• 瀏覽: 2,328
  • 回覆: 27
+3
引用:
原帖由 33Chris 於 2020-11-11 01:22 PM 發表

錯啦, 事實上中央做嘢係好均真, 你否定一國,就唔可以喺兩制下生存,就係咁簡單,中央做嘢好均真,佢目的唔係要將香港變成一個一制,起碼喺2047年之前唔係, 咁佢又點會夾硬做?
冇夾硬
權係佢手
快快手手一刀切最好

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-11 01:23 PM 發表

冇夾硬
權係佢手
快快手手一刀切最好
講左,中央做嘢唔會夾硬嚟 ,應承咗你50年就 50年。 其實你咁諗本身某程度上已經畀泛民嘅文宣洗咗腦, 成日覺得中央要收返一國兩制, 永遠都要覺得中央要用盡方法攞香港著數。 你應該諗, 中央點解要將香港變成一個一制? 一個深圳gdp都高過香港 ,貪你嗰幾千億儲備嗎?對佢有咩好處佢?根本唔需要咁樣做。 中央顧及嘅係承諾, 同埋對國家領土完整嘅堅持。 你搞港獨一定死硬, 就係咁簡單。

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-11-11 01:32 PM 發表

講左,中央做嘢唔會夾硬嚟 ,應承咗你50年就 50年。 其實你咁諗本身某程度上已經畀泛民嘅文宣洗咗腦, 成日覺得中央要收返一國兩制, 永遠都要覺得中央要用盡方法攞香港著數。 你應該諗, 中央點解要將香港變成一個一制? 一個深圳gdp都高過香港 ,貪你嗰幾千億儲備嗎?對佢有咩好處佢?根本唔需要咁樣做。 中央顧及嘅係承諾, 同埋對國家領土完整嘅堅持。 你搞港獨一定死硬, 就係咁簡單。
50年不變
我覺得係叫你香港唔好有任何重大改變

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-11 01:49 PM 發表

50年不變
我覺得係叫你香港唔好有任何重大改變
基本法框架之下,你鍾意點玩就點玩,點改變就點改變。只要唔係危害國家安全和領土完整, 任得你玩。

政治上有招溫水煮青蛙
慢慢黎自然水到渠成
突然宣布廢一國兩制,變回一國一制
係浩大工程
光係法律層面有排做,廢基本法
香港沿用英國法律要廢除,回歸大陸法律
要改幾多野,整個司法制度要大翻轉
冇十年八年甚至更長時間開始部署,根本搞唔惦
澳門回歸後,葡國佬走晒,好多野過渡唔切
中國仲要拜託葡國佬返黎幫手,尤其係司法制度
有咁簡單?派京官同大陸法官黎就可以接收?
樓主可能認為簡單不過
舉個簡單例子
台灣民進黨咪成日要獨
早前就提到中華航空想要正名咁簡單
以免國際誤會China Airline 係指中國航空
想要改成Taiwan Airline
實務上,牽涉好多法律問題到經濟損失
改名後所有航權要重新談判
以及同其他有合約關係工作伴夥,全部法律文件要更改
問題係人地肯唔肯同你改?
民進黨執政當然知道有幾麻煩,一下就滅聲,冇人再講改名或正名
香港回歸一國,幾多同香港做生意,沿用現行體制法律全換大陸法律
商事法完全唔同,你估話咁簡單
回歸一國一制,google,facebook...通通吾用得
基於法律架構唔同,香港係中國保留一個地方作為對外窗口
目前仲有好大價值
中國而家做法至係真正回到五十年不變,殖民時代制度
收緊政治制度,回到港督治港時架構,其他一切仍然自由
即係話香港人努力搵銀賺錢,唔好搞政治對抗,中央係唔會理你

因為中央愛香港囉.

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-11 01:20 PM 發表

我覺得
五十年不變
係叫香港五十年內都唔好有任何改變
包括政治
直到2047中央正式接手
基本法有明確規定,係資本主義50年不變

資本主義係乜?直白就係政府為財團服務。

引用:
原帖由 ufotrumptrump 於 2020-11-11 01:20 PM 發表

我覺得
五十年不變
係叫香港五十年內都唔好有任何改變
包括政治
直到2047中央正式接手
你覺得?
97回歸, 香港政府效忠對象, 已從倫敦變左北京
在政治上, 是百分百, 完完全全既改變
只是生活方式上, 阿爺充許不變

咁都唔明白, 就不必討論下去
當然香港真係好多人唔明白, 所以先搞到今日咁

其實你睇澳門, 就知乜野必需變, 乜野唔使變, 你去澳門賭錢沖涼, 係唔犯法架, 你試下在澳門搞時代革命?

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-11-11 04:39 PM 發表
政治上有招溫水煮青蛙
慢慢黎自然水到渠成
突然宣布廢一國兩制,變回一國一制
係浩大工程
光係法律層面有排做,廢基本法
香港沿用英國法律要廢除,回歸大陸法律
要改幾多野,整個司法制度要大翻轉
冇十年八年甚至更長時間開始部署,根本搞唔惦
澳門回歸後,葡國佬走晒,好多野過渡唔切
中國仲要拜託葡國佬返黎幫手,尤其係司法制度
有咁簡單?派京官同大陸法官黎就可以接收?
樓主可能認為簡單不 ...
政治上有招溫水煮青蛙
慢慢黎自然水到渠成
突然搞獨立無錢無兵實打輸。
慢慢拉外國支持只講兩制唔講一國,慢慢等市民同外國都唔知有一國兩制,只知係兩制。再煮煮下兩制即兩國。咁就水到渠成。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-11 07:38 AM 發表
一國兩制,係社會主義制度同資本主義制度。

同點選舉係無關係。事實上係中英聯合聲明簽訂當日,香港乜撚都無得選。大陸可以選村長選人大。
正解!!

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-11-11 07:38 AM 發表
一國兩制,係社會主義制度同資本主義制度。

同點選舉係無關係。事實上係中英聯合聲明簽訂當日,香港乜撚都無得選。大陸可以選村長選人大。
係中國特色社會主義

鄧小平訂下 50 年不變, 他的估計係 50 年後中國係第一強國之外, 普世核心價值將由東方個套所取代

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]