• 瀏覽: 7,322
  • 回覆: 100
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-10 01:30 PM 發表

居屋同造地係幾十年來歷屆殖民地政府同特區政府一直有做既事,成套程序齊晒
曾蔭權為托市無限期暫停,改變既係曾蔭權
拎乜野方案呢?好似之前咁做law,回歸後九成九公務員都仲係度,唔係唔識掛?

你點解當年唔反問曾蔭權,你唔造地同起居屋,香港人住邊?拎套方案出黎睇下?
我已經講過啦,呢個唔係共產黨嘅批判大會,經濟發展一定係要付出嘅,你搞重工業,污染非常嚴重,比較輕工業,收入會非常微薄,你搞高科技風險非常高。

所以你係批評一個經濟模式嘅時候,你一定要有辦法說服人,你個經濟模式會更好。

你可以咁講,將香港所有業主抄家,全部香港人減人工,減福利,投資高科技,同大陸鬥價錢,攞返香港工業重鎮嘅聲譽。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-10 01:39 PM 發表

我已經講過啦,呢個唔係共產黨嘅批判大會,經濟發展一定係要付出嘅,你搞重工業,污染非常嚴重,比較輕工業,收入會非常微薄,你搞高科技風險非常高。

所以你係批評一個經濟模式嘅時候,你一定要有辦法說服人,你個經濟模式會更好。

你可以咁講,將香港所有業主抄家,全部香港人減人工,減福利,投資高科技,同大陸鬥價錢,攞返香港工業重鎮嘅聲譽。
曾蔭權只要學之前政府咁開發土地同起居屋就得了。無需要炒家,無需要減人工。

更改政策既係曾蔭權,你應該去問佢有無諗過無地會發生乜事。
曾蔭權無限期暫時賣地,供應鏈斷裂,零四零五年,個個都知零九一零年後房屋供應量會暴跌,按以前政府既做法,就係立即開拓發展土地,曾蔭權乜都無做。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-10 01:44 PM 發表

曾蔭權只要學之前政府咁開發土地同起居屋就得了。無需要炒家,無需要減人工。

更改政策既係曾蔭權,你應該去問佢有無諗過無地會發生乜事。
香港人工業唔夠人鬥,黃賭毒又唔想做,房屋又唔攞出嚟賣,咁你以為香港可以依靠啲乜嘢搵食咩?

曾蔭權的確諗出地產搵錢大法,咁你又諗啲乜嘢搵錢大法出嚟呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-10 01:47 PM 發表

香港人工業唔夠人鬥,黃賭毒又唔想做,房屋又唔攞出嚟賣,咁你以為香港可以依靠啲乜嘢搵食咩?

曾蔭權的確諗出地產搵錢大法,咁你又諗啲乜嘢搵錢大法出嚟呢?
曾蔭權做既係停止公開拍賣土地,無限期停建居屋。

點解你會諗到相反?如果曾蔭權係想賣多D樓,香港房屋供應點會係08年後暴跌?

曾蔭權唔止係停賣樓,仲將開發土地既一條龍過程全部無限期暫停。銷售又停,生產又停。
曾蔭權谷地產霸權,唔係靠做多D生意,而係靠炒高資產,正常人都知唔健康。

真正想起多D樓果個,係董建華。殖民地政府遺產係三份一個九龍咁大既新填海地,董建華都慌死唔夠地方,放寬地產商起高D起密D。天水圍都係一樣。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-10 01:51 PM 發表

曾蔭權做既係停止公開拍賣土地,無限期停建居屋。

點解你會諗到相反?如果曾蔭權係想賣多D樓,香港房屋供應點會係08年後暴跌?

曾蔭權唔止係停賣樓,仲將開發土地既一條龍過程全部無限期暫停。銷售又停,生產又停。
曾蔭權谷地產霸權,唔係靠做多D生意,而係靠炒高資產,正常人都知唔健康。
好多工業重鎮其實係會落酸雨,你覺得如何?

其實你唔需要講咁多,你只要諗一個產業出嚟,可以取替地產對香港政府嘅貢獻,就得㗎啦!

如果香港依靠炒埋搵錢嘅,你搵唔到第二條路,你都係局住走落去㗎。

而且從市場經濟角度來講,仲有大把人想移民嚟香港,佢哋都應該知道香港啲樓貴個喎,咁即係話其實香港樓價貴,並無影響周邊地方對香港嘅支持姐。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-10 02:00 PM 發表

好多工業重鎮其實係會落酸雨,你覺得如何?

其實你唔需要講咁多,你只要諗一個產業出嚟,可以取替地產對香港政府嘅貢獻,就得㗎啦!

