• 瀏覽: 5,202
  • 回覆: 44
  • 追帖: 1
其實, 令胡耀邦落台關鍵一擊, 係趙紫陽作出.
如果係保守派打到胡, 就係保守派上台啦, 幾時輪到趙做總書記?
國務院總理改任總書記, 只此一例.

當然, 某D 戇鳩仔果時未出世. 無法啦.

引用:
原帖由 請輪入用戶名稱 於 2020-11-28 01:01 PM 發表

乜上限唔係每日150??不過點都好,要多謝犯民爭取成功
除左將大陸來港人數加倍,重有無限量收容各地「難民」,尤其是南亞裔多仔公多仔婆!
香港樓價不因香港人生得小需求跌而跟住跌,將來由這些人維持上升,香港人要多得泛民唔小!

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-11-28 08:43 PM 發表

大佬!我看見你就想嘔!
大佬當我死了不行?
呢條廢柴同老猴有得揮
我早將佢列入拒絕往來戶
引我言都唔會理佢
佢根本就黎亂,搬龍門
大人講野,學人插咀,入黎阻頭阻勢

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-28 09:02 PM 發表
其實, 令胡耀邦落台關鍵一擊, 係趙紫陽作出.
如果係保守派打到胡, 就係保守派上台啦, 幾時輪到趙做總書記?
國務院總理改任總書記, 只此一例.

當然, 某D 戇鳩仔果時未出世. 無法啦.
當年江小平復出也是靠江耀邦的
之前江小平本身也受江澤東3棍
黨史就係咁不斷出賣不斷權鬥不斷重複
江小平也是做太上皇已而
擺江耀邦或江紫陽上去也沒分別
江紫陽就曾對戈爾巴喬夫承認是虧佬
大家也怕了這種老人政治,包括黨內
民運矛頭就係反江,幾乎倒台
江小平多次清場失敗唯有調外省兵來開火
當然戇鳩仔們就喃喃背誦佢才是改革派
ching知道佢係保守派算係醒

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-28 10:52 PM 發表

呢條廢柴同老猴有得揮
我早將佢列入拒絕往來戶
引我言都唔會理佢
佢根本就黎亂,搬龍門
大人講野,學人插咀,入黎阻頭阻勢
我覺得#25樓係值得探討反思的問題
點解星加坡都已經淡馬鍚了
要俾香港公務員全宇宙最高人工?
星加坡又輸給香港了

因為居住問題是港府最難解決嘅問題,一被政治化,就連翻身嘅機會都沒有,將民生議題政治化一向是反對派嘅一貫做法,每次都能成功拖政府後腿,所以如果政府能將民生問題解決,自然能減底市民嘅反對聲音,往後都比較容易解決了,不過……談何容易

引用:
原帖由 黃台之瓜 於 2020-11-29 03:03 PM 發表
因為居住問題是港府最難解決嘅問題,一被政治化,就連翻身嘅機會都沒有,將民生議題政治化一向是反對派嘅一貫做法,每次都能成功拖政府後腿,所以如果政府能將民生問題解決,自然能減底市民嘅反對聲音,往後都比較容易解決了,不過……談何容易
其實你講咗啲乜嘢呢,可以解釋到,點解咁多住公屋嘅人,出嚟反抗政府咩?

到底係解決嘅問題,定係製造緊問題??

引用:
原帖由 NeScAfE_G 於 2020-11-28 10:53 AM 發表
有垃圾共產黨 日日送170件假結婚 假未成年子女落來 香港永遠唔會日日有公屋住
150件變170件?

150件當中有假結婚唔出奇,但想問吓呢150件最終又係d咩人搞出嚟既呢?,人多定人小最終又咪係港燦自己搞出嚟

有買就有賣,如無貪錢既港燦,又何來會有假結婚呢?,唔通係倒返轉係港燦俾錢上面既人假結婚?

而家,睇吓全世界,而家基層最大嘅問題就係貧富懸殊,呢個原因,跟住都冇咩關係,最主要係科技進步,產業移出成熟經濟區。

呢種情況,喺美國,英國,法國都會發現,如果再係用啲公屋,走去吸引大陸班基層嚟香港,到底製造緊問題,唔係解決緊問題。

大家睇吓,今次美國大選,嗰種分裂,根本就是貧富懸殊。
產業分配不平衡,導致財富分配不平衡,唔係起啲公屋可以解決問題掛。

創造產業,減少基層人口,先係長遠思維!!

香港作為一個自由城市,可以移民離開,亦都可以留低,覺得香港搵唔到食嘅,返大陸又得,移民英國又得,何必強求!!

國家嘅進步,為香港人創造機會,我比較支持,推啲後生仔,返大陸同大陸仔競爭下,等班友唔好咁多幻想。

星加坡官員冇理由飯桶得過香港官員
星加坡樣樣都好過香港
星加坡官員人工全宇宙最高才合理

出得黎搞事既都係貪得無厭既人

動亂係因為有漢奸走狗,有毒媒,黃師洗學生腦,政府中有大量黃人。大學生未畢業就呻買唔起樓,毒果制造怨氣,怨氣足夠就動亂來了。

香港既隱藏重稅係晌住屋度,識玩既梗系住公屋,利用買樓人既錢資助自己住平屋,唔通每個月用萬幾蚊供樓咁慘呀!

兩公婆一齊供,係舒服好多,但唔駛諗住有細路,專心勤力做野,盡量唔好失業

公屋起到咁靚係自己戇居。以前香港行低稅同冇保障政策,主要係鼓勵香港人創業同以各種途徑揾錢,主要係因為大陸未發展,香港人得天獨厚,有如身處金礦。
但今天已經完全不一樣,機會在於大陸,香港更適合建立一個均富社會,所以應該仿效新加坡,允許年青香港人選擇放棄創業機會,以交重稅換取將來入住組居。就唔係去強化公屋養懶人。
最主要都係,香港現在係一個政治社會,政府要應付嘅係政治問題,要做到嘅係政治正確,所以香港越來越衰好正常。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]