• 瀏覽: 23,947
  • 回覆: 432
  • 追帖: 1
+2
引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-2-25 05:03 PM 發表

由此至終,直到毛澤東死之前,三面紅旗是依然繼續。
7000人大會的結論你都話冇用,咁7000人大會都係冇用!咁你仲提這7000人大會做乜?
七千人大會公開批評“三分天災,七分人禍”,而且毛澤東響會上做自我批評。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-25 05:06 PM 發表

七千人大會公開批評“三分天災,七分人禍”,而且毛澤東響會上做自我批評。
人禍係指官員執行不力,冇理解清楚毛澤東思想。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-25 05:04 PM 發表

三自一包根本同三面紅旗相反,唔係乜嘢微調。

毛澤東雖然係最高領導,但係中國制度下最高領導並非擁有絶對權力。
三面紅旗係完全正確。
你仲肯承認毛澤東係最高領導,沒有甚退

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-25 05:04 PM 發表

三自一包根本同三面紅旗相反,唔係乜嘢微調。

毛澤東雖然係最高領導,但係中國制度下最高領導並非擁有絶對權力。
你終肯承認毛澤東從1949-死那刻都係最高權力,那退下二綫就自然係鬼話。
雖然三面紅旗的政策係錯誤,中國亦死左好多人,但毛澤東依然係最高領導。
毛澤東是否有絶對權力?咁你最好定清何為絕對,但其權力絶不少於古時的封建皇帝,希特拉,史太林等!

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-2-25 05:27 PM 發表

你終肯承認毛澤東從1949-死那刻都係最高權力,那退下二綫就自然係鬼話。
雖然三面紅旗的政策係錯誤,中國亦死左好多人,但毛澤東依然係最高領導。
毛澤東是否有絶對權力?咁你最好定清何為絕對,但其權力絶不少於古時的封建皇帝,希特拉,史太林等!
我哋睇嘅係事實。事實上當時全國行緊三自一包,毛澤東反對,但係冇用。咁即係當時係冇咗國家主席嘅權力。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-25 05:34 PM 發表

我哋睇嘅係事實。事實上當時全國行緊三自一包,毛澤東反對,但係冇用。咁即係當時係冇咗國家主席嘅權力。
事實就係三面紅旗從來不倒。
事實就係三面紅旗正確係會議結論。
三自一包只不過是三面紅旗主導思想下的微調。
事實就係毛澤東係話哂事。
事實就係中國的習體領導就是習體俾毛澤東領導,當然毛澤東間中會妥協放下權。

要先有民智才可有民主,但非常困難。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-2-25 05:45 PM 發表

事實就係三面紅旗從來不倒。
事實就係三面紅旗正確係會議結論。
三自一包只不過是三面紅旗主導思想下的微調。
事實就係毛澤東係話哂事。
事實就係中國的習體領導就是習體俾毛澤東領導,當然毛澤東間中會妥協放下權。
已經唔止一次講過,三自一包與三面紅旗方向相反,而且全國實行,根本就唔係微調。
毛澤東反對三自一包,但係反對無效,根本唔係妥協。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-26 09:09 AM 發表

已經唔止一次講過,三自一包與三面紅旗方向相反,而且全國實行,根本就唔係微調。
講左好多次
中國政府從來都認為三面紅旗完全正確(直到1979年),7000人大會也確認三面紅旗完全正確。
三自一包只是三面紅旗這個主導思想下的政策。
所謂相反也不過是落實時的做法問題。
毛澤東由此至終都權力核心,並不存因三面紅旗失敗而退下來的說法。

引用:
原帖由 cnfr 於 2021-2-26 09:09 AM 發表

仲有據百度百科,三自一包隨著毛主席的最終否定的定論而玩完。
可見一開始始有三自一包只係毛澤東的試驗和妥協,到了得出最終否定結論是就玩完。中國的體制從來都係集體俾毛澤東領導。

引用:
原帖由 ruspc2 於 2021-2-26 03:02 PM 發表

仲有據百度百科,三自一包隨著毛主席的最終否定的定論而玩完。
可見一開始始有三自一包只係毛澤東的試驗和妥協,到了得出最終否定結論是就玩完。中國的體制從來都係集體俾毛澤東領導。
毛澤東否定三自一包係響文革之中。

文革根本就唔係正常狀態,政府制度都被打垮,被“革委會”取代。文革根本都唔算中國正常嘅體制。

三自一包響文革中係作為劉、鄧嘅主要罪狀嚟批鬥。顯然,毛澤東如果真係妥協咗,就唔可能係劉鄧嘅罪狀、毛澤東批鬥三自一包就係自我否定、自己打臉。毛澤東點會做啲咁嘅嘢啊?

引用:
原帖由 kit05hk 於 2021-1-22 02:12 PM 發表

期望會越來越多國家行中共果套。
可惜中國冇輸出中國的治國理念

引用:
原帖由 輪皇 於 2021-2-28 09:43 AM 發表

可惜中國冇輸出中國的治國理念
梗係唔可以直接啦,否則又俾人話你滲透。但好多外國學者研究中國的治國理念。而且在外國住的中國人好多好愛中國,也會向身邊外國人宣揚中國體制的優越性。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]