責

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]