• 瀏覽: 1,484
  • 回覆: 11
由於一艘快艇集合多單重案犯人,如今他們自送到內地,接受阿爺審問,同案的其他疑犯,就真是「有得震無得瞓」,要預備「手足」在內地會和盤托出了。中央若然是好運碰巧捉到這麼多重犯,就真是鴻運當頭,你不要跟他鬥了。

事件的另一種可能,是這幫人是被「二五仔」舉報。我與執法人員談起這案件,此案不是中港合作,他們也希望這十二個疑犯能送回香港。內地的海警可以這樣神通廣大,能夠成功截獲了一船重犯,不能夠排除是有二五仔報料。這些政治重犯,本來並非社團成員,一般都不懂和偷渡團夥聯絡,一定是有支持他們的金主大老闆及中間人安排偷渡。

聞說舉報香港的反修例重犯,內地會懸紅,所以不能夠排除有人收了偷渡費之後,再走去舉報收錢。另一個可能性是另有二五仔,十二個偷渡者都有親朋戚友,離別時難免依依不捨,逃走信息很易外洩,有人舉報求賞,絕不為奇。

要知道打擊重犯,情報是當中的關鍵。執法機構能夠獲取到準確情報,很容易將涉案者一網成擒。所以大家不要把這些事情看得太簡單,以為只是當事人運氣不好,碰上海警,天網恢恢,疏而不漏。現實的情節,隨時比電影橋段更有戲劇性。

無論是在訪問中淚流滿面的「反對派共主」,抑或是這次自投羅網的年輕黑暴,他們遭遇的處境,與自己原先想像的有很大差別。正如我之前所講的,不論年紀,這些人就像巨嬰一樣,只沉迷在自我世界當中,他們失去了判斷客觀現實的能力。

在阿爺制訂《港區國安法》,並全面收網的時候,他們根本沒有想像得到,除了天羅地網之外,還可能有人間二五。或許這十二名罪犯被海警拘捕,也不是最壞的結局,偷渡船若遇上解放軍,一支火箭炮將偷渡艇擊沉,也並非難以想像的事情。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20200829/878892/專欄-巴士的點評-天羅地網-在劫難逃

這件事, 不是中國公安好彩, 是十二個犯好彩, 所謂欺山莫欺水, 走私船若不幸在公海沉沒, 很大機會成為鯊午餐。
即使去到台灣也只能被送回公海。

之前係另一篇我有推測,應該係放長線釣大魚
雖然話一國兩制
點講香港都算係中國地方
中國好清楚知道香港國際間諜滿天飛
阿爺如果對香港情資完全冇法掌握
點同美國鬥?
好明顯已經掌握重要情資
早有臥底係裡面
有人著草就通風報信
所謂幫忙偷渡人蛇集團,大台唔會咁蠢話俾佢地聽
有咩野人偷渡,人蛇集團應該唔會清楚
知道李宇軒係偷渡名單內,一定係內部臥底爆
所以之前偷渡,冇重要人物,就故意放水
等就係等呢一刻
如果之前就截啲無關重要人物
一早打草驚蛇,李宇軒同屠龍小隊絕對唔敢偷渡去台灣
話唔定呢獲成功,下一水就輪到痴瘋,周庭
相信如果佢地幾個有知名度到台灣
台灣當然唔敢惹麻煩又唔敢公開,保證會偷偷將人送去其他國家
到時佢地出現人可能就係歐美國家,冇人知佢地曾落腳台灣做中點站
我認為呢獲中港部署左好耐,就係等有重要人物上線
捉到李宇軒算係大豐收
甚至好可能中港私下傾好,偷渡就全部交俾內地處理
一哥唔會想到佢地交保後會偷渡?
偷渡都冇線報,一哥個位點做?
呢次中港交出漂亮成績單,大家各自分工

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-31 01:45 PM 發表
由於一艘快艇集合多單重案犯人,如今他們自送到內地,接受阿爺審問,同案的其他疑犯,就真是「有得震無得瞓」,要預備「手足」在內地會和盤托出了。中央若然是好運碰巧捉到這麼多重犯,就真是鴻運當頭,你不要跟他鬥了。

事件的另一種可能,是這幫人是被「二五仔」舉報。我與執法人員談起這案件,此案不是中港合作,他們也希望這十二個疑犯能送回香港。內地的海警可以這樣神通廣大,能夠成功截獲了一船重犯,不能夠排除是有 ...
除咗內鬼或親友舉報,仲有一種可能性。分分鐘係臺灣嗰邊已經唔想再收呢班垃圾,所以留意到有偷渡船或者收到線報,就直接交畀大陸水警,等大陸水警做嘢。

