• 瀏覽: 10,800
  • 回覆: 23
  • 追帖: 1
+10
提示: 違規內容已被屏蔽
將美國輸出的通漲反彈返去美國,唔通官媒會講咩

引用:
原帖由 神殿老子 於 2021-9-29 07:57 PM 發表

有啲嘢唔可以講得太明,會比人告到WTO。
央視批“拉閘限電下大棋論”,這是用反智論調刺激社會情緒
2021-09-29 10:56 墨黑紙白

撰文丨墨黑紙白

一、用綁架社會的反智言論去收割韭菜必被社會打壓

紙白君前天的文已經就這些所謂的大棋論進行了批駁,但個人的批駁是遠不如官媒的批駁來得更為有效且能讓吃瓜群眾們警醒。

唔好再提大棋大戰略央視已批評

引用:
原帖由 unico 於 2021-9-30 05:22 AM 發表

2021-09-29 10:56 墨黑紙白

撰文丨墨黑紙白

一、用綁架社會的反智言論去收割韭菜必被社會打壓

紙白君前天的文已經就這些所謂的大棋論進行了批駁,但個人的批駁是遠不如官媒的批駁來得更為有效且能讓吃瓜群眾們警醒。

唔好再提大棋大戰略央視已批評
對,因為中國缺煤,所以要限電。

引用:
原帖由 unico 於 2021-9-27 01:35 PM 發表
我睇內地經濟日報只有你1項煤價高企影響停電,還有佢話今年用電量比上年高17%,及維修電廠,有廠開一休六有開二休五有些較好開五休二,超市都要延遲1小時營業,以上全部內地報等唔係我作
我話我跛咗
落唔到場踢
唔好再煩我
好多份報紙有報導我開記招

提示: 違規內容已被屏蔽
煤價唔係今日先高
唔可能上個月唔限,今個月突然斷五供二
過程會係循序漸進
而且地方政府絕不可能坐視
如果只係煤貴的話,政府好大機會選擇補貼電廠,因為缺電既損失遠比補貼大

排放限額先係突然拉閘限電既主因
咁先解釋到點解地方政府唔做野

至於直正既大棋
的確係有,但唔係限電
中國早前宣佈不再出口煤電技術
講就話為左減碳
但實際上會限制左其他國家增加電力供應,而無電就無工業
美國要搵一堆小國發展工業取代中國係產業鏈上既角色,係電呢一關已經有重重障礙

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-10-3 03:46 PM 發表
煤價唔係今日先高
唔可能上個月唔限,今個月突然斷五供二
過程會係循序漸進
而且地方政府絕不可能坐視
如果只係煤貴的話,政府好大機會選擇補貼電廠,因為缺電既損失遠比補貼大

排放限額先係突然拉閘限電既主因
咁先解釋到點解地方政府唔做野

至於直正既大棋
的確係有,但唔係限電
中國早前宣佈不再出口煤電技術
講就話為左減碳
但實際上會限制左其他國家增加電力供應,而無電就無工 ...
歐美搞碳排標準就是要限制發展中國家的發展權
以後的發展中國家要搞工業化困難會很大
幸好中國過去幾十年抓住了機會

就看以後會有什麼新的突破性工業發展的思路沒有
不然那些亞非拉大量落後國家如何發展

世界的發展格局會被美歐用碳排
嚴格限定下來
妄圖確立世界等級制度

中國貨應該漲價,同時用人民幣結算。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]