• 瀏覽: 13,275
  • 回覆: 26
很沉悶的一套片子,雖然想講出女主角爭取她眼中的自由,卻又看不出她失去了什麼自由.....
片中也沒有多少描寫男女主角的感情,令最後旅遊巴一幕,變成毫無感覺,彷彿兩人的感情,從頭到尾都是可有可無,也讓女主角片中所做的一切,變得有點莫名其妙。
如果將這套片子視為愛情電影,而與同期上映的日本電影「日間演奏會散場時」作出比較,就會看出此作在很多方面都比不上對方....
我亦覺得這樣的片子,實在難登大雅之堂,也只能放在香港放映,成為小眾的作品。

感覺港台既性本善,獅子山下… … 更有感覺,鄧亦冇之前電影表現咁好,男主角嗰樣… …好難令人投入到,故事發展亦有點奇怪,一係主力講金都,做店員見盡人生百態 (其實金都係好多人既回憶,我係為左呢個電影名字入場),一係專心講假結婚算罷。

其實都有興趣睇

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-21 10:11 PM 發表
唔明白最後女主角仲上去大陸攪咩?
比返5皮野想同哎吔老公結婚
上到去先知道哎吔老公要同大陸妹姞婚
最後無奈咁返香港同婚紗老闆結婚
故事係想帶出港女結婚前-個個都想出軌

引用:
原帖由 idolhk 於 2020-6-17 05:07 PM 發表
無人講?
金都?商場?

我睇優先場,完場之後導演同男主角都有現身同我地討論一下劇情同想帶出嘅訊息!

呢套片為何無討論區?版主放大假?

引用:
原帖由 fco6636 於 2020-6-30 12:19 PM 發表

金都?商場?
Stephy 套戲喔

引用:
原帖由 副見習初級新手 於 2020-6-28 07:19 發表
其實好多位都好細緻

亦係近年少有港味電影

很難得主要演員都演得非常自然

後段上大陸初頭以為唔係咁無聊攪人地嘛

後來才知想隱藏說明兩樣嘢:
女角是否貪心的人,即心地如何
女角最後的選擇,唔封鎖電話 ...
咁都叫細緻
假老公係喺福州
但係鄧麗欣上架去惠州嘅巴士去福州咁奇怪

引用:
原帖由 Dino888Dino 於 2020-7-1 07:55 PM 發表

咁都叫細緻
假老公係喺福州
但係鄧麗欣上架去惠州嘅巴士去福州咁奇怪
金都中港車站無直接到福州既車,去惠州大巴車就有

好睇?

男主角痴左線

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]