• 瀏覽: 4,013
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 starr 於 2021-4-4 09:53 AM 發表

直新聞:美國駐澳大利亞最高外交官表示,美方正在與其盟國澳大利亞磋商制定“戰略計劃”,以便在台海發生戰事的情況下共同作出應對。對此,你又作何評論?

特約評論員 劉和平:看到這則新聞之后,我的第一反應是“果然來了”。

大家知道,早前美日在舉行“2+2”會談之后,曾經發表了一個共同聲明,聲明中不僅提到釣魚島適用于《美日安保條約》第5條,而且表達了對台海和平穩定問題的所謂關切。我當時就做了 ...
一睇就知多能餘,美國佬會為呆灣一戰,全世界男人都切。
美國參與台海戰爭有什麼利益?我把台積電據為己有?我收歸鳳梨為美國農產品?我定係出口呆娃比美國人食?
打多的飛機啦。

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 Iri 於 2021-4-4 10:05 AM 發表

美軍要退出東亞救以色列
美國走佬前誘騙日韓臺做炮灰
日韓臺早日投誠中國為妙
日本最唔想同中國開戰,老美本土距離十萬九千里,有乜野唔對路就閃人,日本係正隔離,除時被滅國,完全做炮灰,所以南韓已經企硬唔會參與針對中國既行動,就係唔想被捲入大國鬥爭既旋渦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ray99hk 於 2021-4-4 01:31 PM 發表

由日軍打、澳軍打,就算成個艦隊打沉哂,都吾會引發核戰,但如果美國航母被擊沉,美國國民一定要求用核彈。

不過我吾信日本澳洲自己肯打,而美軍企後面。
跟本無可能係美軍無出動既情況下,日澳單獨同中國開戰。日本都唔係傻,距離太近,導彈全境覆蓋,完全無得避,自己食到應。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 WWarmani 於 2021-4-4 01:45 PM 發表

在不遠的將來🧐美國需要一場戰爭去徹底打跨中國來個全球大洗牌,而中國需要一場戰爭去收復台灣來實現中華民族大一統的偉大復興,因此雙方都具有充份的理由。

估計戰事會在習主席任內發生,而最遲到2030年中國會有足夠能力和美國決戰,但如果形勢急轉直下相信會在五年之內打仗,在確保彼此不被璀毀和不會被他國乘虛而入的框架之下,戰爭會盡量控制在區域性的局部戰事,當然打起仗來冇人敢保證也是彼此克制至今的原因,但 ...
同意。中國十年內軍力會超越美國,所以美國要打,應該是3-5年內

中國必然會突破第一島鍊,而武統台灣,完全合法合理,絕對得到統治階層+民眾支持,所以中國需要+肯定會武統台灣

亦同意樓主,美國不是省油的燈;美國戰略上暫時稍微處於下風,但現階段正在部署,不能掉以輕心

我認為美國暫時不敢直接挑戰南海(不是不能,只是未準備好),但正在組成一個較大的包圍圈,以印度、澳洲,封鎖中國西面、南面航道;而東面則由美軍封鎖(加上日本支援)

中國情況不太樂觀,中國應該早預備戰爭。孫子有云:勝兵先勝而後求戰,敗兵先戰而後求勝;如果等到戰略上處於下風,而美軍主動封鎖中國,中國形勢就不妙

回覆 引用 TOP

一個得啦!
部署好與地球上所有生物一同變成死物

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 SkyBlue2046 於 2021-4-5 02:21 AM 發表

面對軍事特飛猛進的中國 ,美國已經見得力不從心!
隨著各國喺導彈和衛星技術取得進展,除非用核彈,否則美國正逐漸失去往日的軍事優勢,無法像往日般輕易壓倒對手,而自身毫無損傷。

回覆 引用 TOP

即使能包圍中國,也未必穩勝,美中開戰,其他國家一起動手,美國未必應付得來,例如俄羅斯揮軍日本,伊朗突襲以色列,歐盟不敢動,怕出兵東亞俄羅斯就南下,世界還有好多紛爭啊

美國🇺🇸佬剛成功試用納米無人機 非常利害,大大領先中俄80年
以後連戰艦也配備

西人有可口可乐,佢有可防可控
引用:
原帖由 simpson777 於 2021-4-9 10:14 AM 發表

即使能包圍中國,也未必穩勝,美中開戰,其他國家一起動手,美國未必應付得來,例如俄羅斯揮軍日本,伊朗突襲以色列,歐盟不敢動,怕出兵東亞俄羅斯就南下,世界還有好多紛爭啊
北約打得嘅只有老美,其他都係廢柴,睇佢哋攻打利比亞就知道,所謂拉北約落水只係要搵人比錢同後勤,老美如果參與東海戰爭,北極熊定會橫掃歐洲。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Peter_H 於 2021-4-9 11:14 AM 發表

美國🇺🇸佬剛成功試用納米無人機 非常利害,大大領先中俄80年
以後連戰艦也配備
納米無人機可以飛幾遠,有冇一千公里?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 simpson777 於 2021-4-9 10:14 AM 發表

仲有金仔打南韓 導彈射小日本 點解你哋成日唔記得左金仔?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]