• 瀏覽: 10,066
  • 回覆: 29
  • 追帖: 18
有時間唔怕麻煩等,香港醫療的確係唔錯嘅

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-3 02:28 PM 發表
肥媽話香港醫療係全世界來說,已經係非常好!
真的嗎?
今天講三座大山:醫療、教育、房屋。這三座大山,係國內叫新三座大山,係香港,這可嘗不是三座大山。今天試試探討醫療。

星期一晚左手三隻手指忽然麻痺,先由三隻手指,一直開始慢慢延申至手臂,這個訊號,網上信息話係中風先兆,經過一晚,第二朝隻手還是有點麻的感覺,為安全計用 App 訂了第二天政府診所的診症時間。

這是手麻之後第三天了,診所醫生聽我描述 ...
馬兄應該即時吃粒同人堂安宮牛黃丸,小心保重身體

馬兄,保重身體💪🏼

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-3 02:28 PM 發表
真的嗎?
今天講三座大山:醫療、教育、房屋。這三座大山,係國內叫新三座大山,係香港,這可嘗不是三座大山。今天試試探討醫療。

星期一晚左手三隻手指忽然麻痺,先由三隻手指,一直開始慢慢延申至手臂,這個訊號,網上信息話係中風先兆,經過一晚,第二朝隻手還是有點麻的感覺,為安全計用 App 訂了第二天政府診所的診症時間。

馬兄保重,小弟因為母親20多年前中風所以對心血管病非常警惕。隨著自己年紀漸大對心血管防護越小心,10年前小弟每周番工日就用温水沖一小匙羹田七+石斛磨粉以令大小血管流保持暢通。如怕燥熱加點花旗蔘一齊磨粉亦可以。依家血壓和血脂和膽固醇都好正常。
田七和花旗蔘都不貴,最貴係石斛,5両田七(350)、半両花旗蔘(50)、1両石斛(600)都係1000左右,飲半年都夠,最緊要藥材舖要有靚磨粉機磨得夠幼細滑,希望對馬兄有用。

引用:
原帖由 馬英十 於 2021-8-3 11:10 PM 發表

馬兄保重,小弟因為母親20多年前中風所以對心血管病非常警惕。隨著自己年紀漸大對心血管防護越小心,10年前小弟每周番工日就用温水沖一小匙羹田七+石斛磨粉以令大小血管流保持暢通。如怕燥熱加點花旗蔘一齊磨粉亦可以。依家血壓和血脂和膽固醇都好正常。
田七和花旗蔘都不貴,最貴係石斛,5両田七(350)、半両花旗蔘(50)、1両石斛(600)都係1000左右,飲半年都夠,最緊要藥材舖要有靚磨粉機磨得夠幼 ...
謝!

我用我認為客觀既睇法
香港醫護界人手不足既原因
係比窮人攤薄左
解決辦法除左將部份人送上大灣區求醫之外
諗唔到仲有咩出路

引用:
真的嗎?

師兄我早前都試過一排左手感到麻痹
跟住就每星期去行山兩次
適量而略密集既運動叫返醒身體機能
冇睇醫生冇食藥一切已恢復原狀
你或者可以試下

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-3 03:34 PM 發表

咁又要照顧下 D 窮人!宜家提供最基本俾最多的人,其實係資源運用,我覺得要俾讚的了!
窮人收費可以唔一樣,大陸都有低保戶政策

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-8-4 06:54 AM 發表
我用我認為客觀既睇法
香港醫護界人手不足既原因
係比窮人攤薄左
解決辦法除左將部份人送上大灣區求醫之外
諗唔到仲有咩出路
代替你的想法:人手在大陸!
立法會可立法容話大陸醫療系統進入香港,而香港可行二套系統,一套是由中央政府監管的大陸醫療系統,另一套是原本的。而病人的選擇,就是自己的決定。
這個建議,可即時解決香港醫療人手問題,也増加選擇和競爭,叫私人醫療做得更合付性價比的服務。

引用:
原帖由 withorwithoutu 於 2021-8-4 06:59 AM 發表

師兄我早前都試過一排左手感到麻痹
跟住就每星期去行山兩次
適量而略密集既運動叫返醒身體機能
冇睇醫生冇食藥一切已恢復原狀
你或者可以試下
個人一周會有四至五次跑步,每次約七公里,應該足夠了!謝謝你!

引用:
原帖由 藍色多腦婆 於 2021-8-3 15:32 發表

坦白講,醫管局理應提高診金收費,而不應由香港政府補貼絕大部分的診金及藥費,現時市民享有的服務、藥物、設施,根本物超所值。
提高一下收費,最少減低濫用的情況,令其物有所值,最重要係令某些病人可以得到適時、適切的救助。
提高醫療收費,我都讚成,起碼可以杜絕有些人濫用。

如果真係窮的有綜援,同埋萬一如果入院還有醫務社工跟進,唔會話窮就等死。

引用:
原帖由 hkc9 於 2021-8-4 04:14 PM 發表

提高醫療收費,我都讚成,起碼可以杜絕有些人濫用。

如果真係窮的有綜援,同埋萬一如果入院還有醫務社工跟進,唔會話窮就等死。
其實提高 100% 我都唔反對,窮人,有社工幫手。急症,收到 500,我都讚成,至少保證唔會傷風鼻塞都去睇!

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-4 04:25 PM 發表

其實提高 100% 我都唔反對,窮人,有社工幫手。急症,收到 500,我都讚成,至少保證唔會傷風鼻塞都去睇!
其實醫管局利用輪侯時間去控制急症室輕症病人
輕估自己病情都可由分流處找出需急救之人

傷風鼻塞會經分流處派去walk-in clinic
個人經驗, 持續2日不明頭痛
等左5粒鐘先見醫生
比左一大堆必理痛同抗生素...
唔想等? D人會自動搵私家

如私家收到重症點攪?
同政府診所一樣, 打999入急症室

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-4 16:25 發表

何止傷風鼻塞都去睇,經痛都去睇呀,攞張醫生紙後就精神返,香港乜人都有。

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-8-3 14:28 發表
真的嗎?

個人經歷,香港醫療頗為不錯,比回歸前好得多。
我有登記HA Go,約公立醫院看病十分方便,依時登記,比私家醫生快得多。醫生診治仔細,有問題即寫信介紹專科。可惜專科輪候時間太長;應該是缺乏專科醫生。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]