• 瀏覽: 7,764
  • 回覆: 101
+7
引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-7-31 12:15 PM 發表

伍生輸波,佢嘅危地馬拉對手本來都係高手,佢啱啱先至嬴左南韓選手,而這個南韓選手在分組賽嬴左一哥日本選手,而這個日本選手對伍生對賽中,6戰全勝,臨場競技狀態好緊要,所以睇得出危地馬拉球手幾fit下,伍生打起上黎自己知自己事,佢都係征戰沙場老手了,而且佢自己都話新球衣對佢無影響.

至於賽前點解唔印上區徽的logo,雖然羽總同伍生都有解釋過,但疑點未除,伍生都話賽前一個月已無贊助了,但這件事發 ...
其實隨著穆sir道左歉,件事已經完結.....
建制主要KOL已經唔再講也唔會題,事主都話唔會再題....相信穆sir也唔會再講...

如果仲有人想撩起件事去挑動建制矛盾,相信係有心做的...

香港區旗,是代表了中華人民共和國香港特別行政區,有回歸祖國、一國兩制的意思。
運動員代表中國香港作賽,球衣上沒有區旗,已是一件錯事,加上全黑服還增強了政治表達的意味。
穆sir提出質疑是對的,亦是一個香港市民的言論自由

引用:
原帖由 暖笠笠小露筍 於 2021-7-29 11:41 AM 發表
穆sir批伍家朗穿黑衣作賽惹來的爭議,本應隨著伍不敵危地馬拉選手,分組賽出局而告一段落。惟一眾黃人視之為鬥垮穆sir和民建聯的好機會,不斷發動針對穆sir的舉報和起底。

首先,穆sir作為一個香港市民,絕對有自由對伍家朗有任何質疑。君不見一眾小黃人對國家隊舉重金牌得主侯志慧評頭品足,又話人似梁福元又話人有J,小黃人有冇想過要同侯道歉?國家女子三人籃球代表隊,隊員剪短頭髮,又俾小黃人話係男人,有冇 ...
佢沒有言論自由,他的言論只是代表某勢力,不過講得差。反响大。

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-7-31 04:31 PM 發表

其實隨著穆sir道左歉,件事已經完結.....
建制主要KOL已經唔再講也唔會題,事主都話唔會再題....相信穆sir也唔會再講...

如果仲有人想撩起件事去挑動建制矛盾,相信係有心做的...
林鄭都有人鬧,政府某些官員都比人鬧,建制都會比人鬧,討論,日日都有,鬧的人包括藍人,黃人,就算藍人KOL都會鬧政府不對的地方,會唔會好似你咁講係挑動建制矛盾? 你算甚麼,竟然叫網友收聲,仲幫人扣上挑動建制矛盾的帽子,我教你,如果你唔想睇呢度的人批評政府,建制,你就一個個將佢地拉黑,咁就睇唔到啦,剩低那些貼文,就係你想睇嘅嘢.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2021-7-31 08:17 PM 發表

林鄭都有人鬧,政府某些官員都比人鬧,建制都會比人鬧,討論,日日都有,鬧的人包括藍人,黃人,就算藍人KOL都會鬧政府不對的地方,會唔會好似你咁講係挑動建制矛盾? 你算甚麼,竟然叫網友收聲,仲幫人扣上挑動建制矛盾的帽子,我教你,如果你唔想睇呢度的人批評政府,建制,你就一個個將佢地拉黑,咁就睇唔到啦,剩低那些貼文,就係你想睇嘅嘢.
好心啦...當事人已經話唔好再題,穆sir已經道左歉,李主席已經收貨....

你再用呢件事去攻擊建制黨派,究竟有何居心?

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-8-1 12:11 AM 發表

好心啦...當事人已經話唔好再題,穆sir已經道左歉,李主席已經收貨....

你再用呢件事去攻擊建制黨派,究竟有何居心?
當時穆生話自己唔出聲回應係唔想影響運動員比賽,佢有無呼籲叫市民唔好討論?李慧琼已經收貨同我地討論該事件有何關係? 你都九唔答八.

你條友有無閱讀問題,話我攻擊建制黨派,你從我在這件事的發言中搵出我攻擊建制黨派的言論來睇下,討論下,我邊一句係攻擊建制黨派.

你呢個人一時話網友係激藍,一時又話藍人網友同黃人無分別,一時又話人地攻擊建制黨派,不斷指責,你究竟仲有幾多呢類嘢出台.

