• 瀏覽: 2,211
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
聽上網很多渠道說, 很多專家已經預測 嚴重的通脹就快 來臨, 然後銀行預備會加息, 這樣會帶動股市下跌。

有點不明白 這個通脹來臨 為何還要加息呢?

用我有限的經濟學知識知道, 當市民消費的需求增加, 物價就會大大提升形成通脹。 所以 銀行就要加息, 減少企業的投機, 吸引市民把錢存入銀行, 好對市場降溫。
但現在疫情之下旅遊業已經 沒有了, 現在 很多企業的生意已經 得慘不忍睹, 全世界 市民消費 意欲 非常之低, 今次的通脹不是因為消費需求增加所引起的, 如果現在還要加息的話, 吸引市民再減低消費的話, 就會有很多公司倒閉然後增加失業了。

對應 今次的通脹不應該加息而是繼續減息, 要吸引市民去消費, 除了回覆就業機會之外, 帶動股市上升, 當股市上升之後市民就能賺更多的錢來 彌補 保通脹的損失了。

不知道對不對呢?

原本市民投資股票 就是希望把手上的錢追上通脹不是嗎

你眼界祇睇到香港?

美國印銀紙,疫情令全球供應鏈失衡,越多銀紙追求越少嘅貨品,引發滯脹,美聯儲局加息抑制通脹減經濟活動,美國政府再印銀紙保經濟引發通脹,不斷循環

你無錢,唔代表人地無錢。

引用:
原帖由 big3624 於 2021-5-23 09:26 PM 發表
你眼界祇睇到香港?

美國印銀紙,疫情令全球供應鏈失衡,越多銀紙追求越少嘅貨品,引發滯脹,美聯儲局加息抑制通脹減經濟活動,美國政府再印銀紙保經濟引發通脹,不斷循環
明白了, 謝謝你的指教

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-5-23 09:10 PM 發表
聽上網很多渠道說, 很多專家已經預測 嚴重的通脹就快 來臨, 然後銀行預備會加息, 這樣會帶動股市下跌。

用我有限的經濟學知識知道, 當市民消費的需求增加, 物價就會大大提升形成通脹。 所以 銀行就要加息, 減少企業的投機, 吸引市民把錢存入銀行, 好對市場降溫。
但現在疫情之下旅遊業已經 沒有了, 現在 很多企業的生意已經 得慘不忍睹,  ...
滯脹--資金多但不流入實體經濟,只係追逐物資,商品等推高人常價格.小市民人工唔加,但物價增...其實加息,減息都作用不大..一係在市場收回過多資金,一係要有政策令資金流入實體經濟..可惜商人逐利,如炒賣回報遠高於科研,基建等,佢地會千方百計挪用資金去炒賣..而唔會將錢去作長遠投資...

經濟繁榮帶來既通脹--因經濟增長而令財富增加,但日常用品供應追唔上財富增速,令過多財富推高物價..加息可以減少投資而減慢經濟過熱,從而調節物價...

引用:
原帖由 lung_block 於 2021-5-24 09:21 AM 發表

滯脹--資金多但不流入實體經濟,只係追逐物資,商品等推高人常價格.小市民人工唔加,但物價增...其實加息,減息都作用不大..一係在市場收回過多資金,一係要有政策令資金流入實體經濟..可惜商人逐利,如炒賣回報遠高於科研,基建等,佢地會千方百計挪用資金去炒賣..而唔會將錢去作長遠投資...

經濟繁榮帶來既通脹--因經濟增長而令財富增加,但日常用品供應追唔上財富增速,令過多財富推高物價..加息 ...
明白, 謝謝你的 指教

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-5-23 21:10 發表

但現在疫情之下旅遊業已經 沒有了, 現在 很多企業的生意已經 得慘不忍睹,  ...
貶值原因;
需求大于生產,自然烘抬價格。
貿易大出超,唯有印錢找數。

但是;

虛擬經濟後遺症。尾正苦撐屁股;
極度低息導致有人借錢入貨保住自己擁有的股票價值。

股市有價,套現和味;賺咗錢存銀行冇息,不如買物;原材料或房地產。
見到原材與樓價步步高升。
成本高咗物價自然水漲船高。
本來中國人“賤”,日用品賤價傾銷保住尾國物價穩定。
但依家又話毛衣戰,中國推雙循環,影響供應。

仲有;拜登有意大搞基建,空虛的國庫只有印錢一途。

可能仲有好多理由,不過依的都夠了。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-5-23 21:10 發表

個二誠意推介睇吓Mike Maloney 嘅 Hidden Secrets of Money。
https://www.youtube.com/watch?v=DyV0OfU3-FU
youtube有一套10集,
講得好詳細,解釋通漲原由。
當然,聽唔聽佢講買黃金白銀就你自行判斷。

但佢講出今時今一金融體制(美元為基楚)嘅問題的確係一針見血。
而今次嘅問題唔再係古代咁拖垮一個國度/一片大陸,而會係全球性。

引用:
原帖由 agentsmiths 於 2021-5-23 09:10 PM 發表

樓主是數學老師?你呢套理論是早3O年前的了!是金本位的年代才有效!!!
現在銀紙脫離了金本位,量花寬鬆就是日日在狂印銀紙。市場上越來起多銀紙在流動,不是靠市民生活所需而買上(通賬),而是靠資本財伐炒上再賺市民手中血汗錢。
如果沒有期貨市場可能通帳會慢一點底一點,但銀紙脫離金本位是通賬的原兇。

謝謝大家的指導, 我把大家的文章記下來了.

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-24 10:25 發表

個二誠意推介睇吓Mike Maloney 嘅 Hidden Secrets of Money。
https://www.youtube.com/watch?v=DyV0OfU3-FU
youtube有一套10集,
講得好詳細,解釋通漲原由。
當然,聽唔聽佢講買黃金白銀就你自行判斷。

但佢講出今時今一金融體制(美元為基楚)嘅問題的確係一針見血。
而今次嘅問題唔再係古代咁拖垮一個國 ...
唔會全球:尾式“反轉豬肚”為中國上了真實的一課。
中國搞緊雙循環。
難聽的講:理七得佢閪崩。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-5-24 19:46 發表

唔會全球:尾式“反轉豬肚”為中國上了真實的一課。
中國搞緊雙循環。
難聽的講:理七得佢閪崩。
中國一直吸納同貯備黃金,為嘅就係等美元泡沫爆嗰一刻減低傷害。
傾巢之下,焉有完卵?!
美國嘅QE(其實其他國假都有做,不過冇咁過份同失控)其實就係一直咁推高嗰雀巢,
越推得高,跌得越狠。
不過我國幫定隻蛋(RMB)包幾寖黃金bubble sheet,希望冇咁傷。

引用:
原帖由 貓男 於 2021-5-25 09:56 發表

中國一直吸納同貯備黃金,為嘅就係等美元泡沫爆嗰一刻減低傷害。
傾巢之下,焉有完卵?!
美國嘅QE(其實其他國假都有做,不過冇咁過份同失控)其實就係一直咁推高嗰雀巢,
越推得高,跌得越狠。
不過我國幫定隻蛋(RMB)包幾寖黃金bubble sheet,希望冇咁傷。
依家中國國民好醒;唔少網民發言要求“中國唔好賤賣任何產品畀尾國,收番的空心美弊”。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]