• 瀏覽: 4,356
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 11:52 發表

香港建成科技創新中心一點問題也沒有,香港的科技企業成本同美國矽谷差不多,香港資本雄厚,地理位置也非常好。

救港方案我還真有,香港創建幾個超大型科技公司,供養七百萬人完全不是問題。

我打算去找一下董建華或梁振英傾下,看看如何去做。 ...
引用:
香港建成科技創新中心一點問題也沒有,香港的科技企業成本同美國矽谷差不多
樓主,呢句好有問題!
香港嘅IT根本係亞洲毫無亮點,
印度台灣統統贏幾班,
連大陸都已超越了香港,
同美國矽谷比?有點不自量力。

☑花生
☑凳仔
☐睇戲

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 10:31 AM 發表

習近平南巡,要求深圳打造亞州矽谷,確立成為中國創新中心的定位。

深圳有全國人才,全國市場的優勢,而且有科技龍頭企業引領,發展科技創新產業駕輕就熟。

香港如何發展呢?舉一個簡單例子,蘋果公司有一個喬布斯天才,早期發展PC業務,公司高速發展一飛沖天,中期喬布斯離開,蘋果公司產品落後了,公司陷入財務危機,接近倒閉邊緣。

蘋果公司董事們認清了離開天才是沒有出路的,重新請回喬布 ...
你睇今日嘅大學教育可以培育到一個創業天材出嚟嗎?

回覆 引用 TOP

只有亂港泛民嘅一日, 香港都唔會有運行.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 07:28 發表

點解你每次都可以出口成詩咁勁?
不過我就係覺得一路向西就會令人愈來愈暴力和歧視其他唔西的人。
如果班後生仔既所作所為完全係出於善意,我一定撐佢地,但佢地比我既感覺太過兇神惡煞。
可能係世界的焦點太過集中於西方,係出左少少問題。
又或者係資本主義令大家太暴力! ...
習慣姐,熟手載工冇乜特別。😜

回覆 引用 TOP

天才不但有,而且多得很。
睇下大陸發展神速就明白乜嘢叫做天才。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fb2276048d1377 於 2020-10-18 10:31 發表

習近平南巡,要求深圳打造亞州矽谷,確立成為中國創新中心的定位。

深圳有全國人才,全國市場的優勢,而且有科技龍頭企業引領,發展科技創新產業駕輕就熟。

香港如何發展呢?舉一個簡單例子,蘋果公司有一個喬布斯天才,早期發展PC業務,公司高速發展一飛沖天,中期喬布斯離開,蘋果公司產品落後了,公司陷入財務危機,接近倒閉邊緣。

蘋果公司董事們認清了離開天才是沒有出路的,重新請回喬布 ...
講真, 香港一早已經無希望
以前, 就係香港人睇中內地人工低, 係內地設廠
之後就做中港中間人, 由頭到尾都係依靠大陸,
只係角色上唔同咗, 而家大陸已經可以靠自己,
仲使香港呢個中間人? 香港真係得旅遊業, 金融,
但呢2樣野其實都好靠大陸

回覆 引用 TOP

2047後

raiyu

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-10-19 03:51 發表

唔好成日同人地比,做好手頭上既工作先啦!
台灣搞香港係死心不熄,今日又食元祖人血饅頭啦?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]