仲有,勸你有咩事就直接自己討論,唔好搬別人出來護航,前排在大叔post中不斷攞大叔出來做擋箭牌,前一句大叔話,後一句大叔話,你有無睇過大叔點回應你,意思係叫你自己言論自己負責,每個人都有不同思想,呢次你又不斷攞穆sir,李小姐言論去叫一些普遍網民收聲,自訂規則,唔聽你講就係攻擊建制黨派,你真係以為自己係邊個,論壇霸王呀.

拿.我搵埋我在此post的發言比你評論下,我點樣攻擊建制黨派.

https://news.discuss.com.hk/view ... mp;authorid=2961661

首先要明白為何穆老師不再發聲。

當港協暨奧委會嘅霍公子及貝鈞奇開口攬隻曱甴朗時,穆老師已成為這悲劇的真正主角,穆老師明顯係被迫道歉,穆老師甚或民建聯不能為事件發聲撐下去,因為如果穆老師或民建聯撐下去,就代表民建聯與港協暨奧委會為敵,這就變成建制內鬨。

呢個時候,正正是我地這些無任何背景的建制小民要出聲的時候,讓那些高高在上的建制大佬及建制金主,知道我地係極度不滿,更要讓穆老師知道,他是得到我們的支持,公道在民間。

除了極小數人士,我感受到民間建制的睇法相當一致,都係撐穆老師,唔覺有分裂現象。

引用:
原帖由 WOLVESNOTFAR 於 2021-7-30 01:27 PM 發表

換另一角度黎睇
如果當日穆Sir冇出聲,個球員可能繼續都係穿著個一件「舒服」 的無區徽 Lululemon瑜伽衫繼續每一埸賽事
件事嘅結果,就係穆生出聲後,有關方面就搵人讚助羽毛球隊員波衫。

但係,件波衫就印錯咗區徽,仲要俾運動員著住,繼續落場打波!

等到穆生道咗歉後,你話神唔神奇,波衫嘅區徽又啱返啦!

羽總居然一而再再而三地犯下「冇檢查服裝,冇阻止錯誤發生」呢個錯誤,仲要將伍家朗一個人嘅問題,變成所有羽毛球隊員嘅問題!

有羽毛球隊員都講得好明白:「佢只能做佢自己可以控制到嘅事」!

有人好明顯就要將啲水搞混!

原來穆 Sir 早在 5 月初已在訪問中發聲評批評教協,內容到位,真要再給他一個讚
https://www.youtube.com/watch?v=4p5FTBPCdDQ

這個穆先生只係想靠不斷少事化大再批鬥,討好呀爺上位,這對現今香港回穩發展不是一件好事。

引用:
原帖由 PaoHow 於 2021-8-1 03:37 PM 發表
首先要明白為何穆老師不再發聲。

當港協暨奧委會嘅霍公子及貝鈞奇開口攬隻曱甴朗時,穆老師已成為這悲劇的真正主角,穆老師明顯係被迫道歉,穆老師甚或民建聯不能為事件發聲撐下去,因為如果穆老師或民建聯撐下去,就代表民建聯與港協暨奧委會為敵,這就變成建制內鬨。

呢個時候,正正是我地這些無任何背景的建制小民要出聲的時候,讓那些高高在上的建制大佬及建制金主,知道我地係極度不滿,更要讓穆老師知道,他是 ...
霍家同中央咩關係?冇中央點頭夠膽攬伍家朗?到現在內地主要媒體有冇報道批評?香港主要官員、國安署有冇咩反應?我認為成件事只係深藍諗多左。

引用:
原帖由 褲浪白條 於 2021-8-4 01:25 PM 發表

霍家同中央咩關係?冇中央點頭夠膽攬伍家朗?到現在內地主要媒體有冇報道批評?香港主要官員、國安署有冇咩反應?我認為成件事只係深藍諗多左。
冇中央點頭夠膽攬伍家朗? - 你覺得霍家事前有問準中央?霍家事無大小都會請示中央???
霍家同中央咩關係? - 咪所以有頭有面的建制人士唔會出來撐穆老師,即使樓上有師兄講出羽總連番出錯,又有那個建制大佬會出來多說半句。你以為真係冇大批鬥、對黃人回穩,教協正在被處理,黃妖明被拉,港大搞事學生被禁足,港府一啲都冇手軟。
中央又怎會對香港這些小事出聲,只會看在眼裏,霍公子將來會否被中央重用,佢既表現中央會留意。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]