• 瀏覽: 32,908
  • 回覆: 334
  • 追帖: 1
+5
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-5-31 06:16 PM 發表
泛民鼓動咁多人上街反廿三條, 仲有連帶效應, 就係董生既土地政策係佢腳痛後無以為繼, 香港土地供應係煲呔懶理下出現斷層.
董生拆唔到果兩個炸彈, 一個係土地, 一個係國安, 結果係十年後全面爆發.

一步之差, 滿盤皆輸.

以前睇, 咁講法好似係偶然, 宜家睇, 其實都係必然. 董生一落台, 繼任既基本只能係煲呔, 泛民同佢打交道多, 無理由唔知佢乜野料. 泛民將董生既管治權威徹底推倒 ...
董生其實當時啲政策幾長遠⋯只係無作戰思維,俾人㩒住打都唔咩事,因為西方一早己經諗住要做你香港,加上香港本身內部並唔團結,重點係保呔跟本係毒藥⋯⋯

引用:
原帖由 Max_lee 於 2020-5-31 05:41 PM 發表

董生其實當時啲政策幾長遠⋯只係無作戰思維,俾人㩒住打都唔咩事,因為西方一早己經諗住要做你香港,加上香港本身內部並唔團結,重點係保呔跟本係毒藥⋯⋯ ...
回歸初期, 政務司唔解決問題之餘, 仲阻住晒, 加上特首自己班底基本都只係識得理論, 無得好期望.

董生想係香港搞晶圓廠, 班AO 淨係呢樣唔得果樣唔得, 又唔交個得既方案出黎比老細, 邊個做特首都唔掂啦.

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表
梁家傑而家都講, 董建華03年就應該為23條立法.

真系唔得佢死.
董建華有立,比人拉死者

引用:
原帖由 lpj88 於 2020-5-30 01:36 AM 發表
梁家傑而家都講, 董建華03年就應該為23條立法.

真系唔得佢死.
真肉酸

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]