• 瀏覽: 5,605
  • 回覆: 118
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-26 02:09 AM 發表

其實, 我也相信習主席係為中國市民好, (如果講民主, 以前毛主席是最民主的, 可惜弱勢社群亦不完全代表著正義與善良), 從習主席的演講中, 其實大致都聽懂習主席是想執法者嚴守國家法規, 以守護良好市民為本的。

然而, 卻無考慮到, 如何監察執法者的操守, 到底是為民服務, 抑或揸住雞毛當令戰咁欺壓百姓? 其實容許百姓言論自由, 新聞自由, 以及當市民被欺壓時容許他們向上級政府呼 ...
我想問你一個問題?  國家憲法  同國家主席  有咩分別?  

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 03:19 PM 發表
民主包括: 民權, 民享, 民有。
所以, 任何政府嘗試做任何事來剝奪這3項民主社會市民應享的權利, 就已經是不民主了。

無論一個國家完全民主, 抑或完全剝奪民主, 最終都只會步向滅亡。

完全民主的話, 多數會令地方既不同黑社會勢力壯大, 政府勢弱, 面對官司就用金錢來解決一切問題, 導致弱勢良民被壯大黑勢力欺壓。

而完全剝奪民主, 就會令執法人員權力過大, 又或行 ...
C主⋯⋯⋯強國最有民主⋯⋯⋯任由貪官污吏一喼一喼走資國庫⋯⋯⋯

中庸務實,應可被廣泛接受,包括中國政府。

民主架出現  原因   由理論到實行     失敗    再因時間  收改民主理論  再失   !  第一次失敗係  原因 辯論    第二次失敗原因    政黨   傳媒    所產生民悴!  我都想請教下 民主人士  民主係d咩!?

咩年代呀  重有人  記掛  奴隸時間的民主理論!

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 04:10 PM 發表

我包容你既睇法, 你又點解咁激動? 如果社會個個都好似你討論咁激動, 就無包容拉
宜家的民主係無包容呢兩個字,為民請命都係口號,欺騙選票先係主流,輸了唔認就係皇道。韋小寶話齋,個皇帝做得好好地做乜死都要反清復明呢。

民主係假嘅,根本連美國都係假民主

中國更加唔好講啦,中國上面嗰班共產黨仆街淨係諗住點樣刮埋啲民脂民膏自己幸福,所有百姓都係賤過地底泥。所以中國仆街大把人慶祝呀

傻仔 民主架出現  係一d學術家  不滿冇發言權 應透過辯論  解決問題  吾應該皇帝說了算   開始推銷民主   !  理念本身包含禍心!  後來奴民制  令民主從新討論    窮人比地主多  要革命成功  必需策動窮人!  人人平等   自由生活  成為革命家理念   (現代以冇奴民 )所以影變成囗號  !  白痴仔   吹民主之前  了解下 中西史先拉!

日民主  夜民主   民主定義係咩呢!?咩年代呀   重有冇2戰前d農民比你地坤?

呢個年代  知識  暴發 一部手機   以可有齊資料!  咁架年代  講民主  同人講自己係白痴有咩分別?  討論下 民主重可以!

引用:
原帖由 神燈大師 於 2019-5-25 03:19 PM 發表
民主包括: 民權, 民享, 民有。
所以, 任何政府嘗試做任何事來剝奪這3項民主社會市民應享的權利, 就已經是不民主了。

無論一個國家完全民主, 抑或完全剝奪民主, 最終都只會步向滅亡。

完全民主的話, 多數會令地方既不同黑社會勢力壯大, 政府勢弱, 面對官司就用金錢來解決一切問題, 導致弱勢良民被壯大黑勢力欺壓。

而完全剝奪民主, 就會令執法人員權力過大, 又或行 ...
你呢d係對民主一相情願的想法, 民主既重心, 係所有政府都係在有限任期, 經人民一人一票授權, 以憲法制定架構, 可以係議會制, 可以是總統制產生出來。而政府權力, 受到憲法限制, 以司法獨立作為判決基礎。
呢個就係現代民主制度。其實上世紀, 仲會語有分民主和非民主, 但現在, 除了中國, 北韓, 什麼中東聯合王國外, 都已經係行呢褈現代民主制。

其實我都唔明?西方式民主,真的可行無問題?民主本身理念係好,但共産理念一樣唔差,但運用於人身上,什麼也變質!權利分心。
見到好多外國例子,民主好多時是被利用來攻擊及侵佔別國,外國人最叻一樣手法,糖衣陷阱。

提示: 違規內容已被屏蔽
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]