• 瀏覽: 915
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
以前政治多數係閉門會議,傾完先公佈出黎,而特朗普慣於用媒體報道,睇番阿爺其實唔係好鐘意。媒體報道唔一定正確,唔同既媒體有唔同既睇法,媒體亦偏向睇結果而作出解釋或因由,好似明報同蘋果寫同一篇報導就會有出入。以近來徵收中國關稅問題,其實簡單D就係透過加稅增加庫房收益,而稅率計算可以搵阿爺同商家傾,但川普中意將政治訊息放上Twitter,贏得狂人稱號。用公眾媒體能贏得支持度抑或壓得過中國,我也不清楚,報導實在太多,而我認為大部分人做事都係出於一份責任。相反阿爺做事低調,行政既野愈少人知愈好。好多人可能仲諗緊阿爺點打呢場貿易戰,其實我已經隱約覺得阿爺係想反向利用媒體力量打倒川普。首先係鏡頭前少犯錯,表現平靜,加上少量反擊,已獲得大部份中國人民既情緒,而國內仇美情緒一旦出現,美國將會失去大分額既中國市場。另外華為事件,我覺得好可能係阿爺設出黎既一個局,透過華為挑動全民情緒,首先華為既5G技術係咪真係同媒體所講既咁利害威脅到美國,媒體報道既可信性係值得質疑,正如阿波羅號當年有冇登上月球一樣。而川普有冇中伏,係一個謎。黎緊估計美企如apple,cocacola,MacDonald,好快會失去中國市場,這不是川普的錯,而是阿爺利用了媒體的力量,正如三星既note7爆炸事件歸根問題都掌控係媒體手上,以上純粹猜測。

引用:
原帖由 番鼠bb 於 2019-5-23 11:13 PM 發表
以前政治多數係閉門會議,傾完先公佈出黎,而特朗普慣於用媒體報道,睇番阿爺其實唔係好鐘意。媒體報道唔一定正確,唔同既媒體有唔同既睇法,媒體亦偏向睇結果而作出解釋或因由,好似明報同蘋果寫同一篇報導就會有出入。以近來徵收中國關稅問題,其實簡單D就係透過加稅增加庫房收益,而稅率計算可以搵阿爺同商家傾,但川普中意將政治訊息放上Twitter,贏得狂人稱號。用公眾媒體能贏得支持度抑或壓得過中國,我也不清楚,報 ...
你係邊度copy

引用:
原帖由 samesky520 於 2019-5-23 11:14 PM 發表

你係邊度copy
我自己度

引用:
原帖由 番鼠bb 於 2019-5-23 11:17 PM 發表

我自己度
川普係大陸人先咁叫

引用:
原帖由 samesky520 於 2019-5-23 11:19 PM 發表

川普係大陸人先咁叫
睇得多新聞。。。基本上依家D search都係用川普

燈鼠撈過界

引用:
原帖由 買大陸股等跳樓 於 2019-5-23 11:37 PM 發表
燈鼠撈過界
我個post岩岩比人移左。。。所以呢篇唔出係金融版度

阿爺買多些少美國貨已經很俾面啦,仲妄想改造中國,你美國佬也配?不知天高地厚。

引用:
原帖由 samesky520 於 2019-5-23 23:19 發表

川普係大陸人先咁叫
中文搜尋大部分係川普

引用:
原帖由 番鼠bb 於 2019-5-23 11:39 PM 發表

我個post岩岩比人移左。。。所以呢篇唔出係金融版度
wakaka... 原來版主一直𥄫實你

有見地,鼠兄愈來愈勁

有可能,太極借力打力。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]