• 瀏覽: 4,900
  • 回覆: 23
+2
引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-8 06:29 PM 發表

民主制度會有個問題
如果中央同地方不同政黨執政
除左有事互推責任,經常會發生不同調
互扯後腿
美國就最好例子,共和黨執政州疫情相對嚴重
對於聯邦政府任何行政命令當唱歌
戴口罩都唔願配合
但係又要怪聯邦政府防疫不力
之前德州大停電
共和黨個州長甩鍋賴拜登搞環保綠能(其實係唔關事)唔好講美國
香港特區政府,冇法百分百copy中央套防疫機制
人地澳門照足做,都唔知清零幾耐
香 ...
澳洲一樣行聯邦制,所以益左高院的法官。因為憲法有灰色地帶,所以每一段時間州政府同聯邦政府就要為權力誰屬而打官司。

引用:
原帖由 33Chris 於 2021-4-8 07:19 PM 發表

所謂民主制度根本係一個笑話。邏輯上在野黨無可能認同或支持執政黨任何措施, 佢哋必定要盡任何可能反對和抹黑,否則下次選舉怎可能得勝?
試過1996年澳洲發生槍擊案後政府提出槍械管制,所有政黨一致讚成。連代表郊區農村地區人民的政黨也讚成,即使當時這些地區好多人有槍。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-9 07:38 AM 發表

所以話民主政治,請習近平去台灣都管唔掂。
除非他去到立即行內地果套。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-4-10 16:02 發表

除非他去到立即行內地果套。
冇咁易,當人民行使民主樂趣之後,很難回返從前,除非民主爛到盡頭才有機會改變。
正如當年大陸,若非文革行到山窮水盡,鄧小平也不易順利改革開放。

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-10 04:53 PM 發表

冇咁易,當人民行使民主樂趣之後,很難回返從前,除非民主爛到盡頭才有機會改變。
正如當年大陸,若非文革行到山窮水盡,鄧小平也不易順利改革開放。
宜家仲唔叫盡頭

引用:
原帖由 神經箭 於 2021-4-10 04:53 PM 發表

之前有人開主題講民主制度會玩完
答案係"永遠都唔會"
呢個制度本身,唔可能走到回頭路
除非軍人政變直接奪權廢民主制度
否則民選政府做得幾爛
人民無需革命趕執政者下台
用選票就可以趕佢落台
而且有左投票權,人民唔會自願交返出黎
點交?
公投廢憲? 重新修過新獨裁憲法?
用民主方式廢民主? 冇可能啦
民主並唔係完全冇好處
至少希望永在人間
選左錯人,等四年再洗牌?
唔得? 只要活著仲有好多個四年

【#韓國執政黨領導班子集體辭職# 文在寅:將嚴肅接受國民問責】韓國執政黨共同民主黨領導班子于當地時間8日決定集體辭職,對前一天韓國地方政府官員和地方議員再補選慘敗結果承擔責任。執政黨代行黨首職務的黨鞭金太年表示,將在領導班子辭職后儘早舉行全黨大會選舉黨鞭,讓新的領導班子帶頭進行一場改革。韓國總統文在寅當天也透過青瓦台發言人表示,面對敗選結果,將嚴肅接受國民問責。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2021-4-10 19:37 發表

之前有人開主題講民主制度會玩完
答案係"永遠都唔會"
呢個制度本身,唔可能走到回頭路
除非軍人政變直接奪權廢民主制度
否則民選政府做得幾爛
人民無需革命趕執政者下台
用選票就可以趕佢落台
而且有左投票權,人民唔會自願交返出黎
點交?
公投廢憲? 重新修過新獨裁憲法?
用民主方式廢民主? 冇可能啦
民主並唔係完全冇好處
至少希望永在人間
選左錯人,等四年再洗牌?
唔得 ...
如果全世界都民主,一齊嘈,咁又真系冇乜問題喎。
但系中國唔制,假民主都唔制。發揮咗一黨專政的優勢;發展突飛猛進。雖然中國唔會打美國,不過咁樣發展,又真系幾令人不安。
中共冇得揀,中國咁複雜,民主?就算唔分裂。剩系嘈已經嘈死人。唯一方法就系做得更好。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2021-4-8 02:28 PM 發表

李明博這些人才是真正韓奸
主張對北方強硬
朝鮮有核對韓國根本系件好事
朝鮮唔會傻到用核武去炸南方
炸完,自己都吃輻射咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]