• 瀏覽: 589,351
  • 回覆: 4,970
  • 追帖: 179
引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-27 01:11 發表

南非果隻變種病毒個刺突蛋白變到唔同晒樣, 同復必中原先設計果個樣差好遠
我諗可能打夠十支, 個免疫系統都未必認到隻病毒

https://www.hk01.com/即時國際/705130/新冠肺炎新變種b-1-1-529惹關注-英專家-最惡劣的變種病毒
“我諗可能打夠十支, 個免疫系統都未必認到隻病毒”

係咁打未有足夠時間驗算的mRN,可能人都變埋種啦,生畸形人出來,阿媽都唔認得。

熱賣及精選
引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-27 01:11 AM 發表

南非果隻變種病毒個刺突蛋白變到唔同晒樣, 同復必中原先設計果個樣差好遠
我諗可能打夠十支, 個免疫系統都未必認到隻病毒

https://www.hk01.com/即時國際/705130/新冠肺炎新變種b-1-1-529惹關注-英專家-最惡劣的變種病毒
歐洲和美國昨晚股市大幅下挫,人家說春江水暖鴨先知,不知歐美是否有人收到風所以萊茵河冷炸魚知/密西河冰鷹醬知呢?
歐美主要是莫記、輝記和早期阿斯記疫苗。如果以全個S蛋白做藍圖的輝記失效,歐美今舖可能有為數不少的人重打疫苗。
此外,昨晚輝瑞股價不跌反升,市場先生是否仍在掩飾輝記疫苗面對南非發現的品種有可能失效的事呢?

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-27 01:28 AM 發表

藥廠都無宣傳mRNA疫苗既低成本優勢, 開個fermenter養住一堆cell就可以大量生產
如果要改配方咪要重新開缸養過D Cell, 成本高咁多, 梗係賺晒D錢先算
Del

引用:
原帖由 geometric 於 2021-11-27 09:38 AM 發表

歐洲和美國昨晚股市大幅下挫,人家說春江水暖鴨先知,不知歐美是否有人收到風所以萊茵河冷炸魚知/密西河冰鷹醬知呢?
歐美主要是莫記、輝記和早期阿斯記疫苗。如果以全個S蛋白做藍圖的輝記失效,歐美今舖可能有為數不少的人重打疫苗。
此外,昨晚輝瑞股價不跌反升,市場先生是否仍在掩飾輝記疫苗面對南非發現的品種有可能失效的事呢?
新冠肺炎|三藥企對Omicron樂觀‎ BioNTech:新疫苗可百日內出貨
https://www.hk01.com/article/705 ... utm_medium=referral

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-11-27 01:28 AM 發表

藥廠都無宣傳mRNA疫苗既低成本優勢, 開個fermenter養住一堆cell就可以大量生產
如果要改配方咪要重新開缸養過D Cell, 成本高咁多, 梗係賺晒D錢先算
探討Cell 同 sell. 市場經濟範式。
是製造產品迎合客戶需要, 或是壟斷性經濟去左右客戶選擇權。

現在只有中國有能力去打破白皮壟斷性吸血模塊, 真係要增加滲透力。

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-11-22 06:47 PM 發表

同意,以一所大學嘅醫學院院長,之前做過特區嘅副局長 同特首辦主任,坐上馬會慈善總監一職絕對夠資格有餘。 至於薪酬高低,政府公職相對外間職場不嬲都係輸蝕,更何況呢個現金多到水浸嘅馬會,好在馬會嘅錢我無分奉獻的!
講開馬會, 近日有長者收到通知, 一直有送飯服務的聖雅各機構, 因馬會停止資助, 送飯服務到年尾結束.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]