• 瀏覽: 17,116
  • 回覆: 207
  • 追帖: 3
+5
引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-24 08:27 AM 發表

原來西狗系狗糧。
毛毛唔夠人講, 就唯玩鬥嘴了。。。哈哈。

引用:
原帖由 vghy1234 於 2019-5-24 08:34 AM 發表

西奴真系垃圾。無腦。
你以為我會生氣嗎? 毛生無論據, 就唯有識罵人?

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-23 02:52 PM 發表

謝謝資料

看清楚 , https://news.discuss.com.hk/images/smilies/default/smile_38.gif5G專利分佈:

高通擁有5G標準15%的專利,
而華為、中興等國產廠商一共擁有約20%專利;
三星擁有13%5G專利,
諾基亞擁有11%,
愛立信擁有8%

華為/中興一共20% vs 8國聯軍4 ...
冇錯,高通佔有嘅5g專利大多是高頻技術,中資廠個堆大多是低頻技術,而低頻技術係差過高頻技術幾十倍的

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-5-23 02:58 PM 發表

師兄, 以下網上言論, 提及華為 ARMV8 永久授權, 是真嗎?

個永久授權係講開發層面而非製造,ARM先無咁好相與,華為用“已經”生產完嘅貨就無事,生產V8好似收2個%... ...
所謂『永久授權』並唔係『賣斷』俾你,其實只係『有條件』之下俾你長時間使用,其中一個條款就係如果相關技術有超過25% originate from(原本上來自)美國公司,就要執行美國商務部嘅所有決定,啫係美國商務部有權唔俾你用,未禁制你之前依啲條款就看似冇乜野,但美國商務部一落禁制令就可以一次過攞番主導權,莫講話arm v8依啲咁新嘅架構,就連32bit年代既v3至v7都冇得你用

引用:
原帖由 Thomas87 於 2019-5-23 09:34 AM 發表
中國晶片工業有當年日本晶片工業成就先至講啦。東京電子,Nikon, Canon, 昭信, NEC 等皆是當時上中下游晶片工業的龍頭企業, 為日本帶來多個世界第一榮譽。中國有排也追不上。 ...
我只係講佢哋嘅下場係一樣啫,論實力中國晶片業甚至電子業根本連當年日本嘅十份之一都冇

引用:
原帖由 yoyomamms 於 2019-5-20 11:10 PM 發表

仲有平版同intel 手提電腦
冇咗arm同Microsoft,平板同手提電腦都玩完了

引用:
原帖由 etsui 於 2019-5-20 10:37 PM 發表

邊個話比你知內需市場玩完? 你覺得還是毒果話比你知。你話玩完的定義是什么?

當年日本有沒有像阿爺一樣調控樓市?

一帶一路就是開發新的市場,日本當年有沒有類似一帶一路的計劃? ...
日本產品當年已經成功滲透全世界,仲洗鬼乜野一戴一露去輸出產能

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-24 02:07 PM 發表

所謂『永久授權』並唔係『賣斷』俾你,其實只係『有條件』之下俾你長時間使用,其中一個條款就係如果相關技術有超過25% originate from(原本上來自)美國公司,就要執行美國商務部嘅所有決定,啫係美國商務部有權唔俾你用,未禁制你之前依啲條款就看似冇乜野,但美國商務部一落禁制令就可以一次過攞番主導權,莫講話arm v8依啲咁新嘅架構,就連32bit年代既v3至v7都冇得你用 ...
謝謝你.

國家安全法高於商業合約, 我知道.
但可以收回到V3 咁早版本 , ,又真係冇想過可以咁利害.
美國佬D 法律真係勁食人.

我以前都同美國公司做過生意, 都係簽一大堆野, D 條款即使不合理, 你吾接受就吾好做生意.

例如, 若產品賣得吾好, 美國供應商與中國中介人/廠商, 雙方要50/50地, 分擔得失.

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-24 02:13 PM 發表

我只係講佢哋嘅下場係一樣啫,論實力中國晶片業甚至電子業根本連當年日本嘅十份之一都冇
請問當年, 日本晶片, 是否一條龍的由下至高, 自己生產?

引用:
原帖由 y2k2 於 2019-5-24 02:17 PM 發表

日本產品當年已經成功滲透全世界,仲洗鬼乜野一戴一露去輸出產能
的確笑死

大陸而家有產能過剩, 光做內銷不夠, 即係要一晚幾條女先可以.

日本當年係完全唔反抗   任由美國佬強姦  美國要佢點改就照足咁改

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]