• 瀏覽: 15,284
  • 回覆: 22
引用:
原帖由 雨淋迷離的辣椒 於 2022-1-4 01:24 AM 發表

過時戰術
人海戰術,在冷兵器時代都未必有用

果陣時出轟炸機要先出偵察機探路,而家有衛星定位,仲睇得好清楚
果陣時要執行難回程轟炸任務好難,而家有無人機
人海戰力集中好危險

引用:
原帖由 lvmin63312823 於 2022-1-2 12:11 AM 發表

您高看國軍戰鬥力了
冇睇高
打到美軍屎滾尿流嘅,好多都係國軍 掉轉槍頭

兵熊熊一個,將熊熊一窩,帥熊熊一國

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-1-3 04:55 PM 發表

覺得"人海戰術"有用,佢地以為戰場上中槍好似電影咁,一個士兵可以中幾發都無事
事實上 重機槍過可能就一串死幾個,斷手斷腳暴頭
唔講人海戰術,又有乜野可以狗吹 贏左嘅老共 係癈

事實直到 淮海戰役,考共都冇兵力上優勢

引用:
原帖由 pooh24680 於 2022-1-4 10:16 AM 發表

冇睇高
打到美軍屎滾尿流嘅,好多都係國軍 掉轉槍頭

兵熊熊一個,將熊熊一窩,帥熊熊一國
國共雙方的兵都是不識字的農民居多,戰鬥力差這麼大,原因在哪。兵熊熊一個,將熊熊一窩

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2022-1-4 08:59 AM 發表

人海戰術,在冷兵器時代都未必有用
不是未必,是一定。哪怕是冷兵器時代,起作用的也只是排頭兵,後面人再多沒用

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-11-11 05:57 PM 發表

唔明點解美軍都會凍死凍傷,唔係話美軍裝備好好咩?
裝備好到咩程度先。 美軍係有先進防寒設備同足夠數量。 不過當時個氣溫係零下40℃!
係咁個天氣下邊野外行軍打仗,人類直到今日個極地防寒設備之下都會發生凍傷凍死。何況當時。
所以美軍一樣凍死凍傷3成。 當然缺少裝備個中共就更慘,佢地凍傷凍死6成幾。大多數係凍傷致殘。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2021-11-11 06:01 PM 發表

想想就知當年其實好難打得勝,步兵用來防守就一流,但中國靠人海就主功一方,當年毛主席是如何作這抗美援朝這個決定呢?實在佩服他的統率力,仲有就係當年的解放軍步兵真係戰力好強,可能係世界第一。
錯啦。如果中共當時打長津湖同西邊平壤個陣係有人海就好啦。美軍會被直頭趕落大海。
事實係,前兩次戰役。中共係緊急出兵。係前線係跑步入戰場。好多部隊都未出國境,前邊就打啦。因為美軍動作太快。
所以打長津湖個陣,整個朝鮮,中共部隊係有22萬人。但系聯軍有24萬係前線!其中12萬係美軍。
人數反而係聯軍多……所以導致中共最拿手個分割敵人,長途夜襲。中共唔夠多部隊去到聯軍後方。
中共反而係人手唔夠個邊……
如果唔係,美軍根本無機會退守38綫。
直頭會被全體殲滅同投降。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]