• 瀏覽: 129,789
  • 回覆: 1,374
  • 追帖: 257
引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-12 11:42 PM 發表

我以前那家企業也是國企,不存在什麼技術捐給國家的說法,國企也有國資委的考核指標,也要接受市場競爭的,也會倒閉的或者面臨其他國企吞併的。
不用下下上升到愛國角度,上綱上線。還是那句話華為是企業,國內技術人員也不是不愛國,好像上門有人話996系騰訊帶起,不過無論點講,帶起這種文化的華為,你話業內對他好尊重?我只能講見仁見智吧,我已經上面有一張回貼稱讚了任正非的創業精神,但不代表我認同華為這家企業 ...
其實唔洗用春秋筆法。

你係唔同意點會只係選擇截呢D圖?

最後,國資不完全等同國企,例如中興實控係民營。

熱賣及精選
引用:
原帖由 太自我太不羈 於 2021-6-13 02:33 AM 發表

搞到我諗起有人話16歲曱甴掟汽油彈係白紙一張

咩16歲白紙一張, 去掟汽油彈嘅係白紙自己無人品問題? 16歲人衰啲講句扑野都合法啦, 白紙? 16歲仲要香港嘅學生, 9成以上白極有限
外國有二個十歲以下小朋友
夾份殺死一個3-4
小朋友
一樣判廿年

引用:
原帖由 扯旗幫 於 2021-6-13 01:06 AM 發表

李黃瓜咁鍾意屎坑點燈㗎,睇來長治之心永𣎴息
你睇佢個孫叫咩!長治你就明。不過傳聞小X超有個仔有殘障,梁洛X唔可以住香港係有原因。

晚上約9時半,有人羣在旺角朗豪坊商場集結及叫囂,高叫革命口號,警員進入朗豪坊商場,要求人群散去。警方並以涉嫌公眾地方行為不檢帶走一名男子。

近11時旺角山東街近洗衣街有人搬雜物堵路,交通一度受阻,警方拘捕2名身穿黑衣的青少年。據悉,佢哋係被同係穿黑衣嘅便衣警員拘捕

引用:
原帖由 bchan77 於 2021-6-13 01:29 AM 發表

老黃瓜咁講挑機意味濃喎,擺明同阿爺撐到行,冼師傅講得啱,未來呢幾年先險惡,下任特首唔好諗住做太平官!
就咁睇過去十幾年,香港幾大地產來講,除左佢,都食正中國國力上升條水。

而佢就走去買外國垃圾資產。意圖複制當日佢係香港壟斷公共事業及地產玩法。但外國政府更強勢,而且歐洲公共監管更強,佢發唔到咩圍。

而佢其實無咩可以做,個個都知佢作為資本家的玩法,自然會防範。

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-6-13 07:44 AM 發表

乜g7有英女皇咩😂😂
d comments 太好笑
https://m.weibo.cn/status/4647216339485284
關鍵是,都是歐洲人或者英聯邦,美國獨家村

引用:
原帖由 nikonlee 於 2021-6-13 08:07 AM 發表

關鍵是,都是歐洲人或者英聯邦,美國獨家村
日本果個直情似路過

boris 中獎啊?😏😏
有片就好
https://m.weibo.cn/status/4647537519364808

引用:
原帖由 乾坤360 於 2021-6-12 10:53 PM 發表

應用于那個位置?
后背整條脊骨,又叫督脈,反正閒來無事就疏通下身體一定好,逢節令再做就事半功倍!

引用:
原帖由 cannotdisplay 於 2021-6-11 03:23 PM 發表

國內IT界996風氣。就是從華為狼性文化開始 ?
====> 有沒有新聞去印證你這說法?
不要簡單將所有 所謂的風氣 扣華為帽子, 這樣很不公道.

難道有間公司因為不夠華為實力競爭而倒閉, 就指責華為霸權? 就無視海外所有大公司?微軟

以前漢奸說, "我都係為了生活, 為了活命, 為了妻兒老少, 才做漢奸. 我有錯嗎?"

...
航天科技丶軍工裝備丶超級電腦丶基建等一帶班科研人員/技術員邊個唔係 996 ? 登陸火星天問一號總調度員話佢好多時每日瞓四小時,有時 4-50小時冇瞓覺,佢哋作為國家科技人員,份人工跟大企業 IT 工程師冇得比,但一樣咁搏命工作,依啲就係工作熱誠。網上矯情憤青成日攞996嚟噴,純粹係妒恨交集,佢哋頂哂籠係三流大學畢業,想入 BTAH (百度阿里騰訊華為)做996 都冇資格。

https://youtu.be/ZOl2lMRXS9E

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]