註冊 登入



打印

[國際新聞評論] 又念錯!習近平演說 老人「贍養」變「瞻仰」

[隱藏]
如果台灣有這樣的總統,可能更好.

十四億人,漸漸生活質素進步,

一億不到的人口,退步不算,進步也沒有,原地踏步,扭扭捏捏可以創出一片天地?



仍然自由自我, 永遠高唱國歌, 走遍鄉里~~
粥粉麵飯, 皆陣列在前!!
臨兵鬥者,皆陣列前行!!

回覆 引用 TOP

精選樓盤
引用:
原帖由 ys92292 於 2019-5-2 18:49 發表

草包一個!沒文化素養!
他其實是比較想「老人瞻仰」.....
中國人民自己不敢起來發動革命推翻中國共產黨, 建立新中國, 中國人還能指望誰呢??


又念錯!習近平演說 老人「贍養」變「瞻仰」                    https://news.ltn.com.tw/assets/images/all/print.svg                             ...
請問樓主咩學校畢業?開口就草包,你既文化素養已經表現出黎
習近平清華大學畢,你呢,上傳畢業證書睇睇
論修養同素養你已經表現出黎輸九條街,做人唔好人格同個良心都輸埋
否則畜生都不如,何等悲哀



一紙幽心任墨冷,  一毫底事畫千骨   
                                 
一夕烟雨逐滄海,一書素簡淡薄身

回覆 引用 TOP

兩字普通話讀音差別不大,而且瞻養通贍養。


回覆 引用 TOP

台灣省人揾 23k教習大大普通話?!


唔好學羅黎賤種甘用黑名單啦,口講言論自由,卻限制他人發表意見.

回覆 引用 TOP

[隱藏]
佢指住隻鹿話係馬,有冇黨員話唔係?有就係反革命,因冇聽黨話跟黨走

所以佢點讀都係啱,有錯都係字典錯,係人民讀錯,全部要改



回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2019-5-2 07:24 PM 發表

香港人要輪落到同台灣人一齊抽大陸水,真係悲
再講,國語發音,香港人有幾多識?
不如揾個專家去聽下,再研究是否係錯音,定係自己唔識?
好多台灣綠營網軍走嚟香討搞搞震㗎 , 講真呢啲乜鬼自由時報,正常香港人邊會睇。



[ 本帖最後由 33Chris 於 2019-5-16 06:56 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

本身自封自已糸狗兒狗兒,識聽人話,識中文?


回覆 引用 TOP

死屎史有無人話比我知有唔同

[ 本帖最後由 垃圾草油 於 2019-5-16 07:22 AM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

係人都會有發錯音的時候, 錯一個字, 咁都可以做新聞?


回覆 引用 TOP

 24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]




重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。