• 瀏覽: 46,608
  • 回覆: 551
+14
正臭閪

又係戲子

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-1-13 07:48 AM 發表
綜援都係得果一萬多少少就好心佢返去同父母認錯,然後比兩個小朋友佢哋湊自己去打工啦,做12碼嘅保安都起碼萬5-6啦,咪唔洗受人白眼比人話冇骨氣又要生仔但冇錢養更加可以以身作則教育兩個小朋友囉
綜援有萬一蚊好過打萬六蚊工呀!
唔使返工、唔使交通費、唔使醫療費、唔使租金、學費雜費都唔使!
萬一蚊只係食、養貓、比台費、買電話、唱K!

還有以佢的能力,是否可以有月薪萬六蚊呀?

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-1-18 08:13 AM 發表

唔使返工、唔使交通費、唔使醫療費、唔使租金、學費雜費都唔使!

比人打下快餐咪揾到囉

最慘既系在職貧窮,依條馬臉收皮啦!煲仔飯做人!

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-1-18 08:13 AM 發表

咪玩啦,你講到拎綜援就咩都唔使比錢咁,就係住公屋睇政府醫生同個仔讀書唔使比錢咋,但你估慳得幾多呀,公屋租金原本咪就一千幾百蚊,政府醫院同個仔讀書嘅費用就算無拎綜援都可以享用呀啦,搭車都要比錢食飯都一樣要比錢。
頂多就係個仔可以得到一部cheap雞嘅二手電腦同一部三星手機同免費但限速嘅上網,而且呢啲都好似唔一定要係綜援人士先可以享有

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-1-18 08:42 AM 發表

咪玩啦,你講到拎綜援就咩都唔使比錢咁,就係住公屋睇政府醫生同個仔讀書唔使比錢咋,但你估慳得幾多呀,公屋租金原本咪就一千幾百蚊,政府醫院同個仔讀書嘅費用就算無拎綜援都可以享用呀啦,搭車都要比錢食飯都一樣要比錢。
頂多就係個仔可以得到一部cheap雞嘅二手電腦同一部三星手機同免費但限速嘅上網,而且呢啲都好似唔一定要係綜援人士先可以享有
你去返工搵萬六蚊!真正能夠攞返屋企的有幾多?
返工的人是有返工嘅成本的!
而綜援人士係冇成本的!
他們還有很多周邊福利多到你唔信!

引用:
原帖由 abbalau 於 2021-1-18 08:51 AM 發表

你去返工搵萬六蚊!真正能夠攞返屋企的有幾多?
返工的人是有返工嘅成本的!
而綜援人士係冇成本的!
他們還有很多周邊福利多到你唔信!
返工要咩成本呀?係屋企附近啲屋邨做個保安連交通費都慳返喎,又可以帶飯盒,如果做茶餐廳流面仲可以免費食兩餐添喎

引用:
原帖由 LaLaChow39 於 2021-1-18 10:04 AM 發表

返工要咩成本呀?係屋企附近啲屋邨做個保安連交通費都慳返喎,又可以帶飯盒,如果做茶餐廳流面仲可以免費食兩餐添喎
做雞咪仲好,乜都唔使瞓喺度收錢!

返工要咩成本証明佢成世人冇返過工納過稅!老綜系權利但攞到嫌三嫌四咪做野啦!重話成立咩會爭取權益!有咁得閒又吾返工!生仔要考牌不是夢!

佢究竟人生有冇返過一日工!點解老綜可以理直氣壯到咁!好多人疫情冇工開訓街牙!d錢用比佢地好過!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]