註冊 登入

中國宣布反制美加關稅道指跌550點

本主題由 socialwong 於 2019-5-14 01:39 PM 移動
低死

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 HD461@271 於 2019-5-14 06:00 AM 發表

美國贏左推動全球經濟改善 所有財富聚集美國對世界政經商貿有更多好處
中國富強, 香港好處多多, 身為中國人, 也沾光.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hfceddie 於 2019-5-14 06:53 AM 發表

分別當然係中國股票跌到仆街都唔會影響一片欣欣向榮嘅經濟;老美股市一跌就代表就黎亡國!係咪呢?
呢個係本帖既重點.

要中國人人見歡樂 笑聲笑面長伴黃河 五千年無數中國夢
內容始終一個 要中國人人每一個做 自由樂暢幸福我

回覆 引用 TOP

加100%关税米国人都照买,应为米国佬至爱中国货

回覆 引用 TOP

又係互相收割時間

佢被迫叫做綠毛假髮狗
佢好鐘意食爛屎
更鐘意睇毒狗點浸死,
而且係一隻一隻咁浸死。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kopandem 於 2019-5-14 09:03 AM 發表

嗰三千億,侵侵已經𨍭口風,唔再加稅。
其實加硬, 特朗普EQ太低, 佢實忍唔住
反正加咗對佢本人及一眾高官都無影響, 佢地身家億億聲, 唔需要用中國產既平價日用品, 又唔會食中國制既包裝食物~

地球...... 麻 麻 地 !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 米飛柔2 於 2019-5-13 11:05 PM 發表

人地升左十年
你中國跌足十年
仲好意思講?
升得越高跌得越傷,今次要佢哋一鋪清袋,仲和味呀

回覆 引用 TOP

沒有煙硝嘅戰爭

回覆 引用 TOP

升少少好悶

回覆 引用 TOP

彼此彼此~

回覆 引用 TOP

細看中國提高關稅的清單明細,加徵25%關稅的商品主要包括;綿羊肉馬肉蜂蜜澱粉砂糖芒果汁、石灰、液化天然氣、鈣、硫酸鈉、甲苯、甲醇、尿素、香水、唇用化妝品、眼用化妝品、棉制針織或鉤編男式上骨瓷餐具、雷射印表機、平板電腦等;

加徵20%關稅的商品主要包括:亞麻子、伏特加酒礦泉水牙膏塑膠馬桶坐圈及蓋衛生紙、彈簧、船用壓燃式內燃發動機、熱敏印表機、碎紙機、軸承等;

加徵10%關稅的商品主要包括;冷凍甜玉米、烘焙花生、乙酸鈉、急救藥箱、藥包、專用於人類或作獸藥用的凝膠製品、電暖毯、車輛後視鏡、安全剃刀片、船用舷外點燃式發動機、滅火器、銅管樂器、保齡球、嬰兒尿布及尿褲等

加徵5%關稅的商品主要包括:氯化鎂、木糖醇、乙醚、檸檬油、煙花、爆竹、棉短絨紙漿、太陽能熱水器、石油或天然氣鑽探機用零件、3D印表機、聽診器、假牙等。

我的天,網上的這份清單假的吧,黃子華的楝篤笑嗎?

唔見左 "中X地產" ?  唔知元朗變左香港市中心未呢 ?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。