• 瀏覽: 874,537
  • 回覆: 6,998
  • 追帖: 308
引用:
原帖由 大叔5935 於 2021-1-20 09:54 AM 發表

係對沖機制下,假設你嘅遣散費/長期服務金係10萬:
1. 股市大升時,強積金僱主供款部份都會大升,market value可能己經有超過10萬(例如11萬),就會攞其中嘅10萬嚟對沖。即係僱主比遣散費時,一毫子都唔駛貼。
2. 同理,如果股市市況一般,你強積金嘅market value都會一般,假如僱主供款部份結餘係8萬,你收嘅遣散費都係10萬,其中8萬係強積金比(對沖咗),僱主就要另外補番果2 ...
謝謝🙏解答

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 12:19 PM 發表

噢, 原來係咁架, 我少幫襯所以問清楚D先
師兄可以去吼吼 x 大媽,佢間中有臍橙賣,價錢應該抵過您自淘+運費。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Vmc01354 於 2021-1-20 12:24 PM 發表

師兄最後兩張相
當年釋達多王子都係見到咁既情境之後決心去修道,但估唔到幾千年後都冇變過
用四個字回應:民族覺醒

翌年去了蝦夷,想到黑船來航,還政天皇、明治維新,去到二戰後的崛起。再到露西亞(剛好是偉大的十月革命100周年),想到彼得大帝和卡芙連大帝勵精圖治,鴨梨很大一世在衛國戰爭(1812-13)打敗了不可一世的拎爛轆,俄國社會民主工黨,還有十月革命和偉大的衛國戰爭(1941-45)。

在南北朝鮮看到朴大統領的漢江奇蹟和北方正統的主體思想,綜合來說這些國家的現代化(Hyudaization)是源於民族覺醒,自知其不足而改進,謁甘地陵是,他除了留下「非暴力鬥爭」——和理非始祖外,還有什麼呢(另一個「天竺汪精衛」鮑斯就是勇武派代表)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 三級警司 於 2021-1-20 12:23 PM 發表

大學時某學長在堂上問學者:請問越戰時米國有沒有用橙劑?對曰:我唔會回答呢D低層次的問題!(老羞成怒mode)

肯定的是,漁灣邨由2005年落左好多 "agent orange"

ps: Agent Orange 是 Rainbow Herbicides其一員,不同配方的除草劑以彩虹七色命名
Wikipedia contributors. (2020, November 26).  ...
唔明點解徐子見係"Agent Orange"?即係代表乜嘢?

引用:
原帖由 香煎小手袋 於 2021-1-20 12:23 PM 發表

咁僱員咪好唔抵
自己有能力賺到,已經要被人遣散,
變相貼公司賠錢比自己。
正如我上面所講, 公唔公平你要睇返MPF嘅歷史, 當MPF成立時, 政府係以MPF僱主供款可以對沖遣散費引僱主方落搭嘅, 政府同佢地講僱主供果5%即係預留將來嘅遣散費啫, 唔係額外支出, 否則當年MPF實施即係變相全港大部份僱主要一下加5%人工, 對未來幾年工資會構成壓力。

引用:
原帖由 靚c9 於 2021-1-20 11:00 AM 發表

我不但止冇愛心,
直頭D獸性出哂黎
即刻想揾 架撐
用個塔收咗佢,癈是害人。

附件

CA4B146C-4B6F-40A4-B8D6-124865E94E72.jpeg(17.15 KB)

2021-1-20 12:39 PM

大中華復興!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smky 於 2021-1-20 12:35 PM 發表

唔明點解徐子見係"Agent Orange"?即係代表乜嘢?
i.e. 除草劑,毒死了棵樹,但殘留的毒害是長遠的

Paraquat (N,N′-dimethyl-4,4′-bipyridinium dichloride) 又稱百草枯/巴拉刈,劇毒除草劑——誤喝一小口已經致命!我國已禁,但香港仲有得賣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-20 12:37 PM 發表

正如我上面所講, 公唔公平你要睇返MPF嘅歷史, 當MPF成立時, 政府係以MPF僱主供款可以對沖遣散費引僱主方落搭嘅, 政府同佢地講僱主供果5%即係預留將來嘅遣散費啫, 唔係額外支出, 否則當年MPF實施即係變相全港大部份僱主要一下加5%人工, 對未來幾年工資會構成壓力。
Yes
咁係咪應該只計僱主供款作對沖單位
唔應該用market value做對沖
即係遣散費應該10萬
僱主供左5萬就當5萬遣散費
另外再比5萬😄
頂多比佢加果10%當複息計算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 CP-KELVIN 於 2021-1-18 12:32 PM 發表

呢條濕9專家,如果係香港出現20幾個長者打疫苗後死亡,佢一定第一時間仆出黎話林鄭草菅人命
好似上次全日禁堂食, 何pk扮晒悲天憫人咁問: 香港人做錯咩?
好似係你班所謂磚家建議的,
最錯咪信你地囉!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]