• 瀏覽: 3,607
  • 回覆: 26
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-21 12:47 PM 發表

O兄所講既應該係希臘式既直接民主制 ...

但正如#1所講 , 完全既直接民主制其實唔存在 , 或者至少咁講 ,
係戰時或者危急時期唔存在 , 所以先有左伯里克利 ,
最多最多就係佢提出建議 , 再由城民表決 ... 但結果正如文中所講
到最後城民係唔記得係由自己表決 , 責任變左全在伯里克利 !!!

更大既問題係 , 伯里克利既建議就算放係今日既眼光 , 其實都無錯
證明 ...
依家你個post 就係講民主制

脫歐就係直接公投
投完後仲有好多野要做,後遺症好多。

直接民主制只能在選擇新地鐵站用咩顏色。
政府新建機場會叫咩名

引用:
原帖由 oyear 於 2020-9-21 01:00 PM 發表
依家你個post 就係講民主制

脫歐就係直接公投
投完後仲有好多野要做,後遺症好多。

直接民主制只能在選擇新地鐵站用咩顏色。
政府新建機場會叫咩名 ...
英國脫公投當然係直接民主制拉 , 事實上我都明白 ,
係有人將英國既問題 , 屈落歐盟上面 ...

老實咁講 , 我E然係果一句姐 , 英國應該就係第一個 ,
行去工業化既先進國家 ... 咁係必然導致人口兩極化
先唔講 "精英" 門檻之高 , 而係就算全民努力 ,
英國本地需要既 "精英" 人口都唔會多 ...

必然大部份人 , 會成為低技術  高替代性既行業人口 ,
當然係會低人工拉 ...
坦白講句 , 我其實覺得英國人脫歐算有D道理 ,
如果歐盟下游地區勞工遷入英國 , 一部份人係連低薪
都可能會無埋

當然 , 亦有理論指出 , 如果吸引到歐盟精英 ,
創造生產力可能都會拉高就業 ... 我唔係經濟學既人材
ED我就唔評論勒 , 但係我想講既係 ,
至少英國脫歐係我睇黎 , 至少唔算毫無理由既低智選擇

引用:
原帖由 9wai 於 2020-9-20 11:35 PM 發表

今日嘅呆灣正是如此!
其實民進黨上台期間 , 台灣經濟就未好過 ...
但問題係係國民黨(馬英九)執政時 , 民眾一樣感覺唔到改善 ,
甚至因為大陸客入台既增加 , 一D地方小吃開始被連鎖店取代

坦白講 , 第一個問題幾乎係各國既問題 ,
係企業食晒貿易放寬既好處 ;
第二個問題 , 即係大企業吞併小作坊 , 亦係一直存在既問題
只不講台灣人需要一個情緒渲洩既對象姐 ...

小弟2000年代尾係台灣大學讀書 , 係呢方面自問可以講兩句
... 我臨果兩年 , 其實台灣開始試驗大陸生入台 ,
我係足球隊認識左一兩個 , 自問佢地談吐  邏輯真係高一level
後來有無真係放寬我唔清楚 , 但至少果陣無咩人覺得問題大

甚至直接D講 , 大家有記憶既話 , 一年半前台灣幾乎肯定 ,
菜菜子會收皮下台 ... 民進黨果時己經玩唔起 , 反而係因為香港
唉 ... 台灣民粹再起 , 真係多Q謝香港 !!!

引用:
原帖由 oyear 於 2020-9-21 07:13 AM 發表
本身呢個所謂一人一票就係最落後最原始既制度
由人群聚集開始,未有一個健全制度開始, 人類決定部落爭執, 大小小既決定
,點樣對抗隔離條村,山賊侵略就係用最簡單既舉手投票制。

想唔到香港人日日就話民主最好。 ...
記得以前有本書叫<大崩壞> , 當中有好多故仔 ,
係講幾個人類社會 , 抱括復活島島民 , 點樣破壞島上資源而滅亡

又好似阿根庭  委內瑞拉等等 , 人均GPD衝到上前6-8既民主國家
變到E+咁既屎樣 ... 如果仲要相信所謂既 "民智" ,
我就真係無咩好講

好文一讚

引用:
原帖由 jacks66 於 2020-9-21 09:40 PM 發表
好文一讚
多謝JACK兄支持 !!!

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-9-20 08:20 AM 發表
人人都會說雅典行民主制度 , 但是怎樣的民主制度???
這裡先簡介一下 ... 雅典的執政官只有一年任期 , 且不能連任 ;
公民大會有5~6萬(全體公民)平均每星期一次 ;
法庭則有5~6千人 ... 但這樣的政體 , 一是執政官任期太短 ,
二是要全民協作 , 其實都不能令城邦有效運作 ,
所以有 "十將軍制" 可以連選連任 , 其實是真正的執政委員會 ,
為了怕將軍們會壟斷政治  ...
如果你有睇過<伯羅奔尼亞戰爭史>, 其實斯巴達對戰爭考慮得好謹慎,
反而雅典D百姓係大辯論度比人鼓動晒, 群起支持戰爭.....
民主國家比較愛好和平??那門子的笑話呀!!

緊記:"

中共將聯合聲明在聯合國註冊.實行一國兩制,保言論自由

本法寫明行政長官一人一票直選,沒任何其它件 。

中共在反口?冇問題,因為你強.,強盜邏輯也,但一般人為何要為他說話?

奴才的奴隸,何言?

引用:
原帖由 阿克立多依 於 2020-9-22 11:01 AM 發表

如果你有睇過<伯羅奔尼亞戰爭史>, 其實斯巴達對戰爭考慮得好謹慎,
反而雅典D百姓係大辯論度比人鼓動晒, 群起支持戰爭.....
民主國家比較愛好和平??那門子的笑話呀!! ...
D傻仔成日講 , 有民主就會點好點好 ... 我想講 , 菲律賓又有幾好呢???

如果無記錯 , 烏克蘭到E+都未回到 "烏克蘭加盟共和國" 既生產水平 ...
"我都好想有烏克蘭咁好既結果" 講呢句野果條友 , 真係應該捉去驗腦 !!!

引用:
原帖由 愚人之石 於 2020-9-22 01:25 PM 發表
緊記:"
中共將聯合聲明在聯合國註冊.實行一國兩制,保言論自由
本法寫明行政長官一人一票直選,沒任何其它件 。
中在反口?冇問題,因為你強.,強盜邏輯也,但一般人為何要為他說話?
奴才的奴隸,何言? ...
政制發展呢味我就唔係熟, 但唔係話一直過唔到立法會咩??

引用:
原帖由 阿克立多依 於 2020-9-22 11:01 AM 發表

民主國家比較愛好和平??那門子的笑話呀!! ...
講真 , 納粹咪民主程序上台架羅 ... "民主國家比較理性" 根本就係個大話 !!!

精彩!!

有樓主你出貼!我都冇咩補充,只有支持!!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]