• 瀏覽: 565,032
  • 回覆: 7,406
  • 追帖: 132
+368
引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-7 02:12 AM 發表

qq,香港上世紀八十年代仲未電氣化時嘅火車就係咁嘅樣,連個貨卡都差唔多,國內叫綠皮,大埔火車博物館可以睇到,片入面地點係川西嘅大涼山,以前好貧困,而家改善咗好多,睇片就好似時光倒流咗,人物,情景,都好似返番去香港舊時咁。

停喺大包米嘅澳洲製火車頭
香港以前嘅柴油火車同大陸嘅綠皮車係兩款車。不過, 九鐵電氣化後, 有D柴油火車嘅車卡去咗廣西做二手車, 而家唔知仲有冇喺度。
鐵路係一種文化, 一種火車, 代表一種生活。鍾意鐵路, 都是鍾意音樂、體育咁, 不過有D傳媒寫臭咗啫。

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-19 02:59 PM 發表

香港以前嘅柴油火車同大陸嘅綠皮車係兩款車。不過, 九鐵電氣化後, 有D柴油火車嘅車卡去咗廣西做二手車, 而家唔知仲有冇喺度。
鐵路係一種文化, 一種火車, 代表一種生活。鍾意鐵路, 都是鍾意音樂、體育咁, 不過有D傳媒寫臭咗啫。
因應環境有啲差異,但都大同小異,嗰陣九廣鐵路有貨卡俾人載貨,仲有載貨專列,超長,當時就喺大包米卸貨。

八十年代由廣州去西安,中途要喺河南鄭州轉車,拖頭係燒煤嘅蒸汽機車,到咗西安飯店洗個面,啲水黑色,好誇張。

日本人對蒸汽機關有一份熱愛,現時仲有幾條蒸汽火車運行。

經過華山山口的蒸汽火車

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-19 04:18 PM 發表

因應環境有啲差異,但都大同小異,嗰陣九廣鐵路有貨卡俾人載貨,仲有載貨專列,超長,當時就喺大包米卸貨。

八十年代由廣州去西安,中途要喺河南鄭州轉車,拖頭係燒煤嘅蒸汽機車,到咗西安飯店洗個面,啲水黑色,好誇張。

日本人對蒸汽機關有一份熱愛,現時仲有幾條蒸汽火車運行。

經過華山山口的蒸汽火車
對鐵路迷的歧視, 正是日本發明。一套日劇, 將動漫迷, lT人、鐵路迷, 變做二等公民。
而家D電視, 知道唔好歧視清潔阿姐, lT人就可以隨便笑, 呢D係哪門子的正義 ?

引用:
原帖由 無色暴雨 於 2021-3-19 05:39 PM 發表

對鐵路迷的歧視, 正是日本發明。一套日劇, 將動漫迷, lT人、鐵路迷, 變做二等公民。
而家D電視, 知道唔好歧視清潔阿姐, lT人就可以隨便笑, 呢D係哪門子的正義 ?
香港巴士愛好者都俾人笑巴膠

引用:
原帖由 ricebuket 於 2021-3-19 07:03 PM 發表

香港巴士愛好者都俾人笑巴膠
正是, 有乜嘢好笑?

用呢度繼續輪政先啦,13片移去吹水版

引用:
原帖由 巴巴先生 於 2021-3-20 06:12 PM 發表
用呢度繼續輪政先啦,13片移去吹水版
美國的失態使某些香蕉人開始發癲了。。。

引用:
原帖由 mickyhon 於 2021-3-20 07:29 PM 發表

美國的失態使某些香蕉人開始發癲了。。。
不要在意,入嚟其實就系搵謁傾。冇必要理會其他嘅嘢

引用:
原帖由 一個局外人 於 2021-3-20 07:50 PM 發表

不要在意,入嚟其實就系搵謁傾。冇必要理會其他嘅嘢
天下論政者皆有既定立場,明白的。。。
但不欲論亦不提指問題所在,欲任意摧毀民意又是什麼一門的操作?
這與剛剛老美於阿拉斯卡的醜態又有何分別。。。

是時候由另一位大叔出吓場:

大國搏奕,秋後算賬(14):
中國人,從來不怕打壓!

https://www.discuss.com.hk/viewt ... amp;utm_source=copy

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-20 09:05 PM 發表

中國人,從來不怕打壓!

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=29783491&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy
已豬池

引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-3-20 09:05 PM 發表

中國人,從來不怕打壓!

https://www.discuss.com.hk/viewthread.php?page=1&tid=29783491&utm_campaign=android&utm_medium=share&utm_source=copy
支持

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]