歼-31已经九成九确定上航母!局座也打包票,军迷可安心了

唔好再同我讲爱情嘅好,因为我已经戒咗。
熱賣及精選
牛b牛b

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Henry1268 於 2019-8-4 07:38 PM 發表

歼-31非常有可能在设计基础阶段就考虑了上航母的问题。不管是滑跃式起飞也好,弹射式起飞也好,都非常强调短距起降的能力。歼-31采用的正常式布局在短距起降上更有优势。正常式布局的襟翼在重心附近,增升的同时带来的力矩很小,力矩通过尾翼平衡。近距耦合鸭式布局机翼是靠后的,襟翼离重心就远了,放下襟翼的时候力矩就很大了。如歼-20的鸭式布局完全靠鸭翼来平衡,要达到那个要求就比较困难。鸭翼要么伸的很远,要么很 ...
這應該是替代的升級

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-8-15 02:28 PM 發表

水份高極都係世界第二大經濟體
曾長假極都大過美國
五年一艘航母好多咩?
當佢福特價都係廿億美金一年
利比亞一次 徹僑,投資Total loss 都唔止啦
保障自己利益,只有自己嘅實力先係最可靠
山高黃帝遠,冇航母,邊個賣你賬?
一帶一路投資先係戲肉 ...
仲一帶一路? 你活在 2013 年嗎?一帶一路現時係 「贏粒糖輸間廠」, 好遠既未來有一些好處俾你, 全部未發生, 眼下先需要提供大量資金技術人才, 合作國全部想要你著數跟住走數. 你可以話要航母佢地先聽話, 唔通到時炸人地國家咩?

當年二戰美國幫歐洲復甦係知佢地有實力, 中國幫果啲都係扶不起的阿斗. 無疑幾單事件如利比亞, 伊拉克, 伊朗....要航母保護石油, 但都與一帶一路唔一定有咩大關係.

引用:
原帖由 plane 於 2019-8-16 12:16 PM 發表

仲一帶一路? 你活在 2013 年嗎?一帶一路現時係 「贏粒糖輸間廠」, 好遠既未來有一些好處俾你, 全部未發生, 眼下先需要提供大量資金技術人才, 合作國全部想要你著數跟住走數. 你可以話要航母佢地先聽話, 唔通到時炸人地國家咩?

當年二戰美國幫歐洲復甦係知佢地有實力, 中國幫果啲都係扶不起的阿斗. 無疑幾單事件如利比亞, 伊拉克, 伊朗....要航母保護石油, 但都與一帶一路唔一定有 ...
你仲活喺世界大同烏托邦?
單係印度玩下野,石油就要運路行多幾多倍路程?
中國出口大部分紅馬六甲印度洋去歐洲中東
關卡重重

有航母利比亞洗鬼徹橋,邊個敢郁手就炸佢老巢
冇航母有殲20都係鞭長莫及

引用:
原帖由 pooh24680 於 2019-8-16 12:36 PM 發表

你仲活喺世界大同烏托邦?
單係印度玩下野,石油就要運路行多幾多倍路程?
中國出口大部分紅馬六甲印度洋去歐洲中東
關卡重重

有航母利比亞洗鬼徹橋,邊個敢郁手就炸佢老巢
冇航母有殲20都係鞭長莫及 ...
好多野係人都知, 但係要做到先得架. 我而家都想去哈佛大學或者買架法拉利, 我都知好啦. 而家係咪十單九單既一帶一路都係衰左先?

引用:
原帖由 plane 於 2019-8-16 12:49 PM 發表

好多野係人都知, 但係要做到先得架. 我而家都想去哈佛大學或者買架法拉利, 我都知好啦. 而家係咪十單九單既一帶一路都係衰左先?
唔關一帶一路事、咁中國洗鬼要航母
航母就任保障海外投資同利益
英國乜都cut都要死隻航母出泥

回覆 引用 TOP

航母係國力既像徵,我覺得意義上跟核武一樣,唔用得都睇得,你睇下印度就知啦

嚴禁宣傳,再違者永禁

回覆 引用 TOP

很不开心。
本来应该是廿式截击机改进型来扮演这个角色的
不要说什么鸭翼,法国人阵风不是用的好好的,他们在美国航母上起降都没有问题

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plane 於 2019-8-15 01:34 PM 發表

中國 GDP 數字大陸人自己都唔信, 水份高. 問題預期中國經濟未來減速, 今年六後年是否五? 十年後如何? 美國養得起都係靠印美金, 佢無得印一早得返一二艘航母啦. 中國生產成本較美國低, 但是如果經濟未來不樂觀沒有可能養五六艘之多, 其他軍種會質問是否錢全落入海軍上.

https://www2.hkej.com/instantnews/china/article/2220990/%E ...
無得印銀紙美國已經大蕭條了。 廿多萬億的國債還息都夠佢死了。

To be or not to be?  Not to be!

回覆 引用 TOP

55 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。