• 瀏覽: 4,408
  • 回覆: 29
   現在我大中華人民共和國國民唔係食唔食飽問題,而是肥胖問題,因為我大中華人民共和國人民一、二、三、四線城市同農村因為食得太好而形成肥胖問題,而我大中華人民共和國更係全球第四大長壽國,所以醫療問題係唔需要擔心嘅。
   更且我大中華人民共和國人口增加越嚟越多,所以奉勸你再唔好拎五六十年前嘅數據係部腦度打飛機,知識係向前嘅唔好好似腦委萎咁縮越嚟越向後退。
引用:
原帖由 wai177 於 2020-2-14 06:14 AM 發表
利害了我的國。
中國有錢做軍艦,但係有中國人每日得2蚊生活,最後營養不良而死。

中國有無咁多海外利益要保護。保護中國海岸又有東風21,號稱2千~3千km內都有效。

不如用d錢,令中國人民百姓免費醫療,窮困人口有3餐飽飯食,包d食得既餃子比窮人食,好過艦艇包咩餃子。

科研做一隻兩隻就算啦。 ...

引用:
原帖由 ron11 於 2020-2-14 10:13 PM 發表

尾角剛剛公佈咗今年嘅budget係48000億尾元,軍費係7000億尾元,大約係15%,赤字係10000億尾元.15%嘅軍費係中國軍費嘅3倍(中國公佈嘅數字係大約5%),唔通有民主就唔需要理會民生?尾角冇窮人?果啲人唔需要照顧?
尾角射咗幾多火箭出太空?上月球?上火星?出太陽系?果啲唔係錢?點解唔用啲錢係民生上面?

大部份國家都會花錢係國防,問題係幾多?如果你認為中國用5%係國防係 ...
good point

傳聞解放軍海軍正在研發一種專門用來撞的無人艦艇,船上沒有任何武器但是船身用加強鋼板製造非常堅固,專門用來衝撞強闖南海的美軍艦艇,不帶武器不違反國際法,美國佬你有本事就不要躲。

引用:
原帖由 wai177 於 2020-2-14 07:14 PM 發表
利害了我的國。
中國有錢做軍艦,但係有中國人每日得2蚊生活,最後營養不良而死。

中國有無咁多海外利益要保護。保護中國海岸又有東風21,號稱2千~3千km內都有效。

不如用d錢,令中國人民百姓免費醫療,窮困人口有3餐飽飯食,包d食得既餃子比窮人食,好過艦艇包咩餃子。

你既然都冇錢開飯,係咪會拆晒鐵閘木門?

引用:
原帖由 今生何求 於 2020-2-14 10:40 PM 發表
   現在我大中華人民共和國國民唔係食唔食飽問題,而是肥胖問題,因為我大中華人民共和國人民一、二、三、四線城市同農村因為食得太好而形成肥胖問題,而我大中華人民共和國更係全球第四大長壽國,所以醫療問題係唔需要擔心嘅。
   更且我大中華人民共和國人口增加越嚟越多,所以奉勸你再唔好拎五六十年前嘅數據係部腦度打飛機,知識係向前嘅唔好好似腦委萎咁縮越嚟越向後退。  ...
你自己睇下吳花燕事件。
無錢食飯, 捐款仲要1蚊都收唔到。

你可以話個別事件,但我相信中國唔止一個吳花燕。 就算真係全中國得佢一個,我覺得(一單都嫌太多)。

件事係2020年,點都唔係5060年前數據,派錢比非洲兄弟,做艦艇重要d,定救一個吳花燕緊要d先?

睇下大陸醫療體系,有錢或者係官先去醫院睇病 ,一般人就去執d普通中藥食下 ,低下層就等死。(當然我只係誇張d去講)。
難以想像咁樣利乜野害了我的國

引用:
原帖由 wai177 於 2020-2-15 10:37 AM 發表

你自己睇下吳花燕事件。
無錢食飯, 捐款仲要1蚊都收唔到。

你可以話個別事件,但我相信中國唔止一個吳花燕。 就算真係全中國得佢一個,我覺得(一單都嫌太多)。

件事係2020年,點都唔係5060年前數據,派錢比非洲兄弟,做艦艇重要d,定救一個吳花燕緊要d先?

睇下大陸醫療體系,有錢或者係官先去醫院睇病 ,一般人就去執d普通中藥食下 ,低下層就等死。(當然我只係誇張d去講) ...
你嘅眼光只系放在你家的廚房內,太短淺啦

引用:
原帖由 Wachi師兄 於 2020-2-15 11:16 AM 發表

你嘅眼光只系放在你家的廚房內,太短淺啦
你既高見係點?
我就覺得呢d慘劇,一單都係嫌多。

你係唔係覺得非洲兄弟緊要d,同包餃子重要過中國人民既人命?

我好希望中國唔需要再捐款幫山區兒童讀書修路。

小康社會,係由鄧小平先生提出,然後江澤民胡錦濤都係向全面小康為目標。

敢問一句, 鄧小平提出既小康有咩問題?中國人民有安逸生活係唔係你講個d廚房問題?定係中國人廚房問題不值得一提?

隨住中國軍力上升 美國已經無咗以前個款囂張氣焰

引用:
原帖由 wai177 於 2020-2-15 11:28 AM 發表

你既高見係點?
我就覺得呢d慘劇,一單都係嫌多。

你係唔係覺得非洲兄弟緊要d,同包餃子重要過中國人民既人命?

我好希望中國唔需要再捐款幫山區兒童讀書修路。

小康社會,係由鄧小平先生提出,然後江澤民胡錦濤都係向全面小康為目標。

敢問一句, 鄧小平提出既小康有咩問題?中國人民有安逸生活係唔係你講個d廚房問題?定係中國人廚房問題不值得一提? ...
你呢啲高見應該同美國人講,叫佢地唔好花咁多錢到海外駐軍同到別人國家打仗,而系將啲錢用來還國債同用於搞好國民福利一樣

引用:
原帖由 wai177 於 2020-2-14 07:14 PM 發表
利害了我的國。

2蚊?
你食💩過主喇死法輪

引用:
原帖由 6674 於 2020-2-14 08:15 AM 發表
已經放鬆入伍年齡,但海軍還是難請人。不是個個可忍受困在海上過受監管的生活。陸軍還可以閃出去吃 pizza 劈酒。
哈哈,開口中。

金錢並非萬能,但無錢則萬萬不能。

中國時刻准備防止老美發難,老美打人隨便搵個藉口就得,伊拉克人感受最深

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]