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-8-31 04:58 PM 發表

除咗內鬼或親友舉報,仲有一種可能性。分分鐘係臺灣嗰邊已經唔想再收呢班垃圾,所以留意到有偷渡船或者收到線報,就直接交畀大陸水警,等大陸水警做嘢。 ...
估計已經有人從水路偷運過台灣省時死在怒海下,相信人數也不小,只是台方沒有公佈出來。
國家為了拯救他們的生命,才加強巡查海路,台灣佬巴不得他們所坐的船全部沉晒,不會拖累牠們!民進黨的台灣佬同美國佬全都是人渣中的人渣,看那蔡婆就知道。
如果將人蛇交給中央,恐怕他們也會爆台灣佬很多黑材料,所以台灣佬免為其難收留他們,但最希望所有偷渡去台灣的船,全部沉沒,就最合蔡婆心意。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-31 04:03 PM 發表
雖然話一國兩制
點講香港都算係中國地方
點同美國鬥?
好明顯已經掌握重要情資
早有臥底係裡面
有人著草就通風報信
所以之前偷渡,冇重要人物,就故 ...
X2

黃狗成日話警黑勾結,但而家大家見到班黑暴要靠黑社會走佬,咁事實上係咩人同黑社會勾結, 大家一清二楚了。

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-8-31 07:10 PM 發表
黃狗成日話警黑勾結,但而家大家見到班黑暴要靠黑社會走佬,咁事實上係咩人同黑社會勾結, 大家一清二楚了。
黑,暴一向是一家親, 賊喊捉賊叫得很過癮

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-31 06:34 PM 發表

估計已經有人從水路偷運過台灣省時死在怒海下,相信人數也不小,只是台方沒有公佈出來。
國家為了拯救他們的生命,才加強巡查海路,台灣佬巴不得他們所坐的船全部沉晒,不會拖累牠們!民進黨的台灣佬同美國佬全都是人渣中的人渣,看那蔡婆就知道。
如果將人蛇交給中央,恐怕他們也會爆台灣佬很多黑材料,所以台灣佬免為其難收留他們,但最希望所有偷渡去台灣的船,全部沉沒,就最合蔡婆心意。 ...
唔駛爆係咩野人收留班黑暴,台灣個邊一定係長老教會,早就公開承認
呢個名為宗教團體,多年來反中反國民黨支持台獨,出錢又出力
李登輝都係呢個教會既人
教會算係民進黨外圍組織
問題係民進黨都要俾番幾分面呢個教會
可能私下傾好,政府唔方便出面,就交俾呢啲外圍組織去做
蔡大嬸有顧慮,唔想收留,但係又唔敢得罪長老教會
所以佢地策略係,黑暴有本事偷渡入到境
就由教會去窩藏,政府當睇唔到
上個月被爆出有五個成功偷渡高雄上岸
蔡大嬸政府既不承認也不否認

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-1 02:35 PM 發表

唔駛爆係咩野人收留班黑暴,台灣個邊一定係長老教會,早就公開承認
呢個名為宗教團體,多年來反中反國民黨支持台獨,出錢又出力
李登輝都係呢個教會既人
教會算係民進黨外圍組織
問題係民進黨都要俾番幾分面呢個教會
可能私下傾好,政府唔方便出面,就交俾呢啲外圍組織去做
蔡大嬸有顧慮,唔想收留,但係又唔敢得罪長老教會
所以佢地策略係,黑暴有本事偷渡入到境
就由教會去窩藏,政府當睇唔到
上 ...
蔡英文和民進黨如同貓兒聞到魚腥,炒作「反送中」議題,煽動「反中」民粹,還從資金、物資和技術指導上對亂港勢力予以支援,收割了大量「亂港紅利」。而「台獨」「港獨」的合流勾連,更是成為危害國家安全和香港繁榮穩定的重要因素。國民黨在這件事上咁冇鬼用, 被一個浪就拋窒。
如今一批又一批的人蛇令蔡婆好尷尬, 她最想人蛇全都死在公海, 免留後患。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-31 04:03 PM 發表
雖然話一國兩制
點講香港都算係中國地方
點同美國鬥?
好明顯已經掌握重要情資
早有臥底係裡面
有人著草就通風報信
所以之前偷渡,冇重要人物,就故 ...
各位師兄,矛嚇啲逃難曱由啦!等佢哋走啦,佢哋走咗發達上天堂都好,唔關我哋事。
衹要香港矛曱甴,我們正常市民就安心了!
曱甴速逃,國安法殺到!

主流傳媒都話, 呢12隻曱甴係俾人督.
我就認為係, 國安部同香港警方嘅長期佈署同策劃, 先可以逹至今次嘅圍捕.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]