如果香港依靠炒埋搵錢嘅,你搵唔到第二條路,你都係局住走落去㗎。

而且從市場經濟角度來講,仲有大把人想移民嚟香港,佢哋都應該知道香港啲樓貴個喎,咁即係話其實香港樓價貴,並無影響周邊地方對香港嘅支持姐。
點解你認為曾蔭權係靠地產搵錢?
佢直接導致房屋供應量減少七成以上,我已經唔計玫塊園計劃既效應,九十年代每年都有五六萬供應量,董建華時代最高超過十萬,曾蔭權減到一兩萬。咁叫靠地產搵錢?炒高三倍,都無之前搵咁多啦。

即係紅A有人提出要發大黎搞,原來係減產,炒起D膠箱,你唔覺得搞笑?

你連事實基礎都錯

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-10 02:06 PM 發表

點解你認為曾蔭權係靠地產搵錢?
佢直接導致房屋供應量減少七成以上,我已經唔計玫塊園計劃既效應,九十年代每年都有五六萬供應量,董建華時代最高超過十萬,曾蔭權減到一兩萬。咁叫靠地產搵錢?

即係紅A有人提出要發大黎搞,原來係減產,炒起D膠箱,你唔覺得搞笑?

你連事實基礎都錯
我個事實基礎冇你諗得咁複雜,我只係睇到香港政府條數姐,香港政府條數,代表左香港人嘅福利。

成條問題就係話,你打破咗地產霸權,你有咩本事維持香港人嘅福利?

樓主亦都唔好怪我,越講越遠!!

資本主義思想,同共產主義思想其實係好唔同㗎,資本主義相信,只要搵到錢,自然就有人會創造奇蹟。

正如拉斯維加斯,係個沙漠之上,你可以見到宏偉嘅噴泉。當然佢嘅行業係喪盡天良嘅賭博旅遊業。

羅斯福拯救農民減產,其實係迫啲農民減產。詳細係點我又唔記得咗,要返去查吓網。

其實將啲嘢越買越賤,點搵錢?唔通真係玩空手道,做大條數跟住上市,搵錢走人。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2021-1-10 02:10 PM 發表

我個事實基礎冇你諗得咁複雜,我只係睇到香港政府條數姐,香港政府條數,代表左香港人嘅福利。

成條問題就係話,你打破咗地產霸權,你有咩本事維持香港人嘅福利?
點解你覺得地產霸權同政府收入正相關?
地產霸權係靠減少供應去提價. 只係影響存量資產價格,獲利既都係大業主
但政府係唔收資產增值稅,變左一分一毫都分唔到
相反,其他行業因為租金上升,盈利減少,利得稅都交少左

發展商賣一萬間屋,每間二百萬,又會賺少過賣一千間屋,每間五百萬啦
如果有發展商靠源源不絕賣平樓, 頂爛市, 無人會話佢係地產霸權

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2021-1-10 08:47 PM 發表

點解你覺得地產霸權同政府收入正相關?
地產霸權係靠減少供應去提價. 只係影響存量資產價格,獲利既都係大業主
但政府係唔收資產增值稅,變左一分一毫都分唔到
相反,其他行業因為租金上升,盈利減少,利得稅都交少左

發展商賣一萬間屋,每間二百萬,又會賺少過賣一千間屋,每間五百萬啦
如果有發展商靠源源不絕賣平樓, 頂爛市, 無人會話佢係地產霸權
地產發展方面嘅嘢有機會再討論啦!

無謂再爭論落去啦,師兄講嘅嘢,我會盡量吸收,修正我自己觀點嘅不足。

其實曾蔭權都同我非親非故。

來到呢一刻,中央已經醜人都做埋,成立國安法,係國際輿論承受壓力,幫香港建制派掃清政治障礙,作為一個香港人嘅我,都希望建制派和政府好好合作,喺疫情復甦方面,帶給香港人安定嘅日子。

希望建制派唔係狐假虎威,搞批判大會就勁,自己擔大旗,乜都做唔到!!

引用:
原帖由 軍閥政治 於 2021-1-10 08:07 AM 發表

同意 !!!

蘇聯基本就係係共產主義下完成工業化 ,
係二戰發動國家機器後 , 坦克好似打唔完咁 ,
你德軍打爆一架 , 我大後方整多10架 ... 其實二戰中
WIN就係WIN生產力 , 蘇聯基本同美國同級

要知道喎 , 沙俄真係幾乎無工業咁滯架喎 ...
加上二戰後是全國工業化計劃經濟 ,
蘇聯既工業化速度 , 基本己經係人類史上第一名 !!!
史太林格勒之戰,德軍九月攻城,打到十一月初,推進到工業區(拖拉機廠),蘇軍竟然能夠開兩部剛完工的T34作戰;代表蘇聯工人在漫天戰火之中,仍然能夠生產T34,確實厲害

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]