• 瀏覽: 731,221
  • 回覆: 5,917
  • 追帖: 303
引用:
原帖由 bchan77 於 2021-4-20 10:41 PM 發表

《南華早報》稱,香港及新加坡的旅遊氣泡將如期於5月推出,兩地政府代表將於未來數日公布。
泡就泡吧,唔見棺材唔流眼淚。

誒,鄉港反正未爆到九彩。官員冇切膚之痛

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 01:05 PM 發表

依個話題以前都講過好多次,清末民初已經有人提議漢字簡體化,國民政府教育部已經制定文字簡體化政策,但受到好多老古董學者反對,吵吵閙閙一輪之後,遇上日本侵華戰爭全面爆發,國民政府再冇精力去處理,最後不了了之,但解放區內就繼續推行簡體字教育。
在此之前太平天國已經搞緊,而解放後學者們認認真真地乎系統化

不過二簡字就

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 horse2014 於 2021-4-20 07:45 PM 發表

今日睇大台林鄭係愽鰲論壇眉彩飛揚地鼓勵全世界青年落戶大灣區,似乎佢已經肯定自己都會落戶大灣區工作!個人希望她 2022 後更上一層樓,畢竟她應該已完成中央給她的任務,剩下來,就靠 CY 了!
她的普通話進步了很多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 06:11 PM 發表

袋鼠的所謂軍事磚家咁睇佢哋袋鼠海軍 -
The navy is one of the largest and most sophisticated naval forces in the South Pacific region
, with a significant presence in the Indian Ocean and worldwide operations in sup ...
濠太刺利水師以前有航母,都搞到有=冇

HMAS Melbourne (R21)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2021-4-20 09:10 PM 發表

日笨國土細小,60%以上係山地,物種稀少,物資短缺,仲要地震頻發,日笨人對亞洲東北大陸 (中國及朝鮮半島) 垂涎已久,日思夜想搬屋去東北大陸腳踏大陸實地。早喺中國明朝 (16世紀),豐臣秀吉已經心存大欲計劃先滅朝鮮王朝,企穩陣腳後睇吓有冇機會進攻大明,就算郁唔到大明都可以穩守朝鮮,佢先後兩次發動入侵朝鮮,兩次都畀大明援軍打退,終於沉寂咗 300年,直至甲午戰爭偷雞成功。
日本人可以考慮在露西亞遠東地區開荒——二戰後的POW就是在此開荒數年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-20 10:01 PM 發表

唔知我係咪有問題,我有點期待,內心驚濤駭浪
大陸最好還是拿下台灣再去對決美日聯軍 畢竟現在東海的態勢對PLA不太有利 沖繩及週邊島嶼(以前的琉球群島)都在日本人手裡。 當然如果美日強行干預大陸解放台灣  那就跟這些狗日的幹了

回覆 引用 TOP

美日要來就要快了,明年之後就沒機會唄!

順應天命而盡力為 ,凡事做人不問良心莫問鬼神 ,
只要努力定能找到自己的一片天空

我們的煩惱本空,罪業本無自性,識心寂滅,沒有妄想動念處,就是正覺,就是佛道。
如果能夠保持一顆平實不亂的真心,佛性當下就會開顯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kane1101 於 2021-4-20 10:01 PM 發表

唔知我係咪有問題,我有點期待,內心驚濤駭浪
你冇問題,我熱切期待焦急盼望!我怕我睇唔到尾日白種國破家亡,我睇唔到真係唔眼閉!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]