• 瀏覽: 3,891
  • 回覆: 26
引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-9-16 12:31 PM 發表

多謝!多謝!
我一定!
當日貪曾都講過佢會做好呢份工,當時一聽就覺有問題,
作為特首,要處理好香港各項大小事務,
帶領香港與世界接軌,與中國適時契合,同時要維持香港在國際的金融地位,
一個視野智慧胸襟手段未夠份量的人,仍看待此特首這身份及職能為一份工作?
不易勝任吧。
多多開罪了。見諒。

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 16-9-2020 10:50 發表

人心向上屬正常,但極大部份無法上流嘅人,特別係要濫炒嘅黑暴,
似乎全無自知之明,以為自己係超人,但卻極度無能(寫低能都美化佢地)。
一個正常商業社會中,地位有高有低,低者依循正途努力向上,高者要致力維持地位。
香港經歷無數,懷才的亦須有機遇配合!如是者有競爭才有進步!才有成功!
香港黑暴?他們見不得人好,仇富仇人叻仇人靚!
不肯努力,但又想飯來張口,人有我無,就要濫炒!
蠢到以 ...
所以,中國有文革,難道香港又沒有批鬥了嗎?
社會之人性也!

引用:
原帖由 肥肥白白的膠樽 於 16-9-2020 14:18 發表

當日貪曾都講過佢會做好呢份工,當時一聽就覺有問題,
作為特首,要處理好香港各項大小事務,
帶領香港與世界接軌,與中國適時契合,同時要維持香港在國際的金融地位,
一個視野智慧胸襟手段未夠份量的人,仍看待此特首這身份及職能為一份工作?
不易勝任吧。
多多開罪了。見諒。 ...
多謝!多謝!
我一定會做唔好呢份工!

引用:
原帖由 GPR 於 2020-9-16 06:00 AM 發表

睇落係os有後門入咗病毒 device driver有蠕蟲 CPU overheat唔夠散
即係括約肌過熱🤔🤔

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-9-16 09:41 AM 發表
香港俾個咁L軟弱嘅特首帶領, 想有運行都好L難.
香港各樣嘢都俾反對派狂拖後腳, 而林鄭又冇能還擊, 死L得.
特首本身權力好大,但問題係無媒體支持,下下同你對著幹,再加上班黃公務員拖後腿,請問可以點領導?
呆灣空心菜才是真係無能,但佢有綠營媒體洗白,再加上班犯綠友支持下才無事......

香港現況係回歸後積累落黎嘅,中央,歷屆港府都有責任.

引用:
原帖由 absdorfhq 於 17-9-2020 09:58 發表
香港現況係回歸後積累落黎嘅,中央,歷屆港府都有責任.
同意

香港所有問題來至英國,走之前把特首既權力癈咗,不三不只也不生不死,令香港管治失效

香港華惡之源就是無腦W最屍最愛最愛奶佢屎眼既未代港督彭定康

引用:
原帖由 ilovenikita 於 17-9-2020 11:26 發表
香港所有問題來至英國,走之前把特首既權力癈咗,不三不只也不生不死,令香港管治失效

香港華惡之源就是無腦W最屍最愛最愛奶佢屎眼既未代港督彭定康 ...
政治惡鬥是民主之病態,因為惡鬥時實際上並沒有解決過問題,連試錯的勇氣都沒有,直接拉倒。
其實有很多地方也不該由市民作出過大的參與,這樣的決策過程會大受影響。
土地只有一塊,但人人都想話事,肯定不行。

民主自由的問題就是會一直累積仇恨,因為人是自私的,政黨惡性競爭,很多事情用選舉方式都解決不到。
上層資金密集,下層生活困苦,差距太遠,已經是腐敗的其中一種形式。

正確思想:追求社會效能,而不是錢財的多少。

中國科技明顯係比香港高,人地人多勢眾,合力搞一件事,一定會比你香港多商業競爭更好。
多商業競爭,但個個都係搞小眾玩意,好難做得大。
中國每搞一件產品,就可以直接面對14億人,
除質量好之外,多人合作除錯,多人合作發展,多人合作負壓,成功很容易。
現在你就能夠明白中港之間的實力差距未來一定愈來愈大,因為計劃經濟的好處出現了。

孫中山就開始講民主,其實中國人對民主有幾了解?
所謂嘅大憲章,根本只不過係貴族,同皇室爭取權利!
民主其實只不過係權貴政治!

香港一班根本接受唔到功利主義嘅人,又點樣搞一個美國的或者英式嘅民主制度呢?

經過革命得到政權,注定走向軍權社會!正如法國大革命之後,一樣係拿破崙時代!

民主制度某個程度就係貴族之間互相競爭,自由,即係叫你食自己,唔好成日諗住政府照顧你!

當然,如果嗰個地方,天然資源豐富嘅,的確可以建立一個無憂無慮嘅民主選舉制度。例如歐洲某些地方,不過香港就冇呢個條件!

或者執行一次,香港人類滅絕計劃,香港得返幾萬人,大家耕田,養吓牲畜,出海捕魚,咪可以建立一個絕不功利主義嘅民主制度社會囉!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]