• 瀏覽: 20,654
  • 回覆: 147
  • 追帖: 6
引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

我估唔到有人比我仲痴線…

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

原本佢個CV都唔差 ...
咁咪係你公司既問題啦,幾時make decision俾個時間人咪ok lor或直接講請左

熱賣及精選
隔兩三日打次我覺得正常啲
不過而家搵食艱難主動啲都冇壞

引用:
原帖由 我係癲佬 於 2021-5-3 11:47 AM 發表

我估唔到有人比我仲痴線…

公司呢排請緊幾個位,都有人上嚟見下工。呢位主角一開始上嚟公司好有禮貌,唔該前唔該後,請問前請問後,都覺得佢係一個正常人,但係真正出事就係見完佢之後。

一個星期之後,佢開始打嚟公司問有冇消息,同事都係答佢行嘢「仲有求職者未見,未有咁快」之類…但係佢之後日日打電話嚟,好直接咁問「見完工未?」「係唔係請我?」「肯請我未?」「幾時可以返工?」

原本佢個CV都唔差 ...
可能佢真係無錢開飯,上有高堂,下有一隊足球隊呢

謝謝分享

通常打得電話去問嘅,都係對自己in得好有信心,覺得對方會請,不過都係問一次就算啦, 表達或者會接第二個offer,對方有心請你,就會幾日內通知你㗎啦……如果自己都in 得麻麻,就唔好打電話去問啦,自己攞架嚟丟…… 對方又覺得你on xx

其實失左業,那等待是很急

系真用心

引用:
原帖由 m40 於 2021-5-7 07:48 AM 發表

隔兩三日打次我覺得正常啲
不過而家搵食艱難主動啲都冇壞
主動係好事,唔請就直接講唔洗拖!

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
冇聲氣自己都知啦
請就會請
唔請打幾多個電話都冇用

正所謂黃人智障多

反連登、記協、教協、毒果、港台等恐怖組織 !撲滅黃色智障經濟圈,獵殺全港恐怖分子!
引用:
原帖由 Chuing 於 2021-5-9 12:51 PM 發表

冇聲氣自己都知啦
請就會請
唔請打幾多個電話都冇用
問題唔知幾時先通知!
有時recruitment超慢!

一國兩制 已成泡影
司法獨立 形同虛設
胡適曾說過:爭你自己的自由就是爭國家的自由,因為自由平等的國家不是一群奴才建造得起來的
人大全面閹割香港民主選舉,卻美化說是「完善」
引用:
原帖由 時光五缺 於 2021-5-12 09:39 PM 發表

問題唔知幾時先通知!
有時recruitment超慢!
其實請嘅話就會通知
未通知一係冇一係仲未完成未搞掂...
未搞掂問都冇用
不過如果有需要,打一兩個都ok
但唔係狂打...

之前見左一份工,想同我再傾下所以call我,應該係比唔到我想要既人工,但係已經返緊新工幾日所以冇接電話諗住由得佢,call左我兩日,仲係夜晚7點幾8點打黎, 之後email我,我覆返email已經搵到工仲返左幾日,但係仲係咁打黎最後我emai再覆佢我已經返緊工,人工係我Expect個數,唔需要再call我,多謝合作,先至冇再打黎!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]