• 瀏覽: 3,083
  • 回覆: 12
本主題由 System 於 2020-6-17 05:00 AM 解除限時置頂
https://www.youtube.com/watch?v=gW8gh_VT-0Q

戰鬥民族式為女死為女亡,觸發一場閉門大「私」殺!一名年輕的古惑仔找上門,要找傷害他女友的人復仇 – 對方不但是女友的父親,更是一位貪贓枉法的警察。 安德烈作為一名警察和世界上最差勁的父親,可謂接二連三引狼入室 – 對他恨之入骨的女兒、滿腔怒火的古惑仔、還有一個被人起尾注的警察。他們各自都有向安德烈展開報復的理由… 憤青麥威帶著一把鐵鎚來到女友家,決心為自幼飽受父親蹂躪的女朋友奧莉亞主持公道。孔武有力的安德烈憑著其警察觸覺,一開門已嗅到不尋常的氣息,二人繼而無可避免地在屋內展開一場血腥的困獸鬥,所有傢俬電器頓時變成致命武器;隨著殺人動機逐漸明確、眾人的陰暗面一一披露,暴力連場升級、血濺四壁,到底誰能活到最後?

資料來源: 香港電影 (睇你幾時死!)進入香討影片區

回覆 引用 TOP

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 8

1. 不能不看

1 (12.50%)

2. 建議一看

0 (0.00%)

3. 一看無妨

3 (37.50%)

4. 可看可不看

2 (25.00%)

5. 不建議看

2 (25.00%)

睇完覺得一般啦,橋段同拍攝手法其實都似曾相識,用黎打發時間可以接受既。

呢齣根本唔係笑片

啲演員係認真去演,冇硬滑稽嘅動作,
如果抽起哂啲跳脫配樂,變成冇或緊張配樂,
根本成套戲係好血腥!

黑色幽默都唔係預你失控大笑,因為戲名、
配樂、某些特寫、慢鏡…就當笑片?
我嗰場啲人唔知咩事,係唔係都鳩笑,
明明展示緊痛苦殘暴又笑,有啲位未做就
笑定先,驚死人笑佢唔識笑咁,點知落去係
冇笑位嘅,我嗰場真係睇得好撚尷尬呀……
啲觀眾。
我諗係最尾女角有段對白,佢哋先醒醒地

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 專食小妹妹的人 於 2020-6-18 02:25 PM 發表

有冇啲性畫面?
性畫面? 色情野? 無。

回覆 引用 TOP

呢套戲幾黑色幽默喎, 有笑聲有乜問題, 識睇識笑好正常, 反而點解你會唔識笑?
仲好有俄色特色, 比如話: 俄國覺得啲人無端端有笑容係傻仔, 你睇返所有角色都係唔會有笑容

如果抽起哂啲跳脫配樂,變成冇或緊張配樂,根本成套戲係好血腥!
其實你想表達乜? 配樂係加入去, 不如諗下點解加呢啲配樂啦
一套戲係好多元素而成, 點解要減去某啲元素?

大婆: 3328 (第一目標10蚊)
妾侍: 820 (上左水先講)
新歡: 956 (目標5.5)

20-5-2011 (059)
1+8+13+15+18>32+36+38

足球界: 最愛利記, 一生忠實理性粉絲
不死鳥精神長存
You will never walk alone

2012-11-25 UNCIEF RUN 半馬2:02:00
引用:
原帖由 eliskw2000 於 2020-6-11 04:44 PM 發表

睇完覺得一般啦,橋段同拍攝手法其實都似曾相識,用黎打發時間可以接受既。
似4x4瘋鎖?
大部份戲份都係細小空間

不死鳥精神長存

2012-11-25 UNCIEF RUN 半馬2:02:00

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jeff_0930 於 2020-6-20 10:35 PM 發表

呢套戲幾黑色幽默喎, 有笑聲有乜問題, 識睇識笑好正常, 反而點解你會唔識笑?
仲好有俄色特色, 比如話: 俄國覺得啲人無端端有笑容係傻仔, 你睇返所有角色都係唔會有笑容

如果抽起哂啲跳脫配樂,變成冇或緊張配樂,根本成套戲係好血腥!
其實你想表達乜? 配樂係加入去, 不如諗下點解加呢啲配樂啦
一套戲係好多元素而成, 點解要減去某啲元素? ...
咩戲種都可以有笑聲,有冇問題睇情況,
我好清楚講咗我認為嘅問題:啲人係唔係都鳩笑
就算唔講黑色幽默係種諷刺,有幾場單純呈現
痛楚都有人放聲大笑……
「反而點解你會唔識笑?」<笑到哈哈聲、
淺笑和笑在心裡都係笑,
我唔係全場冇笑出聲,我冇寫出每分鐘反應
你也不能隨意假想

「如果抽起哂啲跳脫配樂,變成冇或緊張配樂,
根本成套戲係好血腥!」……其實你想表達乜?
<就係話冇跳脫配樂影響,
可更清楚睇到呢齣戲嘅血腥!但請搞清楚,
我句說話冇任何褒貶配樂或齣戲
血腥嘅意思,只係指出我對齣戲嘅觀感,
叫我諗點解加呢啲配樂又係你認為我冇諗嘅
假設,我用「跳脫」兩字已說明我有諗法;
如果我寫:「不應用跳脫配樂,應該冇或緊張
配樂。」,你最後嗰句「點解要減去某啲元素
?」才可成立。
反而係你問我想表達乜同點解要減去某啲元素
兩個問題之間有衝突,二揀一,你真係唔明
我想表達乜應該等我答咗先;但你已斷定我
想表達減去某啲元素,問我想表達乜就成為多餘

