• 瀏覽: 3,722
  • 回覆: 34
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-31 04:09 PM 發表

如果狂兄係想講,歐美民主國家普遍生活水平較高,我其實有幾句想講,
但可能政治唔係咁正確。。。

我唸起我有次比d傳教人員強行傳教,佢地就係咁講:
你睇下,歐美高生活水平國家都係信上帝架(唔理天主 基督定東正拉!)
所以,係咪因為信上帝而生活水平高呢?

以我理解,其實唔係因為民主而生活水平高,而係有米左先去要求權力;
現代民主制度起源於英國,但當時係有繳稅下限,無繳一定稅款無得 ...
其實我嘅睇法,所有國家如果喺人口不斷膨脹,任何制度都會崩潰。

無論你係金主選舉制度,宗教神聖權力,一黨專政,封建王朝,不能避免!

因為人口增加,利益分配困難,就需要用一種更加強硬絕對嘅權力去分配資源,呢樣嘢就係皇權。

所以好多文明搞嚟搞去,最後都會變成皇權,皇權大部份文明更長的時間。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-31 04:32 PM 發表
其實我嘅睇法,所有國家如果喺人口不斷膨脹,任何制度都會崩潰。
無論你係金主選舉制度,宗教神聖權力,一黨專政,封建王朝,不能避免!
因為人口增加,利益分配困難,就需要用一種更加強硬絕對嘅權力去分配資源,呢樣嘢就係皇權。
所以好多文明搞嚟搞去,最後都會變成皇權,皇權大部份文明更長的時間。 ...
呢個我絕對同意 !!!

以前研究中國歷史既人有所謂 "王朝週期" , 指既係一個大一統王朝 ,
基本上就係250-400年上下就會滅亡 ...
以前教科書既說法係 , 土地兼併到頂峰時 , 人民頂唔順就會 "革命" ...

睇返其實都無咩大錯 , 而世界由1750年代進入資本主義工業化時代 ,
到E+其實都不到300年 ;
而號稱世界第一個民主國家既美國 , 建國到E+都未到250年 ...

恕我坦白咁講 , 果D咩 "民主制度既出現 , 己經終結各種舊制度既問題"
我其實一直不以為然 , 因為民主制度的實試時間根本未夠長 ...

再講 , 英美既例子亦同中國古代好唔同 ...
英國工業既成就 , 我覺得除左壓榨工人外 , 其實殖民地都分左D壓力 ;
而早期美國人如果不服壓榨 , 又可以選擇西進 ...

而且 , 為左冷戰面對社會主義陣營既壓力 , 其實第一代既原始資本主義
己經收左皮 ;
E+既新資本主義 , 必須係社會福利層面等讓步 ...
但係新資本主義制度到E+甚至未到100年 , 而90年社會主義陣營收皮 ,
又再次解放左資本主義嗜血主性 , 形成最新一輪既 "土地兼併"

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-30 09:20 PM 發表
講得再殘酷啲,你老竇老母有錢,唔肯同你分,你都係想作反㗎啦!
記得有套電影講美國08年金融海嘯  次按爆破 ,
其中一句對白係咁講 :

呢班人唔抵可憐架 !!! 佢地又無錢 , 又想住大屋
幾乎唔駛錢買左棟屋 , 跟住等棟屋樓價 , 又變大富翁 ...
佢地憑咩呀???
佢地之前可以享受呢一切 , 係因為上帝係佢地身上按左一按
E+只上帝拎開隻手 , 等D野正常返咋 ...

其實我好同意 , 好多窮人既問題 , 係佢地自己既問題 ,
甚至有說法話 , 香港8成既生產係源於金融  地產等精英 ,
唔係佢地生產力佔左80% , 而係佢地既生產 ,
加上生產出來供佢地消費既產業 , 就己經佔香港80% !!!

再直接D講 , 唔係精英吸我地血  而係我地要依附住精英
如果無左精英產業 , 我地唔見到地中國二線城市有競爭力
而好大程度 , 我其實係認同既 ...

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-29 02:52 PM 發表
地產霸權倒台後,香港應該以乜嘢形式,繼續發展落去啦,搞工業,同大陸同胞鬥價,你1蚊,我9毫?

搞高科技發展?高科技發展仲仆街過搞工業同人鬥價喎,先要瘋狂投資,慢慢長路研發,成敗,仲係未知之數喎?

香港地產問題唔係唔想解決,問題係點解決姐!! ...
其實正如我上一篇<貿易戰>所講 , 現代化全球貿易下 ,
先進國家好似必然會行到去工業化  人口兩極化問題一樣
感覺係無解既 ...

但問題係 , 金融服務好歹你都有為熱錢服務 , 叫有增值
但地產就真係塘水滾塘魚 ...

引用:
原帖由 財閥政治 於 2020-8-29 08:10 發表
本片係以美國科赫家族為例子 , 講解美國既財閥係點控制政府政策 ,
佢地係世界最大既未上市公司 , 所以實際財富不可估量 ...
影片前半係講科赫家族既發家史 , 我地可以直接跳到 5:08 :

係奧巴馬在任期間 , 科赫家族出資既民間智庫卡托研究所 ,
就專門發表同奧巴馬唱反調既意見 ... 科赫家族影響政府既手段有三 :
1. 投資民間智庫 ; 2. 投資大學 ; 3. 投資公民 ...
好文。謝謝分享!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]