• 瀏覽: 4,521
  • 回覆: 25
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 阿聞 於 2020-8-19 12:52 PM 發表

大家都受夠美國的氣.
都沒意志力去對抗🤔🤔
金仔值得欽敬

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-19 09:08 PM 發表

美國一直用霸權和武力來證明弱肉強食(Jungle Justice),
或叫森林法則(The Law of the Jungle)是比中國的和諧理論更接近世界的真理。

美國今次真的可能要碰壁了,難道毀滅世界嗎? ...
水能載舟。。。。。。🤔

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-21 10:47 AM 發表
除咗美國,世界上都無一個國家想同中國打"冷戰",就算是屎眼入面最反中既澳洲都想keep住同中國做生意,有時候口講反中,只是想安撫足下過氣主人,唔好阻住我同中國做生意

美國想孤立中國,最系是美國自我孤立 ...
O洲酒被調查(反傾銷),表裡不一也不是好東西🤔🤔

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-20 01:18 PM 發表
睇埋華為點發展先好講。
華為下個月出鴻蒙2.0, 年底前可以在手機用. 到時全世界就知美國佬ON9左.

中國愈嚟愈開放, 美國愈嚟愈封閉

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-8-23 10:52 發表

華為下個月出鴻蒙2.0, 年底前可以在手機用. 到時全世界就知美國佬ON9左.
我咁諗,平啲慢啲多bug啲,但海量人用
VS
少啲bug快好多但好撚貴,不過唔俾人用。

結果係點,用個屁股都諗到。

其實,啲處理器真係有必要去到咁快咩?

如果美國只對付中國,對盟友唔會做同樣事就話可以大家聯合一齊

上年有個法國前能源公司總裁出左本書"美國的陷阱"

大家以為用政治手段硬吞人地公司,古早時代共產黨至會咁做

法國? 唔係美國盟友咩?

法國能源技術世界數一數二

美國覬覦左好耐,法國人笨笨去美國投資

結果被美國老屈話佢係其他地方行賄

一如華為公主事件翻版,美國唔老黎你同美國有仇國家做生意

咁就可以又拉又鎖,係美國判刑坐監,一路打官司

上年至可以離開美國,佢間公司係打官司期間,被美國強迫賣俾另一個美國公司

類似抖音情況

法國佬唔服氣又點? 法國政府完全幫佢唔到,只有返國後出書爆料

美國可惡地方並唔只於對付中國

仲惡過黑社會,美國唔同中國做生意,OK 你要搞保護主義,唔賣野俾中國,係你美國自由

點解俾美國話晒事,我唔賣其他國家啲公司都唔准賣

德國點解咁唔老黎美國

德國天然氣要從俄羅斯買入

條天然氣管由俄羅斯經土耳其通往德國

土耳其動不動就用關閉入土耳其境內個段管線威脅德國

德國只有再建造一條由俄羅斯直通德國

點知美國老一聲令下唔准,因為美國而家制裁堅俄羅斯,仲未解除

任何國家要同俄羅斯買賣要問過美國

否則,邊間公司及邊個國家敢接呢項接管工程,將會受到美國制裁

嘩大佬,真係超級大惡霸

德國當然抗議,一來大家係盟友,二來,天然氣係民主必需品,通融一次得唔得?

美國就係地球霸主,話唔得就唔得,冇得傾

侵侵條粉腸上台後,對於盟國完全冇半點情面,只有美國利益

唔怪得全世界領袖見到佢,敢怒不敢言

菲律賓總統杜特蒂最實在,講到出口美國佬搵笨實

引用:
原帖由 阿聞 於 2020-8-19 12:35 PM 發表
參考消息網8月19日報導 西班牙中國政策觀察網站8月17日發表文章認為,美國已成為一個不可靠的對話者,進而成為一個領導力遭嚴重質疑的國家;相反,作為全球化進程的領導者,中國擁有眾多的經濟夥伴。文章內容摘編如下:

第二次世界大戰結束後的幾十年中,美國在世界大部分地區都保持著霸權地位。隨著蘇聯解體,這種地位呈現出了全球性。這是一種按照美國利益和形象設計的國際架構,能使它以自己的方式確定國際議程。 ...
雖然內容準確,但西班牙喺歐洲哇係一個比東歐好少少嘅邊緣國家,而且偏向支持中國。西班牙嘅睇法不能代表歐洲強國意向。
歐洲國家雖然都有不同情度受到美國壓力,但歐洲列強到目前都未有對美國只有零星小磨擦,並無作出任何強烈反抗行動。意味著歐洲國家仲係想同美國維持一定嘅良好關系。呢方面可能係歐洲對俄國仲係有嚴重戒心。
俄國不斷張牙舞爪,擺出強硬姿態,令到歐洲不能不靠向美國。
亞太區內,中國雖然一直想用對話及經濟手段安撫各國,但中國同南海周邊國家有領土爭拗,加上南海嘅軍事力量,中國仲係令呢啲國家感到不安。呢啲國家亦想借美國嘅存在,平衡中國。
美國唔係一個不可靠嘅對話者,但世界仲係未能夠脫離美國嘅霸權。

西方文明就系想用"民主"包裝暴力,來打敗東方文明,最後不小心自己中民主毒衰而敗
引用:
原帖由 阿聞 於 2020-8-19 08:13 PM 發表
西方文明自己都散緊,只怪美國太目中無人。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-9-22 09:42 PM 發表
如果美國只對付中國,對盟友唔會做同樣事就話可以大家聯合一齊

上年有個法國前能源公司總裁出左本書"美國的陷阱"

大家以為用政治手段硬吞人地公司,古早時代共產黨至會咁做

法國? 唔係美國盟友咩?

法國能源技術世界數一數二

美國覬覦左好耐,法國人笨笨去美國投資

結果被美國老屈話佢係其他地方行賄

一如華為公主事件翻版,美國唔老黎你同美國 ...
同意。愈來愈多國家吃過美國的虧,就會認清美國的真面目!

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-9-23 12:51 PM 發表
西方文明就系想用"民主"包裝暴力,來打敗東方文明,最後不小心自己中民主毒衰而敗

認同。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]