• 瀏覽: 13,283
  • 回覆: 28
反對我的人注意

岩岩呢個月中央出新野,就係禁止全國學生校外保課

全因為,中央參考左你地好歐巴韓國而成

韓國保課文化大家可以去查下,韓國人1天保課12小時

中央驚中國遲早學到佢地咁,所以立令禁止校外保課

有人話,唔係保課越多越好咩?

其實呢個系統問題

保咁多課為入大學,大學只有咁多間又咁多位,佢只係收上面果層

簡單來講,如果你果年,天才少,中間人少,白痴仔多,

咁中間人都好大機會升到大學

但唔好彩,你果年,頂級天才多,天才多,中間人少,傻仔更少

咁,中間人好難升大學

類似說話香港讀書大既人應該聽過

個國家係咁就係咁,讀書太多也沒用

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-3 06:38 PM 發表
反對我的人注意

岩岩呢個月中央出新野,就係禁止全國學生校外保課

全因為,中央參考左你地好歐巴韓國而成

韓國保課文化大家可以去查下,韓國人1天保課12小時

中央驚中國遲早學到佢地咁,所以立令禁止校外保課

有人話,唔係保課越多越好咩?

其實呢個系統問題

保咁多課為入大學,大學只有咁多間又咁多位,佢只係收上面果層

簡單來講,如果你果年,天才少,中間人少,白痴仔多,

咁中間人都好大機會 ...
都唔知你噏乜嘢,國家唔俾校外補課係政策,同你自己係唔係天才無關.香港大學夠多啦、相對4-50年前出嘅大學生根本無得比。(而家真係一代不如一代)
現在嘅大學生相比60年代嘅中畢業生都比唔上。
當時嘅條件不比現在好。
況且教育政策同生仔根本風馬牛不相及。
你係條龍在什麼地方都係龍。
最慘嘅係連自己係咩都唔知,扮晒嘢咁。

傻西!有幾多學霸係靠補課㗎?
一個國家總有啲人叻啲,有啲人比較平凡。
無可能用傻西思維去比較。
同乜嘢弱智政府令國民生唔生孩子有乜關係。
你自己岸居就唔好生喇,無謂害下一代丫。
搵平常人同尖子比?你無嘢呀?
再者大家都係讀書,一年出幾多個狀元?唔通呢啲狀元都係靠補課。

你嗰句最仆街嘅係咩叫做讀書無用?
讀書無用你唔去耕田?

不過:話得說回來、大學都要睇乜嘢人嚟教,而家啲所謂教師的確好有問題。

廢人講廢話,垃圾不如。

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-2 09:35 PM 發表
我唔止罵香港,我連日本,台灣,都罵

我只能講,而家啲人唔想生孩子,唔係政府監管唔好

而係政府往死裏去管,管太多,反至人民更唔想生

社會不是企業

企業希望全世界錢流入自己口袋千其實唔好走

社會就唔同,錢係一個人流出,就會流入令一個人

而你地用企業心態去諗社會,所以好多問題係你地自己做出來

我去日本唔係好多次,我唯一去東京,見到好多食市都係流行食客自己清理,店內只得兩個店員

一間店請少 ...
你講的完全不成立。

稅收會否引致人們不生孩子?
答案是否定的,古代的稅收比率更高,但人均生孩子數目是現在的幾倍。
就算用現今去比較,香港稅率很低,比歐美國家還低得多,全世界比較是低稅率區,但生育率接近最尾。
歐美國家大多是預扣稅,出薪水已經扣了,而且稅率高達3-40%,生育率也比香港高得多。

真正的原因是甚麼?
1.教育普及,生育會令生活質素下降
2.意識型態,對生育的執着下降,傳宗接代變得不重要
3.經濟轉型,人力資源重要性下降

呢一刻講呢啲都只係屬過渡期, 你哋已經諗到, 到遲啲有啲工種, 尤其係不停重複果類, 就會由機械人取代, 擔擔抬抬果啲, 坐響度答問題果啲, 每日重複批核文趕果啲, 保安, 看更, 巡邏, 清潔, 駕駛.

引用:
原帖由 分享者 於 2021-10-2 09:35 PM 發表

社會不是企業

我去日本唔係好多次,我唯一去東京,見到好多食市都係流行食客自己清理,店內只得兩個店員

一間店請少 ...
咁多別字嘅..........
乜都賴政府就最好
印度冇福利, 賤民最愛生小孩, 因為政府連避孕知識都禁絕, 即使疫情嚴重, 即使生出來冇書讀, 冇醫療, 有清潔食水...........
總之捱到窮就不停生。
夠好未?

引用:

社會不是企業

一間店請少 ...
最最憎垃圾收費,假環保。什么有綜援的人,有豁免。唉………………

引用:
原帖由 morgan 於 2021-10-4 08:13 PM 發表

最最憎垃圾收費,假環保。什么有綜援的人,有豁免。唉………………
無錯

傷害少,但麻煩強

到時又唔知點玩?

引用:

社會不是企業

一間店請少 ...
阿爺唔係禁止補習班, 係要D價錢合理嘅補習班

請問「政付往死裡去管」係管啲咩?

引用:
原帖由 Max_lee 於 2021-10-5 01:40 PM 發表
請問「政付往死裡去管」係管啲咩?
有好多定議

好似8090年代新加波李光耀年代,對國民有利就好

但而家法行麥都收費

錢是少,麻煩是應付政府人員,我試過遇著呢啲人,我當時反映不滿

而個政府人員回我一句:咁你唔好同我講未得,我約你,你失蹤未唔洗煩

但係都選擇去繼續,因為要表達

但我唔知個人有冇上報

3個問題

1錢

2麻煩

3卻不斷,理還亂,到政治層面仲會唔知出咩反效果

老賴。賴政府。
以前政府不讓生還偷生,超生。

引用:

社會不是企業

一間店請少 ...
黃狗又扮中立

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]