• 瀏覽: 4,800
  • 回覆: 28
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-29 07:36 PM 發表

香港未回歸時好似得...
臨回歸前先出BNO,講到明你班香港人唔係BN

按字面解釋,1996年人大關於國藉法港澳部份的釋法,BNO視為旅遊證件,持BNO的人都係中國公民,依家宣佈BNO不是旅遊證件,估計因此會有下一波反制.

引用:
原帖由 小市民0009 於 2021-1-29 07:34 PM 發表

BNO其實好多國家都接受包括勾盟
至於去到入境嘅時候
當地入境櫃檯好多時唔識分辨陰國護照同BNO
所以畀BNO嘅人排勾盟嘅隊
個別識分辨嘅入境官員就會趕番BNO嘅人排其他國籍嘅隊囉
我都試過97後用bno去歐盟地方,當時歐盟剛剛成立,查過資料,bno去歐盟地方要申請簽證

但當時時間倉促,我沒有申請簽證,果個入境處人員以為是英國護照就比我入境

引用:
原帖由 ARTHUR53 於 2021-1-29 04:16 PM 發表
中央唔承認 BNO 係旅遊證件,若有人持 BNO 出外旅遊時,出左事,就算買左旅遊保險,保險公司是否可以唔認數?若真係咁,班小黃人點算呀?
你觀念攪錯咗。
旅遊保係保你旅行中的事故。

班仆街會攞香港身分證出嚟㗎嘛

日日講「人走地留」,你信,結果而家BNO可以走,佢嬲乜野?

咩「取消你中國國籍」?佢1996年主動釋法塞畀你的,你又信佢肯畀你退出中國國籍?有時真係....

引用:
原帖由 生果轉貼員 於 2021-1-31 08:17 PM 發表
日日講「人走地留」,你信,結果而家BNO可以走,佢嬲乜野?

咩「取消你中國國籍」?佢1996年主動釋法塞畀你的,你又信佢肯畀你退出中國國籍?有時真係....
原來你唔知可以申請退出中國國籍?

申請退出中國國籍
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-1-29 05:44 PM 發表
理論上當入境他國時,用哪國護照便認定是哪國人。所以持BNO入境英國后發生意外,在中國不承認BNO后,那人便算是英國(海外)人了。

駐各國的中國大使館以後接到當地的港人救助時,第一件事必是請出示特區護照上有入境chop,持BNO入境的便請找閣下母國大英帝國了。

不承認BNO是國策,哪個使館人員敢觸犯國策拿國家的資源去幫個不認祖國的英國(海外)人?到時可別死皮賴臉跪求了。
回想十年前311中國包機載埋香港同胞.  再發於香港用BNO蓋章的同胞就.....

我記得前兩年也是在日本,發生颱風機場需關閉多天,大量旅客滯留機場。中國領事館安排旅遊巴把中國旅客從機場撤回市區,當時便有台灣旅客問可否搭便車,使館人士也給予協助。

人命關天的事我相信使館人員出於人道當會幫一把,但其他事就幫你是人情唔幫你是道理了。

引用:
原帖由 kim_12346 於 2021-1-31 08:47 PM 發表

原來你唔知可以申請退出中國國籍?

申請退出中國國籍
https://www.immd.gov.hk/hkt/services/chinese_nationality/Application_for_Renunciation_of_Chinese_Nationality.html
只有單一國籍係取消吾到嘅~

引用:
原帖由 直線國國王 於 2021-2-1 16:51 發表
我記得前兩年也是在日本,發生颱風機場需關閉多天,大量旅客滯留機場。中國領事館安排旅遊巴把中國旅客從機場撤回市區,當時便有台灣旅客問可否搭便車,使館人士也給予協助。

人命關天的事我相信使館人員出於人道當會幫一把,但其他事就幫你是人情唔幫你是道理了。
因為台灣都係中國一部份
至於將來BNO人要有此待遇,就要睇英國政府肯唔肯跪求中國幫忙

到時班BNO可以be water 話現在再發覺原來對我們的慈愛似海,請原諒我們當初年少無知啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]