其實我寫嗰日預咗俾人插:「唔俾人笑點
低㗎?犯法呀?」我唔會反駁,公平吖,
因為我真係想講鳩笑係問題,
就要預咗受呢個風險,而唔係你呢種誤解。
你同我嘅「討論」係唔應該發生,因為你所有
「回應」我嘅點都源於錯誤理解我嘅說話,
剩低嘅只係我應該好好強化表達能力

引用:
原帖由 Fun君 於 2020-6-21 04:40 AM 發表

咩戲種都可以有笑聲,有冇問題睇情況,
我好清楚講咗我認為嘅問題:啲人係唔係都鳩笑
就算唔講黑色幽默係種諷刺,有幾場單純呈現
痛楚都有人放聲大笑……
「反而點解你會唔識笑?」<笑到哈哈聲、
淺笑和笑在心裡都係笑,
我唔係全場冇笑出聲,我冇寫出每分鐘反應
你也不能隨意假想

「如果抽起哂啲跳脫配樂,變成冇或緊張配樂,
根本成套戲係好血腥!」&hell ...
我只可以話
如果睇戲睇到咁, 你睇戲既心態會令睇戲好唔舒服

有幾場單純呈現,如果痛楚都有人放聲大笑……問題係咩?
唔同觀眾有唔同既心態入場, 某程度上有啲人真係可以覺得呢啲場面可以幫佢有釋放既感覺...
又可能佢地覺得好似打機中既快感般開心....
電影本身就係可以打破大部份人心入面既框框, 如果帶住框框去睇戲, 呢個係個別觀眾既想法囉

血腥又點? 根本係呢套戲既nature, 你覺得一套本身係血腥既戲係血腥?
我會好奇異點解會有人咁諗, 除非你覺得套戲唔係血腥, but 點解你會期望套戲唔係血腥?
我唔知你本身帶乜野期望入場...不過你真係睇戲既人應該帶住呢啲期望去睇戲嗎?

睇戲...有時係taste一種感覺, 試下揀啲小品, 唔好睇故事簡介就衝入去睇....感覺下電影既進程, 會有另一番體會
(所謂既簡介都係人寫, 當中不乏有引導性而影響你睇電影或其他觀眾既期望)

不死鳥精神長存

引用:
原帖由 jeff_0930 於 2020-6-21 06:27 PM 發表

我只可以話
如果睇戲睇到咁, 你睇戲既心態會令睇戲好唔舒服

有幾場單純呈現,如果痛楚都有人放聲大笑……問題係咩?
唔同觀眾有唔同既心態入場, 某程度上有啲人真係可以覺得呢啲場面可以幫佢有釋放既感覺...
又可能佢地覺得好似打機中既快感般開心....
電影本身就係可以打破大部份人心入面既框框, 如果帶住框框去睇戲, 呢個係個別觀眾既想法囉

血腥又點? 根本係呢套戲既na ...
係你放大咗呀,我指出鳩笑(對我嚟講)有
問題,但都只係呢場戲嘅經驗,我唔會睇到
好重,當一次半次唔好彩,我冇好煞有介事
開個帖要人遵守某啲規則,甚至我自己也為
佢哋找到一個無可挑剔嘅理由-人哋笑點低
係無罪。
「係唔係都笑」同「俾啱反應笑」明顯有分別,
唔爭在講埋,譬如我睇齣鬼片,總有人唔入戲
笑啲效果好假,我覺得係滋擾,但我當然冇
權鬧佢,可能會同人傾開就講呢個經歷,
再講多次,係你放大咗呀!

血腥個問題重好笑,又係想屈我批評血腥,
我如實講出觀感係冇貶義㗎,血腥本身冇貶義,
我話「案發現場好血腥」,我有貶低案發現場?
我話呢齣係血腥電影有貶義?

到呢個地步我直接講,係香討我遇過唔少
「稻草人謬誤」嘅攻擊,唔理有心定無意,
歪曲我原意去攻擊,見到某啲字眼心諗
可以抽水點知冇合理論點再討論落去,
就扮唔明我嘅解釋,無限loop自己個
錯誤論點

引用:
原帖由 Fun君 於 2020-6-21 07:51 PM 發表

係你放大咗呀,我指出鳩笑(對我嚟講)有
問題,但都只係呢場戲嘅經驗,我唔會睇到
好重,當一次半次唔好彩,我冇好煞有介事
開個帖要人遵守某啲規則,甚至我自己也為
佢哋找到一個無可挑剔嘅理由-人哋笑點低
係無罪。
「係唔係都笑」同「俾啱反應笑」明顯有分別,
唔爭在講埋,譬如我睇齣鬼片,總有人唔入戲
笑啲效果好假,我覺得係滋擾,但我當然冇
權鬧佢,可能會同人傾開就講呢個經歷,
...
哦...你想搵樹洞啫, OK...

不死鳥精神長存

引用:
原帖由 jeff_0930 於 2020-6-22 02:42 AM 發表

哦...你想搵樹洞啫, OK...

回覆 引用 TOP

《睇你幾時死》黑警遭憤青私了  俄新導演暴力美學包裝社會問題
https://www.mpweekly.com/entertainment/europe/20200605-197573

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]