• 瀏覽: 1,182
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-19 10:10 PM 發表

你估呀爺傻咩,邊會比機會人沽貨賺錢
你話打硬咁你估係幾時?

熱賣及精選
引用:
原帖由 ooxx13 於 2020-10-19 04:46 PM 發表

大陸高層政治好複雜,唔係話想打就真係打。
你諗多了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-19 10:30 PM 發表

你話打硬咁你估係幾時?
四時下種太平糧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鏡花如水月 於 2020-10-19 10:30 PM 發表

你話打硬咁你估係幾時?
12月24日夜晚9點53分

引用:
原帖由 棧道 於 2020-10-19 11:08 PM 發表

12月24日夜晚9點53分
何解會選平安夜?趁呆灣兵哥開party得意忘型時偷襲?

回覆 引用 TOP

夏天先打啦,呆兵30度以上唔開工架

回覆 引用 TOP

睇下美國 肺炎 點收拾 佢老味先!!! 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ooxx13 於 2020-10-19 05:14 PM 發表

知唔知點解大陸有七八成武統台灣嘅呼聲?因為睇唔到共產黨有統一台灣嘅意願。

窮台政策都執行唔到,每年對台灣貿易逆差1000億美元。 整個台灣經濟根本上就係靠大陸養住。 台灣就利用呢啲錢在全世界做反中小動作, 買過期軍火。

近期解放軍呢啲動作只係做畀美國睇~ ...
你無管理國家當然係咁認為。其實大陸唔好話共黨,就連普通市民 都唔想付出代價收返個台灣。所以當年馬英九睇明曬,只要唔表態,台灣就可以咁樣拖延落去。
但大陸人民同政黨可以即刻反檯同你死過。只要你過左獨立或者俾美軍入境呢條底線。
因為只有過左紅線,大陸無動作,咁以後你都無可能收返台灣。
所以台灣問題就係,武統呼聲高,係因為蔡英文同民進黨係度叫生曬。
但叫生曬同真系獨立係兩回事。

共黨係管治國家個成熟政黨,唔系你叫幾下就要響應民眾打過去。要明確係底線先出手。
咁點解一定要忍到底線? 其實係大陸今日發展到咁個地位,收台灣,帶來個付出已經超過隨便收返台灣個回報。即系收台灣係好唔值。要養好班3000萬台灣仔,做個表率同穩定局勢好難。要俾好多錢,仲要面對全世界孤立同長期封鎖。
但最奇怪係,大陸收台灣係唔值,咁失去台灣呢?咁就仲大鑊,打擊左民族自信,打擊左共黨管治威信。最大係戰略上,以後都無可能對太平洋地區甚至世界有影響力,而且隨時面對美國同台灣個戰爭威嚇。
失去台灣,中華民族會失去復甦機會同隨時受壓百年。

所以台灣係,食之無味,棄又唔得。 共黨又點會隨便話打啊。其實俾邊個政權上去,只要佢瞭解情況。都唔會話打就打。 拖大家維持現狀係最好選擇。

引用:
原帖由 chenflie 於 2020-10-20 01:09 AM 發表

你無管理國家當然係咁認為。其實大陸唔好話共黨,就連普通市民 都唔想付出代價收返個台灣。所以當年馬英九睇明曬,只要唔表態,台灣就可以咁樣拖延落去。
但大陸人民同政黨可以即刻反檯同你死過。只要你過左獨立或者俾美軍入境呢條底線。
因為只有過左紅線,大陸無動作,咁以後你都無可能收返台灣。
所以台灣問題就係,武統呼聲高,係因為蔡英文同民進黨係度叫生曬。
但叫生曬同真系獨立係兩回事。

...
台獨危害國家安全,消滅台獨天經地義。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ooxx13 於 2020-10-19 05:14 PM 發表

知唔知點解大陸有七八成武統台灣嘅呼聲?因為睇唔到共產黨有統一台灣嘅意願。

窮台政策都執行唔到,每年對台灣貿易逆差1000億美元。 整個台灣經濟根本上就係靠大陸養住。 台灣就利用呢啲錢在全世界做反中小動作, 買過期軍火。

近期解放軍呢啲動作只係做畀美國睇~ ...
對台逆差主要花在芯片,家下美國禁止出口比華為,今年逆差應該減少

人要表現柔弱、不要剛強
人要表現愚蠢、不要聰明
人要無為、無我、無欲、居下、清虛、自然

回覆 引用 TOP

台獨存在軍事力量,準備動武是必要的。

回覆 引用 TOP

個人覺得應該唔會打 ,可能係嚇一下台灣佬

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]