• 瀏覽: 2,603
  • 回覆: 24
+2
引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2020-6-27 11:51 PM 發表

你係唔係想講JF-17?佢本身已經係3(4)代,發展到Block 3更加係3.5(4.5)代。
戰鬥機通常以機體分代,JF17的機身是由殲7為主,加以改良,再加上3代機的雷達,偵測系統等等,所以最多只能算準3代。
大陸人自己吹叫3代,3代半,殲十設計上就是3代機,所以佢點改都是3代,就算加左4代機的雷達,偵測系統等等,最多叫3代半,3.75代。

引用:
原帖由 ama002 於 2020-6-27 09:23 PM 發表
禁中國武器出口,斷佢財路
誰有此能量,輪子大法?

引用:
原帖由 ama002 於 2020-6-27 09:23 PM 發表
禁中國武器出口,斷佢財路
邊個有咁大能力?連北韓都禁唔到啦!

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-6-28 06:49 發表

JF17最多算準3代機,如果block3算3代半 咁殲十C又係3代半,2架機就冇分別啦!
當然有啦,JF-17係用單中推嘅輕型,而J-10係用單大推嘅中型,體量同市場方面根本唔同。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-6-28 07:06 發表

戰鬥機通常以機體分代,JF17的機身是由殲7為主,加以改良,再加上3代機的雷達,偵測系統等等,所以最多只能算準3代。
大陸人自己吹叫3代,3代半,殲十設計上就是3代機,所以佢點改都是3代,就算加左4代機的雷達,偵測系統等等,最多叫3代半,3.75代。 ...
超七砍掉重練後已經唔用J-7修改,只有先後繼承關係

JF-17性能唔差過同重量級IDF、LCA同鷹獅

引用:
原帖由 神殿老子 於 2020-6-28 07:06 發表

大陸人自己吹叫3代,3代半,殲十設計上就是3代機,所以佢點改都是3代,就算加左4代機的雷達,偵測系統等等,最多叫3代半,3.75代。 ...
JF-17已經唔需要好似J-7/Mig-21咁要將前後機身拆開先可以修理發動機,單係機體結構就已經唔係同一代嘅野。
好多人覺得JF-17只係准3代或者2.5代,係因為佢地將JF-17同80年代嘅"超七"混淆左,其實"超七項目"由90年代再重啟開始,JF-17只係繼承"超七"之名,實際上經過時間唔短嘅技術發展,好多野都已經唔同哂,講得難聽D就係"掛羊頭賣狗肉"。
"殲七大改"呢個名函好應該讓比由JJ(殲教)-7大改而成嘅FTC-2000/JL(教練)-9"山鷹"。

引用:
原帖由 罪惡約翰 於 2020-6-28 10:52 AM 發表

JF-17已經唔需要好似J-7/Mig-21咁要將前後機身拆開先可以修理發動機,單係機體結構就已經唔係同一代嘅野。
好多人覺得JF-17只係准3代或者2.5代,係因為佢地將JF-17同80年代嘅"超七"混淆左,其實"超七項目"由90年代再重啟開始,JF-17只係繼承"超七"之名,實際上經過時間唔短嘅技術發展,好多野都已經唔同哂,講得難聽D就係"掛羊頭賣狗肉"。
"殲七大改"呢個名函好應該讓 ...
我哋唔使爭論啦,冇結果㗎。
https://en.m.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder

二代機體結構,四代電子裝備,那可以吹是第幾代戰機? 自欺欺人囉。

舊設計機體裝最先進設備,成本/價格不會便宜多少,但戰鬥力依然遠追不上現代新設計的戰機。二代/三代機體設計去花大錢裝最新電子裝備是沒大意思,吹什麼三代半或者半步四代亦無乜意義。二代改極也是二代,三代超裝修亦只是三代,花冤枉錢未必一定值得,舊機更新部件就無辦法者。

10C機體是重新設計,發動機還可以玩可調噴嘴,波斯當然首選10C,問題是要買得到。

引用:
原帖由 Visita 於 2020-6-28 11:35 發表
二代機體結構,四代電子裝備,那可以吹是第幾代戰機? 自欺欺人囉。
客官要嘅二代機

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]