• 瀏覽: 148,485
  • 回覆: 2,275
  • 追帖: 173
引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-25 06:58 PM 發表

C兄,應該是P圖吧?照計唔會有人願意掃安心出行掛
你放大幅圖用安心出行掃吓係咩咪知係咪整古p圖囉

引用:
原帖由 子時外圍的天才 於 2021-2-25 05:57 PM 發表

不作為的犒賞

屈穎妍

如果,今天走到街上做街訪,叫市民講三個應該炒的官員名字,我相信,當中一定有女人。而這些「早該炒的名單」中,又一定有這個——食環署署長,雖然大家未必記得她的名字。

她叫劉利群,2019年黑暴期間,一直縱容黑暴文宣貼通街的食物環境衛生署署長。她是公務員,鐵飯碗,炒她,難過登天。

早就聽說,公務員系統裏有種不明文規矩:一個做得愈爛的人,上級寫他的報告會愈好,因為寫好他,才有 ...
「單是每月加的薪金已多過好多打工仔一個月的工資。」😏😏分分鐘多過有d人嘅年薪......

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 25-2-2021 19:49 發表

無謂為心出行留下錯誤的足跡,等陣有🐔🐔群組爆發,就惹上麻煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 救火佬 於 2021-2-25 07:06 PM 發表

嗰班所謂phone in聽眾,心照啦

今個星期都要走翻兩轉,降一降火
我有個老死幾年前打去電台D黑媒先問係想講咩,去個次話贊政府的然後職員叫去等一陣,然後等到節目完左然後隔幾日去再打接通去話要插政府的,然後唔夠5分鍾就接左入去,,然後去話賤台只許罵政府不能贊然後主持人就講多謝晒就cut線

強生我只識爽身份

引用:
原帖由 qweeeeqq 於 2021-2-25 07:49 PM 發表

qq師妹妳試左話我地知啦,我地唔方便的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 25-2-2021 20:24 發表

我有個老死幾年前打去電台D黑媒先問係想講咩,去個次話贊政府的然後職員叫去等一陣,然後等到節目完左然後隔幾日去再打接通去話要插政府的,然後唔夠5分鍾就接左入去,,然後去話賤台只許罵政府不能贊然後主持人就講多謝晒就cut線
黃媒的phone in 節目必然有導向性,否則什能形成民怨沸騰呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 半空熱情的腰部 於 2021-2-25 08:25 PM 發表

強生我只識爽身份
我仲知有BB油同lotion

引用:
原帖由 有女萬事足 於 2021-2-25 08:32 PM 發表

我仲知有BB油同lotion
一言驚醒夢中人

回覆 引用 TOP

喺FB見到呢一個貼,令人好容易就明白政府發消費劵嘅用心

我覺得大家要搞清一個狀況,其實政府財政依家並不是庫房水浸到可派錢狀態,而係銀根緊促,經過19年動亂20年疫情,香港經濟變成近乎死水,枯水,需要刺激經濟刺激消費,拉動內需,使之變活水。講一個故事:
有一個旅客到一個小鎮想住旅館,拎一千蚊擺櫃枱給店主想揀個房間,他上樓睇房間時,店主拎呢一千蚊,給屠夫還了欠的肉錢, 然後屠夫去養牛場,還了養牛人的牛錢, 養牛人再去飼料場還咗拖欠的飼料錢,飼料商去付清了司機的運費,然後司機嗱嗱聲去旅店找清欠嘅房租。一千蚊回到店主手中,這時遊客落樓話房間唔好,唔租了,拎返錢走咗,但全鎮債務都還清了。
呢個故事話俾我地知,錢要流通才能創造價值。但香港依家並唔係盈餘多到可以派到錢狀態,而且派出去如果有人唔使用,咁就達不到流通作用。派券就必須使用。政府猶如呢個遊客,佢先拎出五千蚊,而大家都去使用,搞活咗經濟,最終經濟產生嘅效益稅收會回到庫房,而一旦機器有潤滑劑開動,就會產生更大收益,到時先會真正實現盈餘。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 catcrystal 於 2021-2-25 12:22 PM 發表

佢有限制架,每月只可以轉1000,多咗果D要比手續費
可能開多幾個戶口好D, 唔認証都有500, 但可以縛同一張信用卡,

~手把秧苗插野田,低頭便見水中天,心態平和方為道,退後原來是向前